Ecaterina Andronescu: Temele pentru acasă nu se decid din biroul ministrului. Trebuie să esenţializăm programele şcolare. Am început cu matematica

Ministrul Educaţiei Nţaionale, Ecaterina Andronescu, a declarat la Bistriţa că temele pentru acasă date elevilor nu sunt şi nu pot fi decise din cabinetul ministerial, existând o autonomie a profesorului. Aceasta a precizat că formarea copilului nu se face doar cât acesta stă la şcoală, însă nu trebuie exagerat cu munca de acasă.

         „Eu cred că toate generaţiile făceau şi teme pentru acasă şi nu cred că temele pentru acasă trebuie să le decidem din cabinetul ministrului, că se scot de la clasă. Domnul ministru Mircea Dumitru a încercat, printr-un Ordin de ministru să facă acest lucru şi, din păcate, nu a produs efecte pentru că profesorul are autonomie. Eu aş da autonomie profesorului, pentru că el ştie ce-i trebuie acelui copil. (...) Aş vrea să înţelegem că şi elevul trebuie să mai facă ceva şi acasă, că formarea lui prin şcoală nu se face numai în cele patru ore pe zi pentru învăţământul primar sau 6-7 ore pentru învăţământul gimnazial, dar să nu exagerăm. Aceste lucruri trebuie să le facem într-un mod echilibrat”, a precizat Ecaterina Andronescu.

         Aceasta a menţionat că rolul ministerului este să lămurească pe toată lumea că, astăzi, „şcoala nu este singura sursă de formare pentru acel copil, că acest copil aflat acum la şcoală are nenumărate surse de informare, de la telefon, la televizor” şi atunci se impune ca programele şcolare să fie esenţializate.

„Am făcut acest lucru pentru programa de matematică, deja ea este reevaluată şi revăzută şi reconsiderată de comisia de specialitate. Am avut o discuţie cu preşedintele comisiei, care este şi preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, prof. Radu Gologan. Din fericire, a văzut prin intermediul nepoţilor că programele acestea pot să aibă un alt conţinut şi am adaptat această programă. Asta facem şi în continuare cu celelalte programe.  Din păcate, recunosc acest lucru, m-am uitat peste programele care sunt acum în vigoare şi de multe ori am avut senzaţia că cei care au elaborat programele au încercat să pună în programe cam cât ştiu domniile lor, la experienţa de profesor pe care o au, uitând că elevul are o altă vârstă. Faptul că trebuie să revizuim programele rezultă şi din următoarea constatare. Dacă un copil pleacă din şcoala românească într-o anumită clasă din Occident, saltă una sau chiar două clase, ceea ce este încă o dovadă că programele noastre sunt excesiv de condensate”, a precizat ministrul Educaţiei.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5