Întâlnire colegială, după aproape 50 de ani, la Şcoala Gimnazială "Vasile Scurtu" din Parva

          Într-o organizare de excepţie, duminică, 16 octombrie 2022, după aproape 50 de ani, a avut loc întâlnirea absolvenţilor din  clasele a VIII-a şi a X-a ai Şcolii Generale din Parva, promoţia 1973/1974.

La chemarea fostului secretar al Primăriei din localitate au răspuns prezent 21 de foşti elevi. O parte dintre cei absenţi şi-au exprimat regretul că nu pot participa la întâlnire din motive de sănătate ori că sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar 12 au trecut pragul veşniciei. La activitate a participat primarul comunei, Ioan Strugari, alături de care s-au aflat ca invitaţi învăţători, educatoare şi foştii directori ai Şcolii din acea perioadă, Dumitru Scridon şi Mircea Daroşi.

Înainte de a intra în clasă, au avut loc îmbrăţişări pline de emoţii, lacrimi de bucurie şi priviri atente pentru a se recunoaşte unul pe altul. Spre surprinderea multora dintre ei, vechea şcoală în care au învăţat timp de 8 sau 10 ani n-a mai existat, fiind demolată şi înlocuită cu una nouă, o adevărată bijuterie a învăţământului nostru, conform standardelor europene. E ceea ce multe generaţii din Parva nu şi-au putut închipui că ar putea să vadă vreodată. ,,Ce norocoşi pot fi copiii generaţiei actuale şi ce fericiţi  pot fi profesorii care lucrează aici !’’, spunea una dintre absolvente.

Este o şcoală modernă cu săli de clasă suficiente, spaţioase, laboratoare dotate cu aparatură didactică de ultimă generaţie, mobilier nou, înclusiv camere video, table interactive, grupuri sanitare moderne, sală de sport la subsol şi chiar lift, iar de la 1 noiembrie a. c. va fi implementat şi programul privind masa caldă pentru fiecare elev. Vizitatorii au fost uimiţi de ceea ce vedeau, exprimându-şi în acelaşi timp sentimentul de admiraţie faţă de realizatorii acestui minunat obiectiv.

Într-o sală anume pregătită, este amenajat un muzeu cu băncile vechi, în care foştii elevi au fost invitaţi să se aşeze din nou, s-au recunoscut în fotografiile expuse la vedere şi au admirat manualele şcolare din toate timpurile. Lecţia de dirigenţie a avut loc în sala de festivităţi care poartă numele profesorului şi directorului Mircea Daroşi. În lipsa profesorilor diriginţi, strigarea catalogului mi-a fost încredinţată mie, autorul acestui articol şi, încărcat de emoţii, am început să recit câteva versuri din creaţia proprie: "Mi-au rămas amintirile/ în catalogul clasei/ şi-n fiecare carnet de note/ semnat/ cu dragoste/ pentru frumuseţea limbii române./ Aici este felia mea de viaţă".

S-a derulat apoi un dialog de suflet, în care fiecare absolvent şi-a prezentat împlinirile, bucuriile, dar şi neajunsurile din viaţă, vorbind în mod deosebit despre copii şi nepoţi. Tuturor profesorilor care au lucrat la această şcoală li s-au adresat calde mulţumiri şi urări de bine şi sănătate. Activitatea s-a încheiat cu vizitarea muzeului sătesc şi apoi cu o frumoasă şi bogată socializare la Căminul cultural, unde protagoniştii au continuat să-şi depene amintirile.


 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5