Elevi şi profesori din cinci ţări, la Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu, în cadrul unui proiect Erasmus +

În cadrul proiectul Erasmus + - "The joy of exploring cultural heritage with new educational methods” - proiect care răspunde necesității de a spori calitatea predării (utilizând hărțile mentale și teoria inteligențelor multiple) și de a construi în rândul elevilor sentimentul de apartenență la o comunitate europeană, a avut loc a patra mobilitate în Năsăud, România, la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu”, mobilitate la care au participat profesori și elevi din școlile partenere în perioada 31 ianuarie – 4 februarie 2022: Szkoła Podstawowa im. Świętej Jadwigi Królowej w Szarowie, Polonia; Public Primary School of Hortiatis, Hortiatis, Grecia; Vilniaus “Žaros” gimnazija, Vilnius, Lithuania; Mehmetçik İlkokulu, Uşak, Turcia și Colegio Luisa de Marillac, Puerto de Santa María, Spania.
În prima zi a mobilității, elevii și profesorii din țările partenere au fost întâmpinați cu mesaje de bun-venit din partea directoarei școlii, prof. Greabu Maria și a coordonatoarei locale a proiectului, prof. Cira Ioana, apoi au vizionat un moment artistic pregătit de elevii școlii gazdă care au fost îndrumați și pregătiți de prof. Zinveli Simona, prof. Reman Alexandra, prof. Rus Maria de la Clubul Copiilor Năsăud și prof. Cira Ioana de la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Năsăud. Momentul artistic, a fost urmat de vizita școlii gazdă. Ziua a fost completată cu vizita de la Muzeul Grăniceresc din Năsăud și prezentarea / degustarea unor mâncăruri tradiționale specifice țărilor partenere.
A doua zi a fost dedicată workshop-urilor ,,Gătim mâncăruri tradiționale românești”. Au fost implicați atât elevii, cât și profesorii din țările partenere în pregătirea următoarele preparate culinare: sarmale, mămăligă cu brânză, ciorbă rădăuțeană, salată de vinete, papanași, tocăniță cu carne de vită.
În a treia zi a mobilității au fost susținute workshop-urile despre inteligențele multiple de către d-na prof. Adela Mureșan pentru profesori și elevi. Profesorii au avut parte și de o vizită la Salva la Casa Costumului Popular - Virginia Linul, pentru a descoperi creațiile populare specifice zonei. O altă activitate le-a dat elevilor posibilitatea de a practica jocuri sportive, de a desfășura un minicampionat de baschet. Tot în această zi, profesorii și elevii din țările partenere au avut parte de o reprezentație a Ansamblului ,,Someșana” la Casa de Cultură ,,Liviu Rebreanu” din Năsăud, activitate realizată cu sprijinul directorului Nistor Ionuț și a instructorului Persecă Niculai. Elevii și profesorii nu au fost doar spectator, ci au avut și posibilitatea de a dansa alături de cei din ansamblu. Ziua s-a încheiat cu vizita la Catedrala ,,Sfântul Nicolae” din Năsăud, preotul Greabu Lucian fiind gazda noastră.
Ziua de joi a fost dedicată descoperirii istoriei orașului Bistrița, dar și workshop-ului de olărit desfășurat în școala noastră. Ziua s-a încheiat cu evaluarea proiectului și înmânarea certificatelor de participare.
Ultima zi a mobilității a fost dedicată vizitării Salinei de la Turda. Atât profesorii, cât și elevii au fost încântați de activitățile realizate într-un tărâm de poveste, așa cum au afirmat partenerii noștri. Mulțumim conducerii școlii reprezentată prin prof. Greabu Maria și prof. Bidică Emilia pentru sprijinul oferit, colegilor care s-au implicat în desfășurarea activităților din cadrul mobilității, părinților care au fost alături de noi, dar și celorlați parteneri care au contribuit la reușita tuturor activităților desfășurate.

Coordonator proiect,
Prof. Ioana Cira

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5