Harry Potter te duce în Spania! Elevi și cadre didactice de la CN Andrei Mureșanu, într-o nouă experiență printr-un proiect Erasmus +
În perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2021, s-a desfășurat prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ ”Harry Potter and the case of the sick Earth”, în orașul Torrejon de Ardoz, Spania. Proiectul își propune ca elevii să cunoască, să identifice și să înțeleagă cauzele principalelor amenințări și probleme de mediu care ne afectează planeta, să dobândească bune practici la școală și în viața de zi cu zi pentru protecția și îmbunătățirea mediului și a biodiversității, să recunoască, să respecte și să păstreze moștenirea culturală europeană și, bineînțeles, să promoveze colaborarea elevilor din diferite țări ale Uniunii Europene în cadrul comunităților eTwinning și Erasmus+.
La mobilitate au participat 4 elevi din clasa a VI-a C de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița: Sara Muscar, Ana Erenț, Andrei Tompa și Dan Nușfelean, însoțiți de d-nele bibliotecar Nicoleta Butuza și profesor învățământ primar Dorina Podina, alături de elevi și profesori din Spania, Grecia și Italia.
Prima zi a mobilității a început cu primirea participanților țărilor partenere de către toți elevii și profesorii școlii C.E.I.P. La Gaviota, Torrejon de Ardoz, Spania. A urmat un scurt program artistic susținut de elevii spanioli. Participanții s-au îndreptat apoi spre primăria orașului Torrejon de Ardoz – oraș în care trăiește o mare comunitate de români – unde au fost întâmpinați de primar, care a dăruit fiecărei echipe din țările partenere macheta clădirii primăriei. După prânz a avut loc primul workshop al mobilității, în Parcul Europa din oraș, parc ce adăpostește 18 reproduceri, la scară mai mică, a unor monumente și clădiri semnificative din Europa. Aici elevii, împărțiți pe echipe, au trebuit să caute informații și să răspundă la întrebări referitoare la clădirile și monumentele parcului.
În cea de-a doua zi a mobilității, participanții s-au îndreptat spre Parcul Retiro din Madrid, parc ce adăpostește o mare varietate de specii rare de plante, despre care elevii au aflat informații de la doi specialiști în botanică, apoi echipele de elevi au realizat câte un spot pe teme de protejare a mediului. Ziua s-a încheiat cu o plimbare prin centrul Madridului.
A treia și a patra zi au fost dedicate activității în ferma pedagogică de la Albitana. Doi monitori au organizat activitățile din fermă. Elevii au învățat despre energia regenerabilă, au putut vedea o casă ecologică, animale domestice, au confecționat diferite obiecte din hârtie reciclată, au făcut o drumeție într-o pădure de stejari. La întoarcerea în Torrejon de Ardoz, au vizitat parcul ”Magicas Navidades”, amenajat în fiecare an cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
În ultima zi a mobilității, participanții s-au îndreptat spre Centrul de educație pentru mediu”El Caserio de Henares”, o arie protejată din zona Madridului. Acolo au putut observa animale și plante în mediul lor natural, apoi elevii au plantat plante aromatice. După-amiaza a avut loc ceremonia de încheiere, participanții au primit diplome și certificate de participare, apoi și-au luat la revedere de la prietenii din celelalte țări.
A fost o săptămână plină de activități interesante, dar și de bucurie, copiii s-au împrietenit așa de bine încât la final au fost lacrimi la despărțire. Ne-am bucurat mult că, după un prim an de proiect in care nu am putut efectua nicio mobilitate din cauza pandemiei, anul acesta am avut ocazia să mergem la coordonatorii proiectului, prietenii noștri din Spania. Și abia așteptam să învățăm alte lucruri noi despre cum putem proteja planeta in viitoarele mobilități, cea în Grecia din martie și cea în Italia din aprilie. Iar în mai vom fi noi fericitele gazde ale ultimei mobilități din acest proiect minunat.
Citiţi şi:
- Elevi şi profesori din Spania, Grecia şi Italia, oaspeţi la CN Andrei Mureşanu, în cadrul proiectului Erasmus + ”Harry Potter and the case of the sick Earth”
- O nouă experiență Erasmus+ pentru elevii Școlii Gimnaziale Ștefan cel Mare, în Spania
- Elevi și profesori de la Școala Gimnazială,,Mihai Eminescu” din Năsăud, în mobilitate în Hortiatis, Grecia
- Start-Eu-Up!- un nou proiect Erasmus+ coordonat de Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” Bistriţa
- Șase elevi și două cadre didactice de la Școala Gimnazială Ilva Mare, mobilitate în Spania, printr-un proiect Erasmus +
Adaugă comentariu nou