Ioan Pintea, trezorier şef: Sunt comune care nici la ora actuală nu au depus bugetele rectificate
Trezorierul şef, Ioan Pintea, a criticat, ieri, haosul fiscal din primării. Pintea a spus că sunt primării în judeţ care nici la ora actuală nu au raportat rectificările bugetare. Romuli, Milaş, Matei sunt doar câteva dintre comunele deficitare la acest capitol.
Pintea nu i-a iertat nici pe şefii de deconcentrate care ,,uită” să comunice la timp lista cu personalul salariat. Din ciclul ,,să preluăm spitale, doar de dragul preluării, fără o estimare de buget”, şeful Trezoreriei a cerut mai multă implicare şi promptitudine din partea primăriilor şi a Consiliului Judeţean, care au preluat unităţile cu paturi din judeţ.
,,Modificarea repartizării pe trimestre nu se operează la timp. Noi, întotdeauna, am comunicat modificarea repartizării, şi practic, în termen de 15 zile, primăriile ar trebui să depună bugetele rectificate la Finanţe. Tot legat de rectificarea de buget, sunt comune care nici la ora actuală nu au depus bugetele rectificate: Milaş, Romuli, Prundu Bârgăului, Matei. De asemenea, în ceea ce priveşte proiecţia de buget pe 2011-2014, acelaşi comune nu au depus bugetele, a declarat economistul Ioan Pintea, trezorier şef - Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică din cadrul DGFP B-N.
Şeful Trezoriei a mai spus, că la întocmirea bugetelor locale, majoritatea primarilor alocă sumele defalcate din TVA doar pentru învăţământ, iar ajutoarele sociale şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap sunt trecute la capitolul ,,venituri proprii".
După epuizarea bugetului, cei mai mulţi dintre edili se trezesc în incapacitate de plată a acestor obligaţii salariale, a menţionat Pintea.
,,La majoritatea bugetelor, primăriile nu au ţinut cont de veniturile proprii. Au prins doar sumele defalcate din TVA pentru învăţământ şi au lăsat pe dinafară indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi ajutoarele sociale, pe care le-au lăsat pentru veniturile proprii, iar după ce li se termină bugetul, se trezesc că nu se dau sume defalcate din TVA pentru ajutoare sociale şi handicap, şi după aceea fac adresă la Finanţe să le suplimentăm bugetul. Din moment ce nu au cerut din sumele defalcate din TVA, de unde să suplimentăm?", a întrebat Ioan Pintea.
Economistul Ioan Pintea a mai tras un semnal de alarmă vizavi de gradul de realizare a veniturilor proprii, şeful Trezoreriei precizând că acesta ,,este sub orice critică” în judeţul nostru.
,,Gradul de realizare a veniturilor la comune este sub orice critică. Nu vă fac eu analiză, fiecare primar ştie ce a realizat, dar trebuie să ştiţi destul de bine, că sunteţi penalizaţi cu gradul de nerealizare a veniturilor proprii pentru anul următor. Dacă doi ani consecutiv, s-a modificat legea, doi ani consecutiv s-a realizat sub 97% , nu vă mai lasă să clarificaţi venituri mai mari decât realizările anului precedent”, a explicat Pintea.
Trezorierul şef a arătat cu degetul şi înspre şefii de instituţii care nu trimit la timp listele cu obligaţiile salariale, dar şi înspre administraţiile locale şi judeţene care au preluat, doar teoretic, unităţile sanitare cu paturi.
,,Legat de spitale, sunt 5- 6 primării care au preluat spitalele. Practic, nu s-au preluat, nu s-au supus spre aprobare, Consiliul Judeţean, Teaca, Uriu, practic trebuie să preia activul şi pasivul, plus bugetul începând cu data de luni. Rugămintea mea este ca primarii să se implice astfel încât să se poată prelua bugetele”, a concluzionat Ioan Pintea.
Adaugă comentariu nou