Greve de toate felurile

Ultima zi a lunii mai a coincis, în acest an, cu declanşarea protestelor colective de către bugetarii nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate de Guvernul Boc. E drept, nu chiar toţi bugetarii au intrat în grevă.

Dacă în cazul unora dintre ei au fost deja parcurse toate etapele procedurale şi s-a declarat oficial declanşarea conflictului colectiv de muncă pe durată nedeterminată (asta poate însemna câteva zile ori câteva luni), sindicaliştii din alte sectoare au încetat lucrul, doar ieri, ori s-au solidarizat la nivel declarativ cu protestatarii. Iar alţi bugetari nu au făcut grevă de niciun fel.

Funcţionarii din Primăria Bistriţa - vârful de lance al mişcării sindicale

Funcţionarii publici care fac parte din sindicatele afiliate la Federaţia din Administraţia Publică Locală au anunţat acţiuni de protest. În grevă generală pentru o zi au intrat angajaţii din Primăria Bistriţa.

Cadrele militare, solidare cu sindicaliştii

Biroul Operativ Judeţean al Filialei 1 Bistriţa a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi Retragere ne-a comunicat că ,,sprijină cu tărie solicitările legitime ale sindicaliştilor, cu atât mai mult cu cât guvernanţii actuali au încălcat în mod flagrant Constituţia României şi legile ţării”.

Presiuni asupra directorilor şi profesorilor pentru a participa la Bac

Acolo unde cadrele didactice din comisii au anunţat că intră în grevă de luni, Inspectoratul Şcolar a avut variante pentru înlocuirea lor în comisii, mai ales că de la Ministerul Educaţiei s-a anunţat că va fi plătită participarea la examen.

Cât priveşte plata profesorilor, acum, după anunţul ministerial, cadrele didactice care au participat la celelalte probe ale bacalaureatului, şi care nu au fost plătite, aşteaptă şi ele banii cuveniţi pentru activitatea în cadrul organizării examenului.

Chiar dacă legal greva a fost declanşată, susţinerea acestei forme de protest a fost foarte diferită de la o şcoală la alta. În judeţul nostru, peste 50% dintre profesori au semnat pentru grevă.

Conform Legii conflictelor colective de muncă, niciun salariat care aderă la grevă nu va putea fi obligat să lucreze. La fel, niciun salariat care doreşte să-şi continue activitatea nu va putea fi împiedicat de grevişti. Ca o particularitate a grevei din Educaţie, acei profesori care vor dori să vină la cursuri îşi vor desfăşura activitatea după un program stabilit de comun acord cu directorii şcolilor. Chiar şi în cazul unităţilor de învăţământ unde activitatea didactică va tinde spre zero, ca urmare a încetării lucrului de către profesori, accesul elevilor în clase nu va putea fi restricţionat. Mai mult, copiii care vin la şcoală vor fi supravegheaţi de cadrele didactice prezente sau, în lipsa acestora, de membrii comitetelor de grevă - obligatoriu a fi înfiinţate în fiecare şcoală pe durata conflictului colectiv de muncă.

Una peste alta, proba C a examenului de bacalaureat, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă străină, s-a desfăşurat în condiţii normale în toate cele 25 de centre de învăţământ din judeţul nostru.

Cadrele medicale au asigurat doar urgenţele

Doar cazurile de urgenţă au fost asigurate de salariaţii din Sănătate. Şi angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) au organizat, ieri dimineaţă, un protest. Pentru a nu afecta activitatea de urgenţă, la acţiune au participat doar angajaţii care lucrează în alte ture.

Fără grevă în alte instituţii

Chiar dacă sunt bugetari, chiar dacă sunt vizaţi de aceleaşi măsuri de austeritate, salariaţii din instituţiile în subordinea Ministerului Muncii nu au încetat deloc activitatea, salariaţii nu au fost nici măcar în grevă japoneză.

Comentarii

01/06/10 10:13
Vizitator ...

Şefii FMI au declarat, ieri, pe mai multe posturi de televiziune internaţionale, că propunerea de scădere a pensiilor şi a salariilor este exclusiv a autorităţilor de la Bucureşti. “Guvernul României ne-a spus: vom tăia 25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus nu. Dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele pentru cei bogaţi!”, a afirmat, la televiziunea franceză, ieri, Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI.Reprezentanţii FMI au făcut, în ultimele două zile, dezvăluiri şocante, care arată că măsurile de austeritate luate de guvernanţi reprezintă decizia exclusivă a autorităţilor de la Bucureşti. Mai mult decât atât, şefii organizaţiei mondiale susţin că ei chiar au cerut ca salariile să nu fie reduse, ci să se majoreze impozitele. “Dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei bogaţi.Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Şi ăsta e adevărul: guvernul decide întotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care e drumul de urmat. Guvernul propune măsurile, guvernul român le-a ales”, a dezvăluit Dominique Strauss- Kahn la France 2.«Fondul vrea reducerea deficitului»Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, cel care negociază direct cu guvernul de la Bucureşti, a declarat, la rândul lui, că ceea ce Fondul cere exact este reducerea deficitului bugetar în acest an la 6,8%, pentru ca ţara noastră să primească şi următoarea tranşă din împrumut, în valoare de 850 de milioane de euro.“Am discutat cu guvernul mai multe opţiuni pentru reducerea deficitului. Unele includeau creşterea taxelor, altele scăderea cheltuielilor în diverse combinaţii. A fost decizia guvernului să se concentreze mai mult pe reducerea cheltuielilor. Noi suntem flexibili. Dacă vor propune un alt set de măsuri, cu siguranţă le vom lua în considerare”, a precizat Franks, întinzând astfel, parcă, o mână de ajutor guvernului, în cazul în care vrea să modifice măsurile de austeritate. Guvernul Boc însă e de neclintit: salariile bugetarilor şi pensiile trebuie reduse. Dar despre majorarea impozitelor pe averile celor bogaţi nimeni nu pomeneşte nimic.IATA DECI ADEVARUL.GUVERNUL PORTOCALIU PROTEJEAZA BOGATII IN DETRIMENTUL SALARIATILOR SI PENSIONARILOR.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5