Instituţia Prefectului: În actuala guvernare, România a atins cea mai mare creștere a productivității economice, ajungând pe primul loc între economiile dezvoltate din lume

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud

Studiile arată că, în actuala guvernare, România a atins cea mai mare creștere a productivității economice, ajungând pe primul loc între economiile dezvoltate din lume, fiind urmată de Irlanda și de Turcia.

Este vorba despre raportul “Organizației internaționale pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, care se referă la creșterea salariilor, ca efect a dezvoltării economice și, indirect, la efortul „armonizării remunerațiilor” cu alte țări din UE, în scopul îmbunătățirii nivelului de trai.

Mai concret:
• în domeniul sănătăţii, au fost majorate salariile începând cu 1 martie 2018.
Medicii rezidenţi au beneficiat de o majorare de 156%, iar medicii primari UPU, gradul 5, de o majorare de 131% (faţă de luna decembrie, 2017).
• începând cu 1 martie 2018, au fost majorate salariile din sistemul educaţional, cu 23% la profesorii debutanţi preuniversitari şi 25% la profesorii universitari, cu peste 25 de ani vechime (faţă de luna decembrie, 2017).
• salariul minim pe economie a crescut de la 1.900 de lei la 2.080 lei brut.
• persoanele cu studii superioare care au cel puţin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare au un salariu minim brut de 2.350 lei lunar.
• au crescut subvenţiile pentru angajarea persoanelor fără loc de muncă, statul acordând o subvenţie lunară de 2.250 lei angajatorilor pentru fiecare persoană fără loc de muncă angajată cel puţin un an de zile şi o primă de angajare de 1.000 lei acordată şomerilor care se angajează şi lucrează cel puţin 3 luni de zile.
• ajutor de stat pentru investiţiile mai mari de 3 milioane de euro, mai exact 25-50% din valoarea investiţiei, în funcţie de judeţul în care se realizează investiţia.
• stimularea economiei prin programul Start-up Nation.
• a fost stabilit pragul minim de 1 miliard de euro pentru absorbția fondurilor alocate prin PNDR în anul 2019, ceea ce va conduce la o rată de absorbție de 53%!

Sursă studiu: https://bit.ly/2BTU72G
Articol: https://bit.ly/2IzkGOW

Comentarii

24/02/19 15:31
Vizitator

PSD-ul se lauda cu un model de creștere economică bazată pe mărirea salariilor. Aceasta a pornit din zona publică, iar privatul a fost nevoit să se conformeze. Totuși, mare parte dintre specialiștii în economie, atât români cât și străini, nu sunt de acord cu acest model, pentru că duce la scăderea productivității, inflație, efecte negative pe exportul net și investiții. Aceste efecte le vedem și astăzi. Cu alte cuvinte, este o strategie care te ajută pe termen scurt, dar creează dezechilibre pe termen lung.
Când ne uităm la creșterea economică, trebuie să vedem de unde vine aceasta. Să luăm ca exemplu anului 2017. Creșterea economică a fost de 6,9%.
Cheltuielile cu consumul populației sunt de 61,8%. Investițiile reprezintă 22,6%, variația stocurilor – 1,8%, iar exportul net este, bineînțeles, negativ, din cauza importurilor.
Ca urmare, în aceasta perioadă, datorita faptului că majorarea de salarii nu a fost determinata de creștere de productivitate, ci de măsuri administrative, efectul s-a manifestat în România prin:
-Creșterea ratei inflației;
-Deprecierea leului față de euro și implicit deteriorarea contului curent;
Câțiva economiști, spuneau că impactul direct în inflație a creșterilor salariale este 1,5-2 puncte procentuale. Pe lângă impactul direct, mai există efecte datorate creditării, care au venit din această zonă a măririi veniturilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5