FOAIA NOASTRĂ, DE LA SANŢ

SANTUL CEL FRUMOS

Situata la 650 m. altitudine, intr-o superba zona montana, la poalele varfului Ineu din Muntii Rodnei, comuna Sant dateaza din anul 1773, are in proprietate in jur de 15.000 ha padure si o populatie de 3450 de locuitori in cele doua sate ale sale, Sant si Valea Mare. Aici isi are izvorul Somesul Mare, care strabate toata comuna, motiv pentru care Ansamblul Folcloric infiintat din initiativa primarului Cornel Moisil- care a facut turnee remarcabile in Turcia si Grecia- si Ocolul Silvic Sant- constituit ca serviciu public in cadrul Consiliului Local- poarta numele « Izvorul Somesului. » In comuna gasim ateliere de tamplarie unde se confectioneaza geamuri termopan din lemn stratificat si mobilier din lemn, pensiuni agroturistice care ofera conditii optime de cazare si mancare traditionala ardeleneasca din ingrediente ecologice. Amintim pensiunile « Moisil » cu8 locuri de cazare in 4 camere duble, cu doua paturi sau pat matrimonial, « Nechita », tot cu 8 locuri si 4 camere, « Grapini » cu 12 locuri si 6 camere, toate la rangul de 3 margarete.

Sunt trasee turistice montane foarte atractive si vom mentiona cateva.

Sant-Valea Mariilor-Pasul Rotunda, Sant-Valea Blaznei-Vf. Rosu-Vf. Ineu-Lacul Lala-Pasul Rotunda, Sant-Vf. Coratel-Vf. Ineu-Blazna. Mai avem turism ecvestru pe traseul Sant-Vf. Omu-Rotunda, plimbari cu sania sau trasura cu cai in Rotunda si Valea Mariilor,si partii de schi de 1,2 km. Cu teleschi in Valea Blaznei si Valea Mariilor.

Intrarea Somesului in regiunea Muntilor Bargau se face printr-un defileu, cu peretii aproape verticali, sapat in sisturi cristaline. Dupa confluenta cu Valea Mariei, Somesul isi largeste mult valea, inscriindu-si in traseu prima covata depresionara, Valea Mare. Fundul vaii prezinta terase. Imediat mai in aval, valea devine din nou salbateca si stramta, Somesul strabatand frumosul defileu epigenetic dintre Valea Mare si Sant, intr-o zona dominata de peisajul Munceilor Harlei, pe partea stanga.Dupa spectaculoasa epigenie desfasurata pe un traseu de peste 7 km. Somesul deschide portile, in urma unor intense procese de eroziune diferentiala, largului bazinet depresionar care gazduieste frumoasa localitate Sant.

P

RIMARUL CORNEL MOISIL, REALIZARI, OBIECTIVE

Prezentam cateva realizari ale primarului Cornel Moisil si Consiliului Local. Biserica Ortodoxa Sant a fost dotata cu incalzire centrala si s-a facut drenaj in jurul ei.S-au facut reconditionarea si restaurarea iconostasului si candelabrelor, s-au facut strane din lemn stratificat, geamuri termoizolatoare colorate si instalatie de sonorizare. La fel si Biserica Ortodoxa din Valea Mare, are incalzire centrala si o noua pictura. S-a consolidat si pietruit D.A.F. Valea Mariilor prin programul SAPARD, masura 3,5-1 million euro. S-a reparat drumul Cartibus construindu-se aparatori de mal si poduri si s-a achizitionat un tractor cu remorca pentru colectarea deseurilor menajere. Este in derulare proiectul integrat pe fonduri FEADR pe masura 3,22 in valoare de 2,5 milioane euro pentru asfaltarea tuturor drumurilor comunale. S-a finalizat Caminul Cultural Valea Mare. Ca obiective, amintim asfaltarea tuturor drumurilor comunale sa fie finalizata, canalizarea comunei si alimentarea cu apa potabila, construirea sediului Ocolului Silvic si achizitionarea unei masini de pompieri.

DOCTORUL RADU COZMA ESTE IUBIT

Cu adevarat doctorul Radu Cozma este iubit aici la Sant de cei 2150 pacienti asigurati si cei 300 neasigurati pe care-i pastoreste. Omul acesta pune suflet in actul medical si stie sa mangaie durerea, s-o faca sa plece. Are 34 de ani, este casatorit cu economista Emilia si au doi copii, Andrei, de 5 ani si jumatate, si Maria, de un an si jumatate. A terminat Facultatea de Medicina in 1999 la Bucuresti. Un an a ramas la « Caritas » in Bucuresti, dupa care obtine, prin concurs, postul de la Sant. Am vazut o ambulanta gata oricand de interventie. Dispensarul este o bijuterie-ne poarta gandul si la domnul Emil Iugan care a contribuit decisiv-si este printre putinele institutii medicale din judet care poate fi numita europeana.Personalul medical mai cuprinde pe asistentele Elisabeta Deatcu si Cornelia Cailean, la care se adauga administratoarea Angelica Danciu.

VALEA MARE IN LINISTEA MUNTILOR

Satucul Valea Mare este agatat in munte si respira prin orga sa de brazi si molizi. Este ultima localitate de pe Valea Somesului Mare si-l aude pe acesta nascandu-se. Este pe scara cerului la cota 650 m. Aici noaptea se aud razele de luna spargandu-se in geam. Ne imbata un bun suflu arhaic si parca ne aflam in alta lume cu liniste odihnita. Sunt 85 de case si 350 de suflete, dintr care 26 scolari si 15 gradiniteni. Biserica Ortodoxa si Scoala pun marturia timpului si actualizeaza taria prezenta.

Santul si Valea cea Mare, tinandu-se de mana, luneca melancolic prin vuietul vremurilor, cu Someselul lor, cu brazii si molizii urcati spre cer, ca doi copii cuminti, venind de la gradinita.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5