Ioan Deneş: Senatul a aprobat două acte normative în domeniul prestaţiilor sociale, în sprijinul populaţiei

Parlamentarul Ioan Deneş (PNL) a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că Senatul a aprobat, în această săptămână, două acte normative în domeniul prestaţiilor sociale, extrem de importante pentru populaţie. Este vorba despre modificarealegislaţiei privind ajutorul de încălzire şi acordarea concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
„A fost adoptat proiectul de lege privind aprobarea OG 27/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Este vorba despre ajutoare pentru încălzirea locuinţelor. Astfel, pentru încălzirea locuinţelor cu energie electrică, limitele de venituri până la care vor fi acordate vor fi aceleaşi ca şi în cazul ajutoarelor pentru gazele naturale, lemne, cărbuni, combustibil petrolier, limita superioară fiind de 615 lei/persoană. Legea mai stabileşte că ajutoarele vor varia între 240 lei pentru persoanele cele mai sărace, cu venituri până la 155 lei/persoană, şi 48 lei pentru cele cu venituri până în plafonul maxim”, a explicat senatorul liberal.
Acesta a menţionat că acest proiect legislativ era necesar în contextul economic actual, dar şi ca urmare a majorării cu 6% a tarifului pentru gazele naturale.
Senatorul Deneş a punctat şi o serie de modificări aduse OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului. „Începând cu 1 ianuarie 2015, persoanele care în ultimii doi ani anterior naşterii copilului au realizat venituri din salarii, din activităţi independente, din activităţi agricole supuse impozitului pe venit, potrivit Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, pot beneficia opţional de o serie de drepturi”, a precizat parlamentarul liberal.
La momentul actual, în România se acordă concediu de creştere a copilului şi indemnizaţie persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Această prevedere a condus la situaţii în care persoane care au muncit 10-15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat parţial, nu pot beneficia de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului. Modificările ar fi, aşadar de bun augur. În ceea ce priveşte durata concediului şi cuantumul indemnizaţiei, lucrurile rămân neschimbate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5