De Ziua Bolnavului, 15 minute pentru sănătatea ta

Un program de un sfert de oră de exerciţii fizice previne o serie de boli, printre care si cele de inimă. Tot de un sfert de ora aveti nevoie si pentru prepararea unei mese sănătoase. Astfel, întârziaţi apariţia unor afecţiuni precum: diabet, ulcer sau hipertensiune. Indiferent dacă este vorba de gimnastică aerobică, de o plimbare în parc, de mers cu bicicleta sau de jogging, activitatea fizică nu aduce decât beneficii organismului.
Mişcarea ajută la menţinerea siluetei şi este indicată pentru prevenirea osteoporozei, fiind, în acelaşi timp, şi un antidepresiv natural. Mai mult, 15 minute de exerciţii zilnice tratează insomniile, fortifică imunitatea şi energizează corpul.
Salata de legume, rapidă şi bogată în vitamine
Probabil că mâncarea de tip fast-food vi se pare mai gustoasă decât o salată. Gândiţi-vă însă cât de periculoşi sunt cartofii prăjiţi într-un ulei refolosit.
Studiile au arătat că, prin prăjire, uleiul se descompune în substanţe cancerigene. În 15 minute puteţi prepara o salată sănătoasă din legume crude colorate (roşii, morcovi, ardei, varză, ceapă, castraveţi), bogate în vitamina C, acid folic şi antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi.
Obezii trăiesc mai puţin
Obezitatea creşte riscul apariţiei unor boli precum diabet zaharat, hipertensiune, afecţiuni cardiace sau cancer. În plus, şansele de viaţă ale persoanelor obeze sunt mult mai mici decât cele ale persoanelor cu o greutate normală.
Printr-un calcul al indicelui de masă corporală, care poate fi făcut în maximum un sfert de oră, puteţi afla dacă aveţi probleme cu greutatea. Indicele de masă corporală (IMC) reprezintă raportul dintre greutate (kg) şi înălţime (m) la pătrat ( IMC = greutate/înălţime²).
Dacă rezultatul se situează între 18,50 şi 24,99, aveţi o greutate normală, iar dacă acesta se află între 25 şi 29,99, sunteţi supraponderal. Aveţi probleme cu obezitatea dacă rezultatul este peste 30.
Masajul alungă stresul
Tot într-un sfert de oră poate fi făcut un masaj pentru înlăturarea durerilor de spate, de cap sau a celor musculare. Masajul stimulează circulaţia sângelui şi îndepărtează celulele moarte de la suprafaţa pielii. Puteţi încerca un masaj al umerilor şi al gâtului prin mişcări circulare. Încă o idee: Tot de un sfert de oră,plus minus 5 minute, avem nevoie (cu mici excepții) pentru a ajunge aproape oriunde în oraș, pe jos,de asemenea cu urmări din cele mai bune asupra sănătății.
Gheorghe Puica DSP BN Comp. de promovare a sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5