La noi

D O U Ă

Cornel Cotuțiu

Adică, două episoade din domenii (cel puțin) tangente: Cartea și publicistica.
Grație colaborării dintre Rotary Club Bistrița NOSA, a Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud (director, poetul Ioan Pintea) și a familiei de profesori de la Beclean, Ligia și Leon Dănilă, s-a pus la cale un transport de pachete cu abecedare, caiete speciale pentru clasa I, creioane, cărți de beletristică și din domeniul științific, toate pentru acel pâlc de sate românești din Ucraina, aflate de 175 de km. nord de Tisa, descoperite de câțiva ani.
La Sighetul Marmației ne așteptau Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” (Ucraina) și poetul Echim Vancea (directorul Bibliotecii Municipale „Laurenție Ulici” din Sighetul Marmației; redactorul-șef al publicației „Apșa”, de la nord de Tisa). Toți am avut satisfacția că acolo, copii de vârstă școlară („coconii” – cum zic maramureșenii) nu vor mai rămâne analfabeți și că, în sfârșit, vor avea parte de carte în alfabet latin. Despre acest gest de atașament față de semeni ai noștri de dinafara fruntariilor, din partea celor de la Bistrița și Beclean, a doua zi se știa deja la Baia Mare și Zalău. (Cei care vor să participe astfel la un apropiat transport pot lăsa obiectele respective – chiar și dulciuri -, la Biblioteca Județeană.)
Al doilea episod, tot din zilele trecute: S-au desfășurat la Baia Mare „Zilele revistei Nord Literar”. Din arealul nostru, au participat scriitorii Ioan Pintea, Olimpiu Nușfelean și Cornel Cotuțiu; alături de scriitori, ziariști din spațiul transilvan (Cluj, Satu Mare, Zalău, Oradea), dar și de la București, Craiova, Iași.
Întâlnirea a debutat la Consiliul Județean Maramureș, unde, în prezența oficialităților județene, s-a evidențiat sprijinul (inclusiv financiar) acordat de unele organisme administrative teritoriale demersului ritmic și eficient al activității publicistice în provincie (s-a remarcat în acest sens și felul în care este receptiv Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și unele primării din zona noastră). Oarecum, în aceeași idee, după amiază, la întâlnirea de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, un redactor de la o revistă bucureșteană afirma că sprijinul financiar din partea guvernului, în această direcție, este nul. Și că: „La noi, cultura se datorează nu organismelor decizionale, ci unor oameni distincți și distinși, pregătiți chiar și de jertfă pentru ea.”
Secvența cea mai consistentă s-a desfășurat, între cele două momente, în sala generoasă a hotelului „Carpați”, unde directorul revistei „Nord Literar”, Gheorghe Glodeanu și redactorul-șef, Săluc Horvat, au făcut ample referiri la traseul revistei, care-și încheie acum 14 ani de existență, de afirmare din ce în ce mai convingătoare pe plan național. Cu acest prilej, s-au acordat premii și distincții: scriitorilor (îl considerăm conjudețean) Aurel Rău (Opera Omnia) și Ioan Pintea. Alături de alți premiați, să-l menționez și pe poetul, gazetarul, Nicolae Scheianu – acesta fie și pentru faptul că și-a început cariera în învățământ la Beclean.
Într-o pauză, cineva spunea, mai în glumă, mai în serios: „Da, domnule, trebuie și astfel să nu uite politicienii decidenți, că pe lumea asta mai sunt și scriitori, artiști, editori.”
Tot acum a avut loc și prima lansare a volumului „Certitudine, numele tău este SAECULUM”, datorat elaborării sale de către Cornel Cotuțiu și sprijinului generos al Centrului de Cultură Bistrița Năsăud – director, Gavril Țărmure. Faptul a stârnit interes și aprecieri frumoase; probabil și pentru că s-au regăsit în această antologie și câțiva dintre participanții la reuniune.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5