Învățăminte din Pastorala Sfântului Sinod la Prima Duminică din Postul Nașterii Domnului 2024
Anul 2024 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
Viața omului pe pământ cuprinde și boală, suferință și moarte, care nu au fost create de Dumnezeu ci au fost aduse în lume datorită neascultării lui Adam și a Evei. Pentru a ajuta oamenii să le îndure, Dumnezeu a trimis pe pământ pe unicul său fiu, Iisus Hristos, care a luat chip omenesc, a suferit alături de semeni, culmea suferinței fiind moartea pe cruce.
Când se află în suferință și boală, oamenii caută ajutoare pentru alinerea lor, ajutoare pe care le găsește la semeni până la un anumit punct, apoi, cei cu credință, se roagă bunului Dumnezeu, ca să le ușureze suferințele. Și face lucrul acesta având numeroase exemple de vindecări miraculoase făcut de Iisus Hristos cât a fost pe pământ, dar și de apostoli, de ucenicii lor, de sfinți etc. Vindecarea trupului nu este însă completă dacă nu este urmată și de vindecarea sufletului, care se poate face prin rugăciune, post, cumpătare și milostenie.
Perioada Postului Nașterii Domnului este un bun prilej pentru creștinii practicanți să-și curețe prin alimentație corpul, să-și recunoască greșelile vieții pe care să încerce să și-o rânduiască în concordanță cât mai deplină cu învățăturile creștine. Orice om, cu un dram de credință, se gândește că viața pe pământ este trecătoare, că moartea o va curma, așa cum profund afirma Bartolomeu Anania, ea „este singura certitudine”, dar există speranța în viața veșnică din împărăția lui Dumnezeu. Biruința asupra morții va veni prin înviere, aceasta fiind clipa supremă așteptată de toți creștinii.
Prof. Rus Augustin
Citiţi şi:
- Prevenirea consumului de droguri, pe agenda Conferinței de primăvară în Protopopiatul Beclean, în prezenţa PS Benedict
- PRIMA DUMINICĂ DIN POSTUL PĂRESIMILOR (a Ortodoxiei)
- Pr. Vasile Beni, la sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena: Întru acest semn vei învinge!
- Pr. Vasile Beni: Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena au aşezat pe frunţile lor cele mai luminoase cununi- ale slujirii omului, societăţii şi a lui Dumnezeu
- Pr. Alin Ciprian Cîndea: Diferențe
Adaugă comentariu nou