Inimi de piatră ;Stalin, „tătucul popoarelor” (6)
Nefericite au fost familiile lui : cea în care s-a născut, cea în care s-a căsătorit (soţia dintâi, Kato murind devreme, socrii arestaţi şi condamnaţi la moarte), cea de a doua familie, după ce spre vârsta a doua Stalin s-a recăsătorit cu Nadejda.
Din prima căsătorie a avut -aminteam- un fiu, Iacov, pe care nu l-a avut la inimă, deşi pe mamă-sa o iubise sincer, unica iubire a vieţii lui. A ajuns ofiţer în Armata Roşie, dar era mereu sub tutelă
Iacov a încercat să se sinucidă, împuşcându-se, dar glonţul nu l-a atins mortal. Stalin a comentat cinic: „Nici să tragă nu se pricepe ca lumea.” Înrolat în Armata Roşie, Iacov va participa la luptele din vara anului 1941, în vestul Uniunii Sovietice, când pierderile ruşilor au fost catastrofale. Atunci a fost luat prizonier şi Iacov, fiul lui Stalin, în bătăliile de lângă Kiev. Nemţii au făcut felurite propuneri lui Stalin spre a fi eliberat, însă Stalin nu a răspuns acestora. In cele din urmă, Iacov s-a sinucis, aruncându-se în gardul electric ce înconjura lagărul, tentativa reuşindu-i de astă dată în ideea de a nu mai fi în aceeaşi lume cu tatăl lui.
Citiţi şi:
- Inimi de piatră:Stalin, „tătucul popoarelor” (3)
- Inimi de piatră: Stalin, „tătucul popoarelor” (5)
- O podoabă a Răsăritului Ortodox: Catedrala “SF. Vasilii Blajennîi” (3)
- O poveste cu Matyas Rakosi ale cărui timbre… nu se lipeau (1)
- Senatorul Ovidiu Florean (PNL): Ciuma roşie, în loc să ne dea de lucru pentru cetăţeni, ne dă de lucru pentru justiţie!
Adaugă comentariu nou