Doina Pană: Legea trebuie să fie lege şi în pădure. Şi nu vorbim de legea junglei!
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, participă sâmbătă, 22 martie, începând cu ora 10.00, la Hotel Metropolis din Bistriţa, la o nouă consultare pe tema Codului Silvic şi a legislaţiei subsecvente. Dezbaterea este organizată de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, din dorinţa ca toate propunerile din teritoriu să fie nu doar auzite, ci şi luate în considerare în dezbaterea actului normativ, aflat în acest moment la Camera Deputaţilor.
Ministrul Doina Pană spune că dezbaterea a fost solicitată de către factorii interesaţi de acest subiect, întrucât ”oamenii au constatat că întâlnirile anterioare organizate pe această temă au fost pure exerciţii de imagine, fără a fi concretizate faptic, prin includerea propunerilor lor în noul Cod Silvic, care a fost trimis în Parlament în forma sa iniţială. Ori acest lucru nu este normal, pentru că oamenii din teritoriu ştiu cel mai bine care sunt problemele reale din sistem, care sunt carenţele legislative şi chiar au propuneri demne de luat în seamă în construcţia noului act normativ. E absurd să facem o lege de o importanţă vitală, cum este Codul Silvic, fără să ţinem cont de ce spun specialiştii, agenţii economici care au activitate în acest domeniu, cei care lucrează în sistem, dar şi cetăţenii interesaţi ca lucrurile să funcţioneze. De aceea am răspuns fără să stau pe gânduri invitaţiei lansată de către preşedintele Consiliului judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, de a organiza o dezbatere reală pe tema Codului Silvic şi a legislaţiei care reglementează tot ceea ce ţine de gospodărirea, administrarea, exploatarea şi protejarea pădurilor. Vreau ca, odată pentru totdeauna, în pădure să guverneze legea lege şi nu legea junglei. Nu ne mai permitem experimente, pentru că riscăm să fie prea târziu. Oricum, în foarte multe situaţii se constată că pădurile au fost considerate o casă fără stăpân şi a făcut fiecare ce a vrut. Eu vreau să punem punct acestei situaţii. Pentru că e prea mult!”.
Dezbaterea organizată la Bistriţa va fi una cu participare extinsă şi va reuni autorităţi judeţene, instituţii cu activitate în domeniul silviculturii, autorităţi locale, agenţi economici şi parlamentarii din Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor, for în care se dezbate şi se decide noua formă şi conţinutul Codului Silvic. ”Vreau să se afle direct de la firul ierbii, cum se spune, problemele din silvicultură şi de aceea va fi o întâlnire la care au fost invitaţi de la şefii de ocoale silvice din judeţul Bistriţa-Năsăud, până la parlamentari, pentru că vreau să se ţină cont de realitate în noua construcţie legislativă. Cel mai mult îmi doresc să se înţeleagă faptul că un act normativ nu este făcut doar pentru a impune restricţii, ci trebuie să corecteze defecţiunile unui sistem şi să dea direcţia corectă. Dar, la fel de mult, vreau să se ştie că eu voi face tot ceea ce ţine de mine pentru a stopa abuzurile şi spun doar atât: fiecare trebuie să fie responsabil pentru faptele sale. Cine greşeşte, plăteşte. Fără excepţie!” , declară Doina Pană, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.
Întâlnirea de la Bistriţa este prima dintr-o serie de consultări pe care doamna ministru Doina Pană le va avea în teritoriu şi la centru, cu toţi factorii implicaţi în administrarea patrimoniului silvic naţional.
Citiţi şi:
- Lucia Varga, despre o eventuală amânare a dezbaterii Codului silvic în Senat: Vom vedea deciziile PSD-ului şi vom merge mai departe.Trebuie să continuăm această bătălie
- Ministrul Doina Pană vrea un Cod Silvic agreat de toţi actorii implicaţi în domeniu
- Ministrul delegat Doina Pană propune trei măsuri pentru „însănătoşirea pădurilor”: SUMAL, accesarea 112 şi noul Cod Silvic
- Proiectul Codului Silvic (re)intră în dezbatere la Bistriţa
- Ministrul Doina Pană: Codul Silvic va fi adoptat în acest an
Adaugă comentariu nou