Cum cureţi corect o fosă septică?
Fosa septică este singura variantă să te bucuri de avantajele unei băi şi/sau bucătării funcționale, într-o locuinţă construită în afara rețelei de canalizare. Deversarea apelor menajere de la chiuvete, maşini de spălat, căzi şi bazine de duşi şi vase de toaletă trebuie făcută în condiţii sigure pentru locuitorii casei, pentru pânza freatică din jurul gospodăriei şi pentru sol.
Nu poți face asta în lipsa unei fose septice care se potrivește exact pentru imobilul tău. După ce ai stabilit ce-ți trebuie și ai găsit o fosă septică la un preț avantajos, familiarizează-te cu procedura pe care trebuie să o urmezi pentru exploatarea, întreţinerea şi curăţarea eficientă.
Când trebuie curăţată fosa
Dacă instalarea s-a făcut cu respectarea tuturor indicaţiilor tehnice şi a normelor legale în vigoare, curăţarea fosei se face atunci când, în casă sau în jurul locului unde a fost amplasată, începe să se simtă un miros neplăcut. Acest lucru se întâmplă când rezervorul s-a umplut şi se rezolvă prin vidanjare.
Intervalul de timp dintre două vidanjări depinde de volumul de apă procesat şi de respectarea condiţiilor de utilizare a instalaţiilor sanitare deservite de fosa septică. Dacă fosa nu este plină şi mirosul persistă, verifică instalaţia. Orice obiect înțepenit pe traseul apei menajere poate provoca depuneri, acumulări şi blocaje ale circuitului. Dacă ţevile nu sunt rupte, ci doar înfundate, problema se poate rezolva fără să excavezi pentru a le înlocui.
Ce rişti dacă nu o cureţi
Principalul beneficiar al lucrărilor de întreţinere a fosei septice eşti chiar tu. Așa că tot tu trebuie să intervii îndată ce ai sesizat o funcţionare defectuoasă, dacă nu vrei ca problema să se agraveze. În primul rând, mirosul în casă este nu doar neplăcut, ci şi periculos pentru sănătate, în special dacă este inhalat de copii, bătrâni sau persoane cu sensibilitate a aparatului respirator.
La fel de grave sunt şi consecinţele asupra mediului înconjurător, dacă mizeria din fosă ajunge în pânza freatică sau în sol. Atunci când mirosul este strident în zona fosei, rişti amenzi usturătoare de la Garda de Mediu. Mai ales, dacă un vecin ți-a făcut reclamație. Funcţie de gravitatea situaţiei, poţi fi obligat să plăteşti o amendă şi să remediezi problema sau vei fi nevoit chiar să refaci întreaga instalaţie, cu respectarea tuturor normelor legale în vigoare, suportând costuri mult mai mari.
Sfaturi de întreţinere
Curăţarea fosei începe chiar de la prima utilizare. Adaugă cantitatea potrivită de bioactivatori, care ajută la digerarea materiei grosiere, filtrarea acesteia şi eliminarea în siguranţă a apei menajere în solul care funcţionează ca un filtru natural. Acidul din bioactivatori dezintegrează rapid substanţele din produsele de curăţare utilizate în maşinile de spălat sau pentru igiena zilnică.
Din acest motiv, ai grijă ce fel de detergenţi şi săpunuri foloseşti şi asigură-te că, în vasul de toaletă, nu ajung produse care ar încărca fosa excesiv: hârtie igienică, şerveţele umede sau demachiante, produse de igienă a feţei sau urechilor, resturi de ţigări sau cafea, gunoi menajer sau provenit din sacul aspiratorului, obiecte solide de orice fel etc.
Acordă grijă deosebită şi locului în care este îngropată fosa septică. Deasupra fosei, trebuie limitat accesul auto şi chiar pietonal. De asemenea, în jurul ei nu trebuie să ajungă rădăcinile copacilor care ar putea obtura ţevile sau canalele de drenaj.
Mentenanţa fosei septice constă în selectarea materiilor care ajung în rezervor, utilizarea bioactivatorilor şi efectuarea vidanjării, la intervalul potrivit.
sursa foto: https://pixabay.com/photos/septic-tank-tank-container-biotech-11900/
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou