Depunerea proiectelor pe Măsura 121, amânată cu trei luni
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat, în cadrul întâlnirii de la Bistriţa, că termenul pentru depunerea de proiecte pentru Măsura 121, prin care se acordă bani pentru modernizarea exploataţiilor agricole, a fost amânat cu trei luni. Potrivit declaraţiilor lui Valeriu Tabără, Uniunea Europeană a solicitat ca depunerile de proiecte pe Măsura 121 să nu debuteze pe 2 decembrie, aşa cum era programat, ci să fie prelungit cu trei luni, pentru a se acorda răgazul suficient de revizuire a studiilor de fezabilitate.
Ministrul a adăugat că, în perioada următoare, va aştepta propuneri concrete pentru stabilirea criteriilor de prioritizare a proiectelor din cadrul Măsurii 121. "În cadrul Măsurii 121, am dori să aşezăm bani speciali, să nu intre în competiţie ferma de oi cu cea de vaci sau de cai. Acelaşi lucru îl vom face pentru fermele viticole şi pomicole", a precizat Valeriu Tabără.
Proiectele pentru fermele de subzistenţă, prioritate pentru DADR
Ministrul Vasile Tabără consideră că, în perioda imediat următoare, instituţiile deconcentrate din domeniul agricol trebuie să popularizeze proiectele care pot fi accesate în cadrul Măsurii 141 privind mica gospodărie sau ferma de semisubzistenţă. "Vă rog, Direcţiile Agricole, bateţi satele, faceţi programe cu APIA care are o evidenţă a acestor producători, trimiteţi scrisori către fiecare şi aduceţi la cunoştinţă această măsură. Sunt 20.000 de proiecte acceptate, dar eu cred că ne putem duce la 40.000-50.000 de astfel de proiecte, ceea ce nu este puţin", a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Potrivit acestuia, cu cei 7500 de euro pe care îi primesc, oamenii ar putea să-şi modernizeze anumite componente ale gospodăriei, astfel ca, în perioada 2014-2020, să asistăm la transformarea fermelor de subzistenţă în ferme semicomerciale.
În acest context, Valeriu Tabără a menţionat că instituţiile agricole ar trtebui reactivate, pentru că “agricultura nu se poate conduce din birou”. “Din birou se fac lucrări de doctorat şi alte lucrări ştiinţifice”, a precizat Tabără, cerându-le şefilor de la agricultură să meargă în teren pentru a cunoaşte probleme reale ale fermierilor. De altfel, ministrul a anunţat că va promova un protocol de colaborare între instituţiile agricole şi primării, “cheie pentru soluţionarea problemelor din zonele rurale”.
Doar jumătate din fondurile europene pentru agricultură sunt contractate
Ministrul Vasile Tabără a atras atenţia că nivelul de contractare al proiectelor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) depăşeşte 50 la sută, însă fonduile cheltuite efectiv de-abia ajung la 10 procente. "Dacă luăm cifra aceasta, stăm foarte bine. Suntem primii din structurile economice, dar pe mine nu mă încălzeşte contractarea. Aş fi bucuros să depăşim zece la sută de folosire a banilor în două luni, să ştiu că banii respectivi s-au cheltuit. Aici e bătălia mare", a explicat oficialul guvernamental. Conform aceleiaşi surse, România trebuie să facă eforturi consistente pentru cheltuirea banilor alocaţi până în 2013, astfel încât să poată primi fonduri substranţiale şi pentru perioada 2014-2020, probabil şi în baza unui Plan Naţional de Dezvoltare Rurală îmbunătăţit.
Astfel, ministrul a nominalizat o serie de programe pentru care sunt fonduri disponiblile. Pentru agroturism, de exemplu, sunt la dispoziţie circa 300 de milioane de euro. În schimb, pentru Măsura 322, au fost admise 586 de proiecte, alte 800 de propuneri considerate strategice, urmând să fie finanţate prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, valoare depăşind 2,4 miliarde euro.
Citiţi şi:
- În Bistriţa-Năsăud, doar şase proiecte depuse pe Măsura 121
- Modernizarea exploataţilor agricole
- 230 de milioane euro disponibili pentru investiţii în mediul rural
- Sesiune amânată de depunere a proiectelor pentru modernizarea exploataţiilor
- Obiectivele României: mai mulţi bani pentru dezvoltare rurală şi sprijin pentru fermele mici şi mijlocii
Adaugă comentariu nou