( Foto) Mitropolitul Andrei, pentru prima dată la Molişet. După 20 de ani un arhiereu a binecuvântat cele 100 de suflete de la poalele Ţibleşului. Sfinţirea altarului de vară şi a casei parohiale. Părintele Cristian Țermure, ridicat la rangul de iconom

Bucurie mare pentru micuţa comunitate din Molişet. ÎPS Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a binecuvântat, pentru prima dată, credincioşii de la poale de Ţibleş.
După aproape 20 de ani, o înaltă faţă bisericească a ajuns la Biserica Ortodoxă din Molişet. Aici, nu a mai fost un eveniment religios de amploare din anul 1997, când a fost sfinţită Sfânta Biserică.
Duminică, vrednicul părinte Cristian Ţermure, alături de cei aproximativ 100 de credincioşi pe care-i păstoreşte, au primit cu călăreşi şi cu tineri în costume populare pe mitropolitul Andrei, la ora 9, încă de la poarta de intrare în sat, făcută din brad special pentru acest eveniment. În faţa Sfintei Biserici, mitropolitul a fost primit cu Evanghelia de către un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Doru Zinveliu şi părintele Dumitru Boca, fiul al acestor meleaguri, de la Seminarul Teologic Cluj. La ora 9.30 a fost sfinţit altarul de vară, iar de la ora 10 a început Sf. Liturghie.
Aproximativ o mie de credincioşi de pe Valea Țibleșului au venit să se roage împreună cu mitropolitul şi cei 100 de săteni Domnului, într-o zi superbă de vară. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon, viitorul preot ce va sluji în parohia Chețiu. ÎPS Andrei a oferit la finalul slujbei diplome de aleasă cinstire primarului comunei Vlăduţ Purja, consiliului parohial și altor binefăcători, care s-au îngrijit în toți acești ani de înfrumusețarea casei Domnului. A fost răsplătit pentru munca realizată în cei șapte ani de pastorație și preotul din Molișet, Cristian Țermure, care a fost ridicat la rangul de iconom. Părintele Cristian a avut o predică foarte frumoasă, demnă de a fi susţinută în orice catedrală, fiind nu doar un bun păstor pentrul turma lui, ci şi un bun orator. Toată lumea a rămas impresionată de cuvintele părintelui, de dragostea pentru care o are pentru puţinii, dar bunii lui credincioşi, făcând din puţin lucruri deosebite pentru Mărirea Domnului. L-am văzut pe părintele lăcrimând împreună cu sătenii. Nu este uşor să facă cu banul văduvei lucrări mari. Dar iată, aici s-a reuşit. Biserica este foarte frumoasă, la fel Altarul de vară şi casa parohială. Merita pe deplin părintele gradul preoţesc de iconom şi brâul roşu şi suntem convinşi că nu se va opri aici. Va primi toate ierarhiile preoţeşti pentru că este vrednic. Inclusiv de a purta Crucea Lui Hristos.
L-am cunoscut încă de când a venit, acum 7 ani, în parohie. Un preot aflat la prima lui misiune, într-un loc în care nu ete deloc uşor. În timp ce alţi preoţi au mii de credincioşi părintele are doar 100. Majoritatea bătrîni. Nu s-a plâns niciodată, fapt ce m-a făcut să îl admir şi să îl consider un adevărat preot. Molişetul este una dintre cele mai grele parohii din judeţ, în ceea ce priveşte resursele, dar are oameni cu suflet mare, mereu alături de preot. Aici, am văzut şi azi, cum Cerul se uneşte în rugăciune cu credincioşii. Cum bătrânii în costume populare ştiu ce înseamnă credinţa dreaptă şi o transmit mai departe copiilor lor, ca o moştenire de preţ. Merită felicitări şi doamna preoteasă Voichiţa, îmbrăcată şi ea, ca o domniţă, în frumosul costum popular. Nu are cum să nu te impresioneze o asemenea familie de intelectuali, preot şi dăscăliţă, un adevărat exemplu pentru comunitatea lor, dar şi pentru alte familii de preoţi. Şi-au acceptat fără nici o urmă de îndoială misiunea la Molişet. care iată, de 7 ani, dă roade. Merită să îi pomenin şi pe vrednici părinţi ai tînărului preot, exemplu pentru el, plecaţi la Ceruri, care nu au mai apucat să îl vadă slujind: preotul Maftei, preot la Visuia şi apoi pe Valea Ţibleşului şi preoteasa Ludovica, profesoară, ce am avut privilegiul să o am şi eu la catedră când eram la Dumbrăviţa elev.
După momentele de la Biserică, Înaltpreasfinţitul Mitropolit a făcut o vizită la casa parohială care, de asemenea, a fost binecuvântată.
La eveniment a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, care a înălţat şi o priceasnă spre Cel de Sus. De asemenea, au fost alături de comunitate consilierii judeţeni Mihai Forai şi Vasile Marcu.

Merită subliniat şi faptul că pentru prima dată, la Molişet, am mers pe asfalt. Suntem convinşi că odată cu drumurile bune şi traiul oamenilor va fi altul, deoarece zona a fost mai greu accesibilă până acum.
La Molişet, peste drum de altarul sfinţit, am văzut o Răstignire împodobită cu cingeu, de pe care Iisus se rugă, alături de credincioşi. Iar mai apoi, aceştia s-au întors acasă cu sufletul plin de lumină, cât pentru ultimii 20 de ani când nu a mai fost episcop la ei, sau pentru următorii 20 de ani, cuvintele ierarhului fiind pline de înţelepciune. Un eveniment care, cu siguranţă, va rămâne în istoria comunităţii din Molişet.

Comentarii

31/07/16 22:22
grigore de la S...

d-nule redactor esti intr-o eroare profunda referitor la afirmatiile cu evanimentele religioase si vizita unui episcop in ultimii 20 de ani la Moliset.Va reamintesc ultimul eveniment de amploare care a avut loc anul acesta in prima duminica dupa Rusalii in localitatea MOLISET:Hramul manastirii greco-catolice de la Moliset si vizita P.S FLORENTIN in prezenta a aprox.700-1000 de credinciosi si pelerini ..Vezi www.bru.ro

01/08/16 00:13
marius

Cititi mai atent textul. Ne referim la un episcop ortodox. Nu suntem in nici o eroare. De episcopul catolic stim ca este prezent acolo in fiecare an si am scris si noi, nu e nevoie sa ne dati alte exemple de site-uri.
cititi si aici
http://www.rasunetul.ro/dupa-aproape-20-de-ani-un-episcop-ortodox-ajunge...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5