În direct, primarul din Urmeniş

„Doar oile îi mai leagă de pământ”

- Domnule primar Dumitru Tomşa, ce vă spune numele de Doruţ Jurcan?

- Atâta ştiu că acesta este din comuna noastră şi că ziarele italiene au scris despre el că a salvat viaţa unui copil. Un copil de vreo doi ani s-a căţărat pe balustrada unui bloc de la etajul III, iar Doruţ al nostru, fiind prin preajmă, l-a salvat, urcându-se cu riscuri mari ca să-l ia în braţe şi să-l redea părinţilor…

- Să revenim la „oile noastre” domnule primar…

- Bine aţi spus. Urmenişul este o comună unde creşterea oilor continuă încă să fie o tradiţie. Şi o sursă aducătoare de unele venituri. Dacă efectivele de bovine au scăzut simţitor din pricina îmbătrânirii populaţiei şi a muncii grele pe care trebuie să o depună un crescător de animale, în schimb, la sectorul ovine poate că munca este puţin mai uşoară. La ora actuală, în comuna Urmeniş avem peste 7000 ovine. Sunt fermieri ce deţin şi 700 de capete. Dacă cu brânza şi produsele rezultate din lapte desfacerea este corespunzătoare, în schimb lâna nu are niciun preţ.

- Cum privesc fermierii din Urmeniş, deţinătorii de terenuri agricole, anul 2010?

- Cu neîncredere. Dacă în urmă cu 4-5 ani aproape toată suprafaţa arabilă era cultivată, acum, din păcate, în jur de 50% din teren rămâne pustiu „în bune condiţii de mediu”. Lucrările sunt foarte scumpe: aratul în jur de 4 milioane lei vechi, discuitul şi semănatul tot cam pe atât, erbicidatul, sămânţa şi alte lucrări, toate depăşesc 12 milioane lei vechi. La care se adaugă ziua de lucru foarte scumpă, 50 lei noi plus mâncare, băutură, cafea. De unde să ia pensionarul de ceapeu atâţia bani? Mai cu seamă că subvenţiile încep să cam dispară. Deşi în comună avem 85 tractoare, lucrările tot scumpe sunt.

- E frig şi zăpadă pe la Urmeniş. Cum se descurcă oamenii cu încălzirea locuinţelor?

- Avem în toate satele gaz. Sunt însă şi case izolate unde n-a ajuns încă reţeaua. Acolo se încălzesc cu lemne. Ajutorul este foarte mic, nesemnificativ şi, din păcate, s-a dat numai pe o lună, pe noiembrie.

- Ce proiecte aveţi pentru anul 2010, domnule primar Tomşa?

- Cum au mai spus-o şi alţii, proiecte avem destule, aşteptăm doar finanţarea.

- Care ar fi aceste proiecte?

- La Măsura 322 ne-am întocmit proiecte ce vizează o grădiniţă nouă în Urmeniş, renovarea şi modernizarea Căminului Cultural din Urmeniş, reparaţii capitale la şcoala de centru, vreo 15 km de asfaltare a drumurilor în Urmeniş şi în zona Delureni. De asemenea, ne gândim la extinderea reţelei cu apă în zona Urmeniş – Pe Vale, precum şi alte obiective importante pentru locuitorii comunei noastre. Cum spuneam, ne-am pregătit temeinic din punct de vedere al proiectelor, aşteptăm cu nerăbdare şi cât mai urgent ca bugetul să fie aprobat, să avem banii necesari pentru derularea acestora. Ce sumă vom primi şi cum vom putea finaliza obiectivele propuse rămâne de văzut.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5