Grădiniţă, cămin cultural şi drumuri asfaltate, printr-un proiect european, la Milaş

reţeaua de apă şi modernizarea drumului judeţean rămân doleanţele primarului Iosif Gabor

Punct final în proiectul integrat derulat de autorităţile locale din comuna Milaş. La doi ani de la finalizarea lucrărilor, ieri a avut loc recepţia finală din cadrul proiectului „Asfaltare drumuri de interes local din comuna Milaş, reabilitarea şi dotarea Căminului Cultural din satul Milaş, construirea unei grădiniţe pentru copii cu program redus în sat Milaş”, implementat pe Măsura 322 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013.

         În fapt, s-a dat o nouă înfăţişare unei comune din zona de Câmpie pentru care fondurile europene au însemnat „o gură de oxigen” în dezvoltare, date fiind limitele bugetului local.

         Comisia de recepţie – din care au făcut parte primarul Iosif Gabor, diriginţii de şantier, reprezentanţi ai proiectantului şi ai antreprenorului (Mis Grup) – au reevaluat obiectivele acestui proiect în valoare de aproximativ 2,5 milioane euro, în fapt, 8,6 milioane lei.

         „Prin proiect am realizat asfaltarea a 7,3 km de drumuri de interes local, chiar dacă iniţial erau propuşi doar 6,8 km. Este vorba despre drumuri din satele Milaş, Orosfaia şi Comlod. De asemenea, a fost reabilitat Căminul Cultural, inclusiv instalarea unui sistem de încălzire centrală pe gaz, grupuri sanitare şi au fost făcute dotări cu mobilier, staţie de amplificare şi costume populare.  În plus, a fost edificată grădiniţa, plus dotările necesare. Nu în ultimul rând, a fost achiziţionat un buldoexcavator pentru lucrările de interes comunitar, echipat cu lamă de deszăpezire, instalaţie de spălat asfalt, freză, cupă, picon”, ne-a declarat edilul comunei.

         Potrivit primarului Iosif Gabor, pentru exerciţiul financiar 2014-2020 este deja în lucru documentaţia tehnică pentru modernizarea unor drumuri de interes local. „Noi pregătim deja un  proiect pentru viitorul PNDR, asfaltarea unor străzi din comună, pe un tronson de 6,2 km. Au fost făcute ridicările topo, expertizele, fiind aproape de finalizare studiul de fezabilitate”, ne-a dezvăluit acesta.

*** 

 

         Vicepreşedintele Alexandru Pugna: Consiliul Judeţean sprijină proiectele acestei comunităţi

         Prezent la recepţia acestor investiţii de amploare, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna, a ţinut să-i felicite pe reprezentanţii administraţiei publice locale.

         „Vreau să îl felicit pe domnul primar Iosif Gabor, unul dintre cei mai longevivi, dar şi destoinici primari pe care îi avem. De asemenea, în numele Consiliului Judeţean, vreau să asigur comunitatea de sprijinul administraţiei judeţene.

         Pentru  modernizarea Drumului Judeţean 173, km 60 + 300 – 66 + 488, Milaş – limită judeţ Mureş, ne aflăm în stadiul de evaluare a proiectelor şi sperăm cât de repede să înceapă execuţia acestor lucrări. Acest sector de drum reprezintă legătura rutieră cea mai scurtă cu judeţul Mureş  pentru locuitorii din Milaş, dar facilitează şi accesul locuitorilor din Urmeniş şi Silivaşu de Câmpie către Bistriţa”, a punctat vicepreşedintele Pugna.

         În plus, a menţionat reprezentantul administraţiei judeţene, comuna Milaş va beneficia de investiţii importante în extinderea reţelelor de apă, o problemă pentru oamenii locului.

 

Câmpia bistriţeană plânge după ...apă!

Din fonduri guvernamentale, la Milaş au fost realizate lucrări la sistemul de canalizare şi staţia de epurare, investiţie începută prin Programul de dezvoltare a infrastructurii locale (cunoscuta Ordonanţă 7/2006). În prezent, în satul Milaş, 90% din populaţie este racordată la reţeaua de apă şi 70% dintre gospodării, la reţeaua de canalizare.

         „Satele Orosfaia şi Comlod au fost incluse în etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare. Noi sperăm ca în octombrie – noiembrie 2016 să ajungă apa. Este o nevoie acută de apă. În această iarnă a fost o zăpadă de doar câţiva centimetri, anul acesta nu a plouat deloc. Nivelul apei în fântâni a scăzut simţitor, de anul trecut ne confruntăm cu probleme reale. Trei zile pe săptămână, sistemul centralizat de furnizare a apei nu funcţionează. Oamenii sunt nevoiţi să apeleze la fântâni, pentru a-şi face provizii de apă. Apa este cea mai mare problemă pentru comuna noastră”, a spus Iosif Gabor.

 

În 2015, comuna Milaş beneficiază de cel mai mare buget din ultimii 25 ani

         După un sfert de secol,  bugetul comunei Milaş pare îndestulător. Prin hotărâre de Guvern, pentru asigurarea limitelor de venituri, Milaş a primit

1, 018 milioane lei, la care s-au adunat şi veniturile locale. Astfel, s-a ajuns la 1,3 milioane lei, bani de care autorităţile locale nu au mai dispus vreodată.

Până în prezent, am finalizat reabilitarea exterioară a dispensarului uman, şi anume acoperişul şi faţada. De asemenea, la blocul specialiştilor – unde locuiesc cadre didactice, medicul, poliţistul - am reparat acoperişul. Au fost încheiate lucrările de amenajare a unui grup sanitar exterior la şcoală, plus o serie de reparaţii în interiorul şcolii din Milaş.  

Avem în vedere construcţia unei capele mortuare în satul Milaş. De asemenea, ne propunem să spijinim financiar şi comunitatea greco-catolică, pentru construcţia unei bisericuţe.

În stadiul de licitaţie sunt lucrările de pietruire pe doi kilometri de uliţe din satul După Deal, acolo unde mai avem doar 37 locuitori.

Amenajrea pieţei comunale, care se desfăşoară în fiecare zi de vineri, este o altă prioritate a noastră”, ne-a menţionat primarul Iosif Gabor.

 

Drumul de la Ghemeş, modernizat prin fonduri guvernamentale

         Din fonduri guvernamentale, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în baza OG 28/2013, va fi modernizat Drumul Comunal 20 B, pe un tronson de 3,7 kilometri, în Ghemeş.  Procedura de achiziţii publice s-a finalizat, aşteptându-se începerea execuţiei.

*** 

Practic, punct şi de la capăt în derularea investiţiilor. Alături de echipa din Primărie şi Consiliul Local, edilul a  a reuşit să ridice standardul de viaţă al locuitorilor.

Cu toată subiectivitatea, Iosif Gabor, primar din 28 decembrie 1989, cu 2 zile de întrerupere (când şi-a prezentat demisia), este omul mai mult decât potrivit pentru comuna Milaş. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5