( Interviu) Ica Tomi, sălăuanca din Madrid ce face cinste ţării: Noi nu ne putem dezrădăcina. Când plecăm de acasă mergem cu toată zestrea noastră
Rep.: - Felicitări petru că ne faceţi cinste acolo, departe de casă, arătaţi că România este frumoasă, că are oameni deosebiţi şi prin tot ceea ce promovaţi dumneavoastră suntem mândri şi noi. Am văzut cu cât drag vorbiţi despre fiecare parte a României noastre.
Ica Tomi: - Noi nu ne putem dezrădăcina. Când plecăm de acasă mergem cu toată zestrea noastră, pe care o luăm în suflet cu noi.
În urmă cu 16 ani am venit în Spania, în Madrid, şi foarte mulţi ani, pentru că atunci nu aveam tehnologia de azi, am luat legătura mai greu cu cei de acasă, asfel că dorul era extraordinar de mare. La un moment dat aveai impresia că te doare fizic dorul de acasă, de cei dragi.
În anul 2012 am ajuns la un eveniment, la Federaţia Românilor din Spania. Acolo mi-am dat seama că este foarte greu pentru toţi să tot mergem acasă, astfel că am încercat să aduc România la noi, în Spania. Am început să fac ateliere de artizanat. De-a lungul anilor am învăţat peste 100 de femei să-şi coase propria cămaşă, propria ie, am organizat nenumărate evenimente culturale pentru că ne mândrim foarte tare cu cultura noastră populară, cu ceea ce suntem noi şi cu locul de unde venim.
Rep.: - Mai mult, aţi dus şi artiştii şi ansamblurile din zona noastră acolo ca să le vadă şi spaniolii.
Ica Tomi: - Sigur că da. De câte ori avem ocazia încercăm să ne promovăm. Bineînţeles, cei mai la îndemână sunt cei de acasă.
În urmă cu un an, de Crăciun, au venit cei de acasă, „Păunaşii Salvei”, cu o delegaţie de 25 de persoane. Datorită unor sponsori din Spania şi a Primăriei Salva, Consiliului Local Salva, am reuşit să-i aducem în Madrid. Am organizat un spectacol la care a venit foarte multă lume, spectacol bineînţeles gratuit, pentru că tot ceea ce face Asociaţia Salva sunt evenimente gratuite. Înainte de spectacol, strada era plină de oameni, de români, care aşteptau să intre, dar din păcate locurile erau deja ocupate. Şi atunci mi-am zis să mai facem încă un spectacol, fără niciun fel de pauză. Deşi mai erau oameni în stradă, ne-a fost imposibil să facem şi al treilea, ceea ce lumea a înţeles. Dar am adus şi meşteri populari, am adus-o pe lelea Anucă şi pe Cornel Uţa, pe urmă a venit şi Bodescu. În toamnă, vom face un eveniment, tot aici la Muzeul costumului din Madrid cu Virginia Linul şi cu toţi cei care sunt acasă şi pe care încercăm să-i promovăm şi să le arătăm şi celor de aici. Gândiţi-vă că sunt copii, sunt familii care sunt în Spania de foarte mulţi ani, copii născuţi aici, care nu au avut ocazia să vadă pe viu cum se face un costum tradiţional de la un meşter popular sau care sunt tradiţiile noaste. Să ştiţi că la aceste evenimente vine foarte-foarte multă lume, vin ca la o lecţie de istorie.
Rep.: - Cum aţi trecut peste această perioadă a pandemiei, care s-a abătut peste toţi?
Ica Tomi: - Noi, cei de la Asociaţia Salva, am avut foarte multă activitate. De la început am iniţiat o campanie pentru adunare de fonduri, iar din aceste fonduri am cumpărat alimente pentru familiile defavorizate. Pentru că, foarte mulţi, s-au trezit peste noapte că sunt şomeri, odată cu această criză sanitară, oameni care inainte aveau de lucru şi, dintr-odată, nu au mai avut. Sistemul asigurărilor sociale din Spania a intrat în colaps, abia după o lună şi jumătate, două luni au primit oamenii şomajul sau ajutoarele sociale. A fost o perioadă foarte grea, cu foarte mulţi oameni care s-au îmbolnăvit, erau în spital, parte din familie erau acasă sau nu aveau voie să iasă. Am ajutat 60 de familii, am cumpărat alimente pentru ei, şi continuăm şi acum să ajutăm familii, să le ducem de mâncare gătită, la aproximativ 200 de persoane, toţi fiind din comunitatea română. Mă bucur că am avut ocazia şi am avut posibilitatea să adunăm fonduri şi să-i putem ajuta.
Rep.: - Iată, suntem uniţi şi acolo şi vă felicit pentru acest lucru şi să aşteptăm acasă, atunci când se va putea. Vă felicit încă o dată, în numele bistriţenilor, pentru proiectele frumoase. Un mesaj pentru românii de acasă.
Ica Tomi: - De multe ori când văd că noi, românii, ne denigrăm cumva, mă doare. Trebuie să fim mândri cu suntem români, pentru că avem o cultură foarte frumoasă, o ţară minunată şi, orice am face, oriunde ne-am duce, noi suntem din România, suntem de acasă. Ştiţi cum e, eu am ieşit din Salva, dar Salva din mine nu iese niciodată.
Îi iubesc, îi sărut pe toţi, pe părinţii mei, pe fratele meu, pe vecinii mei. Îmi este dor de toată lumea şi vă mulţumesc mult pentru tot.
Citiţi şi:
- Bistriţeni cu care ne mândrim! Ica Tomi: Am venit cu toată lada mea de zestre la Madrid. Asociaţia Salva, locul în care e bine primit fiecare român din Spania
- De Ziua IEi, cu Ica Tomi, promotoarea lăzii de zestre din Ţara Năsăudului la Madrid: Indiferent unde am fi în lumea aceasta, când îmbrăcăm costumul popular e ca şi cum ne-ar îmbrăţişa toţi moşii şi strămoşii noştri
- Ica Tomi, președinte Asociația Salva-Madrid: Pentru toţi cei care ne trec pragul, găsim o soluţie. Pe copii îi învăţăm care le sunt rădăcinile
- Năsăudencele Ica Tomi şi Tudorica Brumă, gazde bune pentru tradiţiile româneşti în Spania. Mărioara Sigheartău şi Teodora Simionca au dus cântecul bistriţean în Peninsula Iberică
- Profil de artist autentic! Valentina Suciu Turdean despre dorul de Valea Ţibleşului şi soarta românilor din diaspora: Acasă îmi este locul, nu să stau în Spania cu lacrimi în ochi. Mă doare când cineva îmi imprimă cântecele, ştirbindu-le frumuseţea
Comentarii
Foarte frumose cuvinte; o sălăuancă care face cinste locurilor în care s-a născut. O persoana care merita toată cinstea și dragostea noastră. De fapt nu numai cei care au plecat mai departe de Salva ci și cei care ne-am stabilit resedința în intetiorul țării; mai aproape sau mai departe de locul in care am copilărit; cât si cei din exterior- am plecat din acest loc superb; el a rămas in suflet... sentimente, amintiri pe care le vom purta toată viața!
Adaugă comentariu nou