De două ori mai multe posturi vacante decât absolvenţi, la Bursă
Un număr de 289 absolvenţi ai promoţiei 2015 din cei 411 înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud au participat la Bursa dedicată lor, în fiecare început de toamnă. Dintre cei prezenţi, 38 de tineri au fost selectaţi în vederea încadrării în muncă, urmând să susţină un interviu la sediul firmelor. Nu mai puţin de 680 de locuri de muncă au avut la dispoziţie absolvenţii bistriţeni, oferite de 43 agenţi economici, în varii domenii de activitate.
„Pentru persoanele cu studii superioare, angajatorii au căutat ingineri mecanici, ingineri electricieni, ingineri chimişti, programatori, ingineri electronişti, asistenţi manageri etc. Pentru persoane cu studii medii şi profesionale, cele mai importante profesii sunt cele de lăcătuş construcţii mecanice, operator maşini, sudori, sculeri-matriţeri, mecanic auto, tehnician mentenanţă, şoferi, bucătari, ospătari, barmani, recepţioner, lucrător comercial, dar şi muncitori necalificaţi”, a precizat directorul executiv Otilia Râpan, de la AJOFM BN.
Potrivit acesteia, Bursa locurilor de muncă s-a adresat atât absolvenţilor promoţiei 2015, cât şi tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Şeful AJOFM BN a menţionat că la nivelul judeţului ne confruntăm cu un deficit de personal, practic, în scriptele instituţiei fiind înregistraţi aproximativ 1700 şomeri, dintre care 800 sunt incluşi în cursuri de formare profesională, iar în multe alte situaţii au intervenit şi probleme medicale.
„O problemă de care se plâng tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt salariile care se oferă. Marii angajatori ne spun să le trimitem oameni, că nu au forţă de muncă şi aduc personal din alte judeţe. Este o preocupare permanentă a instituţiei noastre, dar oamenii ne spun: „doamna director, ar trebui să vorbiţi cu angajatorii să ne ofere un salariu mai mare, pentru că nu mai putem trăi din 1000 lei”. Cred că o soluţie pentru atragerea tinerilor, şi nu numai, ar fi ca angajatorii să ofere un salariu mai bunicel celor pe care doresc să îi angajeze”, a explicat Otilia Râpan.
Preyent la eveniment, subprefectul Ovidiu Frenţ a adpugat că într-adevăr oferta depăşeşte cererea de angajare. „Există multe cereri de angajare şi mai puţine persoane care doresc să se încadreze pe piaţa muncii. În urma întâlnirii cu marii angajatori (n.n. – iniţiată de Instituţia Prefectului), AJOFM BN ne-a transmis soluţiile legale, fie organizarea unor miniburse specializate pe anumite profesii şi ocupaţii, fie intermedierea directă a legăturii dintre angajaţi şi angajatori. (...) Nici nu ştiu dacă să mă bucur sau să-mi pară rău că Bistriţa-Năsăud este un judeţ în care rata şomajului este deja foarte mică. Orice persoană care doreşte să muncească îşi poate găsi un loc de muncă într-o gamă foarte largă de profesii”, a punctat Frenţ.
În şedinţa Colegiului Prefectural de miercurea viitoare, una dintre teme va aborda situaţia absorbţiei pe piaţa muncii a absolvenţilor de studii superioare. „După cum vedeţi, sunt din ce în ce mai căutate anumite specializări de ingineri, ceea ce nu se întâmpla în urmă cu 10-15 ani, iar asta înseamnă că avem o economie foarte puternică”, a menţionat subprefectul Ovidiu Frenţ, adăugând că în Bistriţa este în curs de finalizare şi Parcul Industrial care va trebui „populat nu doar cu firme, ci şi cu oameni”.
Citiţi şi:
- Toamna se numără şi absolvenţii angajaţi! Peste 580 de joburi oferite de angajatori
- Peste 430 de posturi vacante oferite absolvenţilor la Bursa locurilor de muncă
- Joi, 20 octombrie, AJOFM BN: Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, dar și pentru cei aflați în căutarea unui job!
- Deficit de forţă de muncă în judeţ. Marii angajatori s-au întâlnit cu prefectul Ioan Ţintean
- Toamna se numără absolvenţii intraţi pe piaţa muncii. O treime din participanţi, selectată în vederea angajării
Adaugă comentariu nou