Ioan Ţintean: Autorităţile locale au primit o gură de aer prin amânarea termenului pentru plata taxei de depozitare a deşeurilor

Vicepreşedintele ALDE, Ioan Ţintean, consideră că prin prorogarea termenului pentru aplicarea taxei de depozitare a deşeurilor nereciclate, de 80 lei/tonă, până la 1 ianuarie 2019, s-a dat o gură de aer autorităţilor locale pentru a se putea organiza. Ţintean a menţionat că această neclarificare a acestei taxe a fost unul dintre „minusurile premierului Grindeanu”.
„Unele judeţe chiar au ameninţat cu greve, cu dezbateri aprinse din partea operatorilor, care erau supuşi unor presiuni de a plăti o taxă penalizatoare pe Ordonanţa 196/2005, dar nu ştiam nici noi cum trebuie să calculăm această taxă de 80 lei/tonă. Nu ştiam nici noi programul de selectare a deşeurilor pe anul 2017. Unul din minusurile domnului Grindeanu, pentru care a plătit, a fost faptul că a avut rezerve sau reţineri sua i-a fost frică să promoveze prin ordonanţă de urgenţă un alt act normativ, aşa cum s-a întâmplat în prima şedinţă de Guvern Tudose, Ordonanţa 48/2017 care a modificat 196 şi a spus aşa. Românii, în 2017, trebuie să selecteze 25% din cantitatea de deşuri pe care o depozitează, iar pentru ce nu realizează, adică doar 10% din 25, plăteşti o taxă 80 lei/tonă. Ca să vă puteţi organiza, vă prorog această taxă până în 1 ianuarie 2019”, a explicat Ioan Ţintean.
Acesta a adăugat că din 2019 pentru tot ce depăşeşte programul de selectare se va plăti 80 lei/tonă, iar din 2020 – 120 lei/tonă. „S-a putut lămuri într-o şedinţă de Guvern un lucru după care noi stăteam şi fierbeam, toate judeţele, ba mai mult, operatorii, cum era la noi Vitalia, stăteau cu ghilotina deasupra capului că vine Fondul de Mediu şi prin somaţie le ia banii din conturi. Este o gură de aer pe care noi, cei din conducerea judeţelor, am primit-o ca să ne putem organiza activitatea. Noul operator care va veni în Bistriţa-Năsăud va avea sarcini clare şi utilaje ca să poată face această selecţie a fracţiei umede de cea uscată şi să atingem ţintele, gradual, aşa cum ne-a propus Ordonanţa 48/2017, adică 25% în 2017, 35% - 2018, 40% - 2019 şi 50% în 2020”, a precizat Ţintean.
În ceea ce priveşte procedura de achiziţii publice privind selectarea unui nou operator la nivel de judeţ, după contestaţiile din Caietul de sarcini, s-a ajuns la etapa depunerii ofertelor care se întinde până prin septembrie, ulterior urmând să aibă loc evaluarea documentaţiilor depuse.

Comentarii

15/07/17 15:58
ecologistul

Nu o gura de aer va trebuie voua. Consiliul EUROPEI ar trebui sa inspecteze locatia si sa vada cu ochii lor ce bine ati implementat proiectul deseurilor. Dupa modelul romanesc ; LAS CA_I BINE! SA VA FIE RUSINE !!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5