Întâlnire la ceas de taină, la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud
Noaptea muzeelor a fost petrecută de aproximativ 30 de tineri, membri ai Clubului Studenților Liberali, în galeriile Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, alături de istoricul de artă Vasile Duda. Acesta le-a prezentat tinerilor diverse informații cu privire la istoria cetății Bistrița și a parcursului său istoric. De asemenea, s-a predat și o lecție referitoare la simbolul struțului la Bistrița, dar și a manifestărilor artistice din perioada modernă și comunistă. Posibilitatea vizitării muzeului în această formă a deschis pentru cei 30 de studenți o viziune nouă cu privire la ceea ce reprezintă spațiul bistrițean.
Evenimentul are o importanță deosebită pentru tinerii studenți liberali având în vedere faptul că, pentru prima dată într-o perioadă lungă de timp, o instituție precum Muzeul Județean BN devine accesibilă și integrată în experiența urbană. Această întâlnire „de taină” reprezintă o acţiune dintr-o serie lungă de evenimente având ca scop descoperirea oraşului, prin care studenții liberali vor să înțeleagă mai bine fundamentul istoric și să dezvolte un mai mare atașament față de Bistrița. Următoarea activitate de acest gen va fi ,,Noaptea Albă a Monumentelor”.
Președinte CSL BN,
Adrian Solcan
Citiţi şi:
- Preot Vasile Beni: Joi, la Cina cea de Taină, a avut loc Instituirea Sfintei Împărtășanii
- O nouă provocare pentru Adrian Solcan, funcţia de preşedinte al studenţilor liberali
- Preot Vasile Beni: Mesajul pe care ni-l transmite pictura sacră „Cina cea de Taină”
- Bistriţa are reprezentant în Biroul Naţional al Cluburilor Studenţeşti Liberale
- Clubul Studenţilor Liberali Bistriţa: Ne exprimăm îngrijorarea legată de dificultatea cu care studenţii ajung să fie integraţi pe piaţa muncii
Comentarii
Primarul Cretu ar fi trebuit sa invete o lectie sespre simbolul strutului la Bistrita. Ar fi aflat ca la 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, sigiliul cu capul de strut incoronat, simbolizand comertul. Tot atunci, Bistrita a capatat dreptul de a organiza anual in luna august targul de 15 zile cunoscut sub numele de BULGIUL, care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. Daca primarul ar fi stiut aceste lucruri ar fi observat ca Bistrita nu are legatura directa cu strutul ci cu comertul si nu ar fi impanzit centrul orasului cu mulaje de strut spre stupoarea si indignarea multor locuitori si vizitatori ai urbei. Mai bine ar fi reluata traditia organizarii BULGIULUI de 15 zile in luna august a fiecarui an, evident adaptat la zilele noastre. Un astfel de targ ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic intr-un oras care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Sa nu uitam ca Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej. Cine stie, poate dupa alegeri viitorul primar va relua aceasta traditie, organizand targul de vara impreuna cu camera de comert si cu directia agricola. Ar fi un bun prilej si pentru hotelurile din oras sa beneficieze de o cerere mai consistenta.
Adaugă comentariu nou