Diplomă de Excelenţă conferită bistriţencei Cleopatra Lorinţiu din partea Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România

Bistriţeanca Cleopatra Lorinţiu a fost distinsă cu Diploma de Excelenţă din partea Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.
Scriitor, realizator de televiziune şi diplomat, personalitate marcantă a artei şi culturii, Cleopatra Lorinţiu a primit distincţia „În semn de aleasă preţuire pentru contribuţia esenţială la îmbogăţirea patrimoniului cultural universal”.
Pornind de pe meleagurile bistriţene pe care nu le-a uitat niciodată, aşezându-le în cărţi, dar şi în filme documentare, având o activitate bogată la Televiziunea Română, Cleopatra Lorinţiu este unul dintre conjudeţenii ce ne-a făcut imagine frumoasă la nivel naţional şi internaţional.
Parcursul ei este atipic şi include jurnalismul pentru presa scrisă şi pentru radio dar şi experienţa de realizator de televiziune de mai bine de douazeci de ani, ca autor de emisiuni culturale sau politice, documentare artistice, între care, cele despre Brâncuşi (Hobiţa, o stare de spirit) StefanAugustin Doinaş, Ion Vlasiu, Romulus Vulcanescu, Ion Salisteanu, Florentina Mosora, Marina Krilovici, Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia, Manole Filitti , balerinul Gabriel Popescu , sculptoriţa Gabriela Manole Adoc, inventatorul Apilarnilului, Nicolae V.Ilieşiu, renumitul botanist Ovidiu Bojor, chirurgul Dan Gavriliu, profesorul Tudor Opriş, sau mai recent seria de documentare “Luminile Islamului”,”Poveşti întreţesute ” , i-au adus satisfactii personale,premii. Seria de emisiuni Identităţi TVR 2 dedicate personalităţilor lumii iudaice româneşti s-a concretizat în 14 titluri de filme între care „Rezistenţa spirituală-Alexandru Safran. Unele emisiuni sunt o datorie de memorie, de suflet: evocarea poetului Gheorghe Tomozei 1936-1997 ( care i-a fost nu numai prieten ci şi soţ, în anii optzeci), portrete literare cum cel dedicat lui Benjamin Fondane ( Barbu Fundoianu), Restituiri preţioase,rememorări, mărturisiri, sau file de călătorie, un carnet de voyage personal şi nuanţat fie că e vorba despre Iordania, Chicago, Libia sau Maroc. Evocarea din pagini de ziar sau de carte, fie că e vorba despre autori dispăruţi pe care a avut şansa să îi întîlnească,precum Cella Serghi, de personalităţi internaţionale din diferite domenii precum François Fejtö sau Adel Murad , de pagini scrise despre arte şi artişti se adaugă sutelor de articole publicate în jurnale: unele de ele pe care le-a fondat ea însăşi precum Suplimentul de cultură Ecart. Reporter pentru presa scrisă, radio sau tv, în locuri insolite din Romania sau în lume (Italia, Austria, Belgia, Olanda,Libia, Maroc,SUA,) Danemarca,Franţa,Germania, Polonia, Cehia, Ungaria, Moldova,Israel,Iordania, EmirateleArabe Unite, Thailanda, China, Coreea de Sud,) Cleopatra Lorinţiu a reunit uneori impresiile sau interviurile între coperţile unor cărţi.

Comentarii

09/02/23 00:40
Olga jora

Felicitari Cleopatra. Ma intreb unde a incaput timpul in anii cei putini si densi in care si-au gasit descrierea atatea evenimente si evocarea atatea personalitati.Esti un fenomen.

09/02/23 00:41
Olga jora

Felicitari, draga Cleopatra.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5