În fiecare lună … o carte
Așa consider revista „Magazin istoric” datorită informațiilor pe care le conține fiecare număr. Pe lângă informații, unele inedite, ultimele două numere ale revistei mi-au trezit și … amintiri.
Iată câteva …
Despre vizita președintelui american Richard Nixon în România, în august 1969, îmi amintesc că mă aflam în București, unde mama avea două surori. Împreună cu un verișor, am ajuns pe bulevardul pe unde a trecut coloana oficială. Ca să vedem mai bine, ne-am tot făcut loc spre a ajunge cât mai aproape de șosea, fapt ce a atras atenția unui milițian care se pregătea să ne aplice câteva bastoane pe spinare. Noroc că am sesizat la timp intenția și ne-am potolit, tupilându-ne între niște doamne. De acolo am observat că președintele american era mult mai înalt decât N. Ceaușescu. Ani mulți au trecut de atunci, dar au rămas … amintirile.
O altă informație foarte interesantă se referă la „Asasinarea familiei Țarului Rusiei” petrecută în noaptea de 16/17 iulie 1918. Lecturând-o, am găsit unele asemănări cu execuția cuplului Ceaușescu, probabil o să fac o paralelă între aceste evenimente.
Până la instaurarea administrației românești în Transilvania, după Unirea cu România de la 1 Decembrie 1918, mulți români au avut de suferit. … Am iertat, dar n-am uitat …
Luna decembrie este bogată în evenimente pentru români, spre sfârșitul ei, în 1989 a fost înlăturat prin sacrificii umane, regimul comunist. Și dacă tot e vorba de luna decembrie, îmi amintesc că … „La 2 decembrie 1804, Napoleon Bonaparte s-a încoronat cu mare fast, în Catedrala Notre Dame din Paris, ca împărat, sub numele de Napoleon I, Franța transformându-se din Republică în Imperiu. La încoronare, Napoleon a afirmat că … Imperiul înseamnă pace ! … dar n-a fost așa, deoarece a urmat un șir lung de războaie, determinate în principal de rivalitatea dintre burghezia franceză și cea engleză, de ambițiile lui Napoleon și a generalilor săi de a câștiga glorie, bogății și lux”. Așa ne spunea la cursul de istorie modernă prof. Didi Rosensweig, acum o jumătate de veac. Păcat că a plecat în Israel unde nu a mai profesat, lucrând într-o fabrică de armament pe un electrocar. Cred că acum se odihnește în pământul Țării Sfinte. … Ce vremuri și ce oameni …
Adaugă comentariu nou