Estivale – Belgia Dincolo de oraşul vechi
În Belgia există multe puncte de atracţie care merită să fie văzute. La unele se ajunge pe jos, dar la celelalte puteţi ajunge cu mijloace de transport public.
Zona care se află la est de oraşul vechi a fost, cu siguranţă, martora celor mai multe schimbări în ultimii 50-60 de ani. Aici este inima administraţiei Uniunii Europene. Numeroase clădiri şi birouri găzduiesc departamentele UE, membrii de conducere şi misiunile diplomatice. Aproximativ 1,2 km pătraţi de diferite instituţii.
Clădirea Parlamentului European se află în L’Espace Leopold. Simpatic este faptul că belgienii o numesc cu umor, în derâdere, „Caprice des Dieux”, datorită asemănării clădirii cu cutia în care este ambalată brânza cu acelaşi nume.
Acoperişul de sticlă curbată are 70 metri înălţime şi poate fi văzut din orice punct al cartierului.
La sud se află Institutul de Ştiinţe ale Naturii. Muzeul are darul de a oferi o mai bună înţelegere a naturii şi este foarte celebru pentru colecţia sa de dinozauri. Din acest motiv, grupuri de adolescenţi şi copii vizitează mereu, cu mare interes, acest loc. Aici descoperiţi un grup de 30 de iguanodoni descoperiţi în sudul Belgiei în 1905. Câţiva sunt reconstituiţi în poziţie normală, iar ceilalţi sunt expuşi aşa cum au fost găsiţi în sol.
După sediul european se află Parcul Cincantenarului. Când Belgia şi-a sărbătorit jubileul de aur, regele Leopold al II-lea a dorit să construiască un monument naţional şi a apelat la arhitectul Gedeon Bordiau, care a proiectat o esplanadă largă, grădini şi un arc ceremonial cu două aripi pentru muzeu şi galerii.
Arcul monumental, pe care se află o sculptură masivă din bronz, intitulată „Braband înălţând drapelul naţional”, a fost terminat în 1888. De atunci, complexul a fost afectat de un incendiu, una din aripi fiind reconstituită în stil diferit. În prezent, complexul găzduieşte trei muzee. În aripa de sud se află Muzeul Cincantenarului, care cuprinde o colecţie impresionantă de artefacte istorice şi artistice care cuprind toate civilizaţiile, din preistorie până în prezent. De o frumuseţe deosebită sunt relicvele greceşti şi romane, cu statui şi mozaicuri rafinate.
Sălile dedicate fostelor civilizaţii din orientul apropiat, din Asia antică şi America, sunt impresionante. Relicvele religioase, mobila, articole de olărie, bijuterii de calitate excepţională sunt frumos expuse. Există peste 140 de săli şi veţi primi la intrare harta care vă va fi de mare folos.
Pe următoarea uşă, spre sud, veţi intra în Muzeul Auto. Acesta cuprinde o colecţie de peste 450 de automobile. Există acolo maşini din 1920, 1948, maşini produse în Belgia înainte ca această industrie să fie înghiţită de alţi mari producători europeni.
Sunt reprezentate aproape toate firmele. Cu siguranţă, cel mai tare m-a impresionat al treilea muzeu: Muzeul Regal de Arme şi Istorie Militară. Acesta se află în aripa de nord. Este unul din cele mai mari muzee de acest fel din lume, acoperind zece secole de istorie militară. În secţiunea din secolul al XIX-lea sunt expuse arme, uniforme, obiecte ale soldaţilor din armata belgiană, chiar şi cele ale lui Leopold I. Pereţii sunt acoperiţi cu imagini de domni în uniformă, iar din tavane atârnă drapele sfâşiate în bătălii.
În altă secţiune a muzeului am avut posibilitatea să văd diferite obiecte din secolele XIV şi XV, printre care armuri, săbii şi scuturi. Sunt expuse tancuri şi alte vehicule, cum ar fi motociclete cu ataş însoţite de soldaţi din ceară, în poziţii de mişcare. Apoi, există o secţiune dedicată aviaţiei. Aceasta prezintă un Spitfire şi un Hurricane din al doilea război mondial.
Afară sunt tunuri imense, negre, care par gata de luptă. Când mi-am îndreptat privirea spre sud, am descoperit câteva străzi unde se află câteva case în stil Art Nouveau, printre care Muzeul Horta. Clădirea este considerată vârful arhitecturii Art Nouveau din Bruxelles. Aceasta a fost proiectată de Victor Horta pentru a-i servi ca reşedinţă şi birou.
Cu siguranţă, am fost uluită de Atomium, o clădire în formă gigantică a Cristalului de fier. Acesta cuprinde restaurante cu geamuri de unde poate fi privit Parcul plin de tineri şi arbuşti tunşi în diverse forme.
Marilena Toxin
Foto. Gh. Toxin
Adaugă comentariu nou