Frumuseţea meşteşugurilor

Editura Eco Transilvan din Cluj-Napoca este cea care a scos de sub tipar volumul „Meseriaşi şi talente năsăudene (1900-2013)” sub semnătura scriitorilor Ioan Mititean, Floarea Pleş şi Lucreţia Mititean. Cei trei autori descriu cu măiestrie îndeletnicirile de altădată din ţinutul năsăudean, unele dintre ele pe cale de dispariţie: fierar, lemnar, olar, morar, pietrar, pielar, argintar, cărbunar, negustor, vânător, păcurar.
Dicţionarul este rezultatul unei munci de ani de zile, adunându-se date importante despre aceşti oameni care, cu mâinile lor, au realizat lucruri frumoase pentru comunitate. De la documente la informaţii, mărturii şi amintiri, satul năsăudean este surprins prin tot ceea ce are mai frumos, atrăgându-se, încă o dată, un semnal de alarmă asupra problemei supravieţuirii meşteşugurilor tradiţionale care s-au cristalizat de-a lungul anilor şi care au avut un rol esenţial în determinarea specificului unei civilizaţii.
Cartea este salvarea de la pieire a acestor meşteşuguri, spre recuperarea, conservarea şi stoparea regresului sau de revitalizare vizibilă a meşteşugurilor tradiţionale de factură ţărănească. Un rol primordial în zona Năsăudului l-a avut industria casnică, care produce ţesături de interior, însă şi alte meserii erau bine apreciate: clopar, cizmar, croitor, dulgher.
Autorii prezintă nu doar meşterii populari ci şi fabricile din zonă, amintind aici Textila şi Chimia, care au dat locuri de muncă oamenilor, fiind, în acelaşi timp, şi creatoare de artă. Autorii au darul de a face din oamenii prezenţi în carte adevărate personaje, printr-o gândire creatoare, realizând o enciclopedie a celor care păstrează tradiţiile de muncă a înaintaşilor. Portretele de meseriaşi, aşezate în ordine alfabetică, ne reconfirmă, încă o dată, rolul important pe care îl are zona Năsăudului în marea familie românească. Cuvintele de înţelepciune şi poeziile semnate de Lucreţia Mititean şi Floarea Pleş întregesc acest volum de sărbătoare, care este aşezat sub genericul „În vârful peniţei”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5