La noi

Et in Maramureș ego

Să nu îi uităm pe românii care nu ne uită !
Noi nu prea știm că mai mult din Maramureșul Voievodal nu e în țara noastră, ci la nord de Tisa, adică dincolo de granițele actuale ale mult fărâmițatei Românii.
Mi-am intitulat astfel textul de acum pornind de la zicerea latinească „Et din Arcadia ego”. Ei bine, Arcadia antică nu mai e spațiul fericirii (nu știu dacă inspectoarea de română-latină știe asta). Dar eu am avut o Arcadia proprie în zilele în care am trăit la nord de Tisa, teritoriu pe care Ion M. Botoș l-a numit curajos „România Mică”. De ce acest determinativ ? Pentru că Maramureșul Voievodal ( de aici a plecat Dragoș să întemeieze Moldova) e situat teritorial la nord de Tisa, în care cei peste 50000 de români trăiesc în 12 comune pur românești, dar în altă țară.
Am întrebat-o pe o profesoară de limba și literatura română de la o școală generală de acolo până unde se termină Maramureșul și mi-a răspuns fără ezitare: „Până unde se vorbește limba română.” În Ucraina zona se numește „Transcarpatia” (unitate administrativ-teritorială a Ucrainei), iar Ion M.Botoș este medic, întemeietor al Uniunii Regionale din Transcarpatia „DACIA”, cu sediul în Apșa de Jos.
În șederea mea acolo i-am cunoscut familia. Mărturisesc astfel: în familia domnului Botoș, am cunoscut cea mai frumoasă maramureșeancă, cele mai frumoase fete ale sale și cea mai uimitoare și isteață româncuță (Anghelina – 9 ani), care mi-a cântat cu o voce uluitor de frumoasă o poezie de Coșbuc; o învățase de la maică-sa.
În aceste zile pascale mă bucur să-mi amintesc, să scriu despre „România Mică”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5