La Clubul Monarhiştilor Bistriţeni, dincolo de zidul Doinei Cornea, în viziunea lui Cornel Jurju

         O inedită şi deosebită lansare de carte a fost făcută, cu multă pasiune şi implicare, în cadrul Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, la Atelierul de cafea din Bistriţa, în prezenţa membrilor clubului şi a unor selecţi invitaţi, unde a fost prezentată, cu lux de amănunte, cartea istoricului clujean, prof. Cornel Jurju, un cunoscut şi apreciat documentarist, „Doina Cornea – dincolo de zid”, având subtitlurile Individualitate, autenticitate, opoziţie în comunism, apărută la Editura Argonaut din Cluj-Napoca, în anul 2017, într-o elegantă ţinută tipografică şi având 322 de pagini, cu relatări şi fotografii de familie ale cunoscutei opozante a regimului comunist din anii 80 – prof.univ. Doina Cornea (născută Iuhasz, la Braşov), cadru universitar la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca.

         Moderatorul acestui frumos, sensibil şi deosebit eveniment a fost vicepreşedintele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni, dr. Tiberiu Podani, care a apreciat prestaţia istoricului Corneliu Jurju, cât şi intervenţiile şi completările pertinente ale celorlalţi.

         Cartea a fost prezentată, cu lux de amănunte, de către jurnalistul şi scriitorul Virgil Raţiu, care a scos în evidenţă calitatea şi valoarea interviurilor din carte, fiind o parte din istoria recentă a României.

         O prezenţă inedită şi neaşteptată, o surpriză plăcută a fost invitaţia făcută prof. Roland Szekely din Sângeorz Băi, care a relatat întâlnirile sale cu Doina Cornea, ca fost student al ei, urmare fiind luarea în vizor, de către Securitate, a amândurora.

         Despre valoarea autorului, a volumului lansat, cât şi despre simbolul Doinei Cornea în lupta împotrova comunismului au mai opinat, cu argumente şi exemplificări, dr. Marius Nicolae Pop, preşedintele Clubului Monarhiştilor Bistriţeni şi as. Nic Şerban, vicepreşedinte al clubului.

         La întâlnire am remarcat prezenţa preşedintelui PNL B-N, Ioan Turc şi al fostului primar al Bistriţei, Vasile Moldovan.

         O lămuritoare şi argumentată motivare şi prezentare a cărţii a făcut-o autorul acestuia, istoricul Cornel Jurje, care a prezentat şi a scos în relief necesitatea acestei poveşti regăsită, care cuprinde istorie, biografie, prevestiri, cartea care „zideşte” prima victorie, confruntarea, opozant sau disident, de la Ceauşescu la Iliescu, fotografii, dialoguri cu Doina Cornea, din „abisul” memoriei înstrăinată în comunism, „Hai să-i spunem Doina Cornea”, înfruntarea „eisbergului” FSN-ist şi epilog, capitole importante din carte.

         Încheiem cu un citat semnificativ al Doinei Cornea, de pe coperta a patra a cărţii: „Aş putea zice că au fost 10 ani de luptă, din care 8 ani sigur publici şi n-am plecat (din ţară – n.n.). În ultimul timp, cred că şi dacă m-ar fi omorât tot n-aş fi plecat pentru că te întăreşti făcând zi de zi un mic exerciţiu spiritual de demnitate (...).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5