Cristian Florian, despre numirea judecătorilor la CEDO: Cred că nu se asigură transparenţa acestui proces
,,Guvernul Ponta dă dovada că nu mai ştie ce e bine, ce e rău, ce e constituţional, ce nu e constituţional, atacând la CCR propria iniţiativă legislativă. Săptămâna trecută, primul ministru a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la nominalizarea judecătorilor la CEDO. Există un conflict public deschis între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Guvern. Până atunci, CSM fiind cel care nominaliza judecătorii pentru CEDO, iar Guvernul se apără spunând ca şi în România ca în alte state europene trebuie să se asigure un proces transparent în numirea judecătorilor la CEDO”, a afirmat senatorul PDL Cristian Florian, în cadrul unei conferinţe de presă.
Premierul Victor Ponta a anunţat că i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a clarifica cine anume are atribuţia numirii judecătorului României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, respectiv o comisie guvernamentală sau Consiliul Superior al Magistraturii.
,,Am depus un amendament la acest proiect de lege în care am solicitat eliminarea acelor puncte din propunerea legislativă care dă posibilitatea Guvernului de a refuza numirile comisiei guvernamentale. Mă întreb atunci care este rolul acestei Comisiei dacă premierul poate să refuze nominalizările făcute de aceasta. De ce nu îşi asumă primul ministru şi guvernul nominalizarea judecătorilor la CEDO? Cred că nu se asigură transparenţa acestui proces, şi mai mult se pune în situaţia de a discredita şi de a desconsidera eforturile şi propunerile venite din partea miniştrilor din propriul guvern”, a precizat senatorul PDL Cristian Florian.
La sfârşitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care reglementează, prin modificarea unei alte ordonanţe, procedura de selectare a judecătorului care va lucra din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), candidaţii urmând să fie stabiliţi până spre sfârşitul lunii iulie.
,,Existând o dispută între CSM şi Guvern apropos de ordonanţa privind numirea judecătorului la CEDO. Am decis să îl rog pe Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituţională, iar Curtea Constituţională să ne dea un răspuns cine numeşte la CEDO: ca în toate ţările europene, o comisie guvernamentală, sau doar CSM-ul, ca în România. Cum spune Curtea Constituţională aşa facem şi dacă o să avem un regim special faţă de restul Europei, şi dacă o să avem un regim ca toată Europa, important e să avem un regim necontestat", a spus Ponta.
Citiţi şi:
- Ioan Oltean: Avocatul Poporului, avocat politic, marca PSD
- Un judecător din Năsăud va încasa o indemnizaţie mai mică cu 15%
- CSM VREA MAI MULTĂ PUTERE
- Stelian Dolha: Guvernul Ponta îl face pe prefect un fel de prim-secretar
- Preşedintele şi vicepreşedintele Tribunalului Bistriţa-Năsăud, printre semnatarii Apelului către CSM
Adaugă comentariu nou