De şapte ani, nemţii din Kassel ne învaţă să fim generoşi

Heinrich Schnatmann sau puterea exemplului

Profesorul Heinrich Schnatmann este un exemplu de persoană publică, care a înţeles că a dărui, este echivalent cu a dobândi. Heinrich Schatmann ar putea fi declarat, cu titlul onorific, preşedintele ,,de suflet” al judeţului Bistriţa-Năsăud. Autorităţile judeţene i-au acordat o diplomă de excelenţă, dar parcă nimic nu este suficient pentru a răsplăti generozitatea acestui neamţ, care din 2003 vine şi ne predă o lecţie de generozitate, de solidaritate…

Este o persoană care spune lucrurilor pe nume. Reprezentant al asociaţiei germane de utilitate publică, Internationales Bildungs- und Sozialwerk, încă de acum şapte ani, când a venit pentru prima dată în judeţul nostru, Schnatmann s-a implicat activ în tot ceea ce înseamnă acţiune socială. Alături de partenerii germani, profesorul Schnatmann a făcut diverse donaţii în bani, mobilier, aparatură sanitară pentru spitale şi centre sociale din judeţ, şi multe alte acţiuni caritabile.

Zilele acestea, o delegaţie germană din judeţul Kassel, formată din 16 persoane, se află într-o vizită de lucru în judeţul nostru. Ieri, membrii delegaţiei germane au fost primiţi oficial de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai Instituţiei Prefectului.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi-a manifestat deschiderea externă încă, de acum şase ani, când a încheiat un parteneriat cu Consiliul Judeţean Kassel, o convenţie de cooperare în diverse domenii de activitate.

Obiectivul misiunii de lucru a delegaţiei germane a fost acela de a evalua stadiul acţiunilor derulate până în prezent, de a defini planul de acţiuni pentru 2011, dar şi de a deschide noi domenii de colaborare.

Nu au lipsit şi donaţiile făcute de partenerii germani în vederea susţinerii activităţii sociale. Astfel, 9.000 de euro au mers către diferite centre aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, fundaţii, asociaţii aflate în parteneriat cu Consiliul Judeţean.

Dincolo de discursurile elogioase ale autorităţilor judeţene, dincolo de mulţumirile aduse, am avut senzaţia că asist la o licitaţie a spiritului comunitar în faţa autorităţilor germane…Indiferent că se numeşte subprefect sau vicepreşedinte de Consiliul Judeţean, totul se reduce la realitatea socio- politică tipic românească, cu toate că trăim într-o comunitate, Comunitatea Europeană.

Poate nu ar fi rău, ca după şapte ani de parteneriat româno-german, aleşii noştri să fi reţinut ceva din modul cum se face administraţie şi politică în Europa.

Nu e vorba, în special de autorităţile judeţene, deoarece mai bine de 50% din bugetul judeţului nostru este alocat asistenţei sociale, în general e vorba de cum înţeleg autorităţile române să susţină domeniul social.

Avea dreptate Susanne Kastner, vicepreşedintele Bundestag-ului, care într-o vizită oficială făcută acum doi ani în judeţul nostru, vizită mijlocită tot de profesorul Heinrich Schnatmann, spunea că în România încă se lucrează în bătaie de joc, iar în domeniul social nu s-a întâmplat nimic.

Dincolo de toate aceste inconveniente, nemţii din Kassel nu au încetat o clipă să fie alături de noi. Dimpotrivă, cu sprijinul profesorului Schatmann, au reuşit să mobilizeze toţi mai mulţi sponsori din Germania pentru a continua seria donaţiilor. Sunt pe cale să încheie un parteneriat şi cu Instituţia Prefectului.

Pe tot parcursul discuţiei, profesorul Heinrich Schnatmann se fereşte de cuvinte mari şi preferă ,,să arunce o privire şi în viitor”.

,,Am auzit că trebuie mobilat Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane cu Alzheimer, astfel că în cursul lunii septembrie, octombrie, vom mobila acest centru. Cu ajutorul sponsorilor din Germania, în acest moment, dispunem de 80 de paturi, de noptiere, de lenjerie, etc. De asemenea, am văzut că este nevoie de mobilier şi la secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean, şi ne angajăm să ne ocupăm şi de acest lucru. Tot în urma parteneriatului încheiat, medicii de urgenţă de la dumneavoastră vor efectua un stagiu de practică în spitalele din Germania, mai trebuie stabilită data. Tot ca un schimb de experienţă, în luna august, vor ajunge în Bistriţa, opt persoane din Germania, specialişti în autism, care pe parcursul unei săptămâni le vor arăta părinţilor cum se lucrează cu aceşti copii”, a declarat Heinrich Schnatmann.

Un proiect de suflet al profesorului Heinrich Schnatmann este construcţia unui Centru de Îngrijiri Paleative la Cluj-Napoca. În opinia lui Schnatmann, un astfel de centru este mai mult decât necesar, deoarece atunci când boala nu mai poate fi controlată prin tratamentul curativ şi durerea devine insuportabilă, se intervine prin îngrijirile paleative cu administrarea tratamentelor împotriva durerii.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Biserica Ortodoxă, iar la întâlnirea de ieri, a fost prezent şi PS Episcopul Vicar Vasile Someşanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Un moment emoţionant l-a constituit discursul de mulţumire al episcopului vicar. Tonul solemn, cuvintele simple, rostite fără emfază, i-au impresionat şi pe oaspeţii germani.

,,Le mulţumesc pentru statornicia de care au dat dovadă în mobilizarea resurselor umane pentru realizarea unor obiective de natură socială de care societatea noastră are nevoie. Le mulţumesc pentru implicarea în realizarea Centrului de Îngrijiri Paleative din Cluj-Napoca. Sperăm ca până la sfârşitul lunii octombrie să putem ridica măcar jumătate din obiectiv”, a precizat Episcopul Vicar Vasile Someşanul.

Ca o concluzie, în ţara noastră, aspectul social nu are prioritate pentru cei care ne conduc, iar statul susţine foarte greu proiectele sociale. Noroc, cu ONG-urile, fundaţiile şi asociaţiile serioase care au apărut între timp şi au mai nivelat drumul…

Şi mai ales noroc, că există oameni ca profesorul Heinrich Schnatmann….

Cei 9.000 de euro au fost repartizaţi astfel:

*Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane cu Alzheimer- 1.000 de euro;

*Fundaţia ,,Bucuria”- 1.000 de euro;

*Centrul de Îngrijiri Paleative din Cluj-Napoca - 1.000 de euro;

* Centrul Medical Social Susenii Bârgăului - 500 euro;

*Asociaţia Clubul Amazoanelor - 1000 euro;

*Centrul de Plasament pentru Copii din Teaca - 750 euro;

*Forumul Democrat al Germanilor - 1000 de euro;

*Biserica Evanghelică Bistriţa – 750 de euro;

*Centrul de Resurse si Referinţe în Autism ,,Micul Prinţ” - 1.000 de euro;

*Colegiul Naţional Liviu Rebreanu - 500 euro;

*Căminul pentru Persoane Vârstnice din Bistriţa – 500 de euro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5