Ioan Irimeş, Simion Greab şi Petre Petruse, cetăţeni de Onoare ai Lechinţei
Consiliul Local al comunei Lechinţa a hotărât, cu ocazia „Zilelor Lechinţei”, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare unor personalităţi de excepţie ale comunităţii care, de-a lungul anilor, s-au remarcat pentru activitatea depusă în slujba celor de aici. Este vorba de preoţii Ioan Irimeş din Parohia Lechinţa, Simion Greab – Parohia Vermeş şi cunoscutul interpret de muzică populară – Petre Petruse.
Preotul iconom stavrofor Ioan Irimeş este de mai bine de 30 ani doctorul sufletesc al enoriaşilor din Lechinţa, pe care-i păstoreşte cu înaltă dăruire şi har duhovnicesc. Este un bun chivernisitor al treburilor bisericii, un om apropiat de enoriaşi, un excelent gospodar care a reuşit, de-a lungul celor peste trei decenii, să confere parohiei stabilitate, armonie, bună înţelegere între credincioşi. A reuşit să transforme biserica într-o adevărată mireasa a lui Hristos, s-o înfrumuseţeze, s-o modernizeze, s-o aşeze în rândul celor mai bine gospodărite lăcaşuri de rugăciune. A resfinţit biserica, în urma unor lucrări speciale, a înfiinţat o capelă, a întreţinut cimitirul, dar înainte de toate, preotul Ioan Irimeş este un om al tuturor şi, ca atare, administraţia locală i-a conferit înaltul titlu de Cetăţean de Onoare.
Preotul Simion Greab fiinţează şi slujeşte cu înaltă dăruire şi har Parohia din Vermeş, pe care a reuşit să o ridice la un înalt nivel de rugăciune şi ascultare. Îmi amintesc că în urmă cu mai mulţi ani, la resfinţirea sfântului locaş, vrednicul de pomenire, mitropolitul Bartolomeu, a avut cuvinte cu totul deosebite la adresa acestui adevărat apostol al satului. Iconomul stavrofor Simion Greab reuşeşte să fie de folos tuturor, să fie un om al comunităţii, un ajutor pentru fiecare, să fie un bun administrator al bunurilor ce-i sunt încredinţate. Şi, în primul rând, un doctor al sufletelor enoriaşilor încredinţaţi spre păstorire.
Petre Petruse este un simbol, o emblemă a folclorului românesc, o conştiinţă mereu trează, cum frumos se exprima Florentin Archiudean. Este, în egală măsură, un etalon şi un profesionist în arta populară. Născut în Lechinţa, este şi acum un mesager al cântecului din această zonă şi nu numai. A fost, ani de-a rândul, un component de bază al Orchestrei Bistriţa, în prezent activând în ansamblul „Cununa de pe Someş”, emblema folclorului din judeţ. Pentru multele calităţi, pentru cântecele date posterităţii, pentru modul în care a promovat Lechinţa în ţară şi peste hotare, Consiliul Local i-a acordat înaltul titlu de Cetăţean de Onoare.
Citiţi şi:
- Paul Valer Ziman, instalat oficial preot al Parohiei Lechinţa în prezenţa credincioşilor şi a unui sobor de preoţi
- La Vermeş s-a dat în folosinţă un Cămin Cultural de nivel european
- Preotul Paul Valer Ziman: Timp de şase zile am cercetat casa fiecărui credincios din Lechinţa
- La Parastasul părintelui Ioan Vidican
- Mitropolitul Andrei a sfinţit Casa parohială de la Vermeş. Preotul Paul Ziman a lansat Monografia parohiei
Adaugă comentariu nou