Lucrări hidrotehnice la Sânmihaiu de Câmpie, pentru stocarea apei pentru irigaţii! Ministrul Agriculturii, Petre Daea: Să nu pierdem o lacrimă de apă!

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunţat că în Planul Naţional Strategic 2023-2027, există alocate 100 milioane euro pentru lucrări hidrotehnice la nivel local, fonduri care vor putea fi accesate fie de fermieri, fie de unităţile administrativ-teritoriale. Ministrul a vizitat, de altfel, la Sânmihaiu de Câmpie, lucrări hidrotehnice, împreună cu directorul general Cornel Popa de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, pentru a vedea modul în care pot fi folosite resursele locale. 

„Este un drum pe care trebuie să-l urmăm, având în vedere faptul că pe Planul Național Strategic pe perioada 2023-2027 avem o sumă importantă pentru sistemele locale. O sută de milioane de euro am prevăzut pentru a realiza sisteme locale care înseamnă folosirea resursei de apă care există, care poate fi stocată pe o anumită perioadă de timp, fără să folosim energie, și apoi data în serviciul plantei. Am putut vedea aici baraje succesive, creând un luciu de apă care poate fi valorificat  - lacuri cu pește  - și într-un proces corect de folosire. Să nu pierdem o lacrimă de apă!“, a remarcat ministrul Daea.

         Ministru a explicat că aceste lucrări înseamnă construirea unor baraje, care pot fi făcute din pământ, cu miez de argilă care există la fața locului și care pot să acumuleze în fața lor apele din perioada de iarnă, primăvară, astfel ca apa să nu se ducă în Dunăre şi de aici în Marea Neagră şi să nu o mai poți folosi.

„Când spun de resurse locale mă gândesc, în primul rând, la captarea tuturor izvoarelor posibile care pot fi folosite în anumite perioade de timp, când natura nu este aproape de fermieri, când factorii naturali și, din nefericire, schimbările climatice au devenit o realitate.  Am văzut câteva lucrări pe care le-au făcut oamenii de aici, care cu spiritul gospodăresc care îl caracterizează pe domnul primar, am constatat că au început deja câteva lucrări ameliorative pentru a reține cantitățile de apă care vin în anumite perioade de timp și care sunt în afara perioadei de vegetație și care pot fi stocate temporar, astfel încât să le putem valorifica când plantele o cer.  Este foarte important în aceste zone de deal, mai acest în microclimat și relief pe care îl aveți în zonă să putem executa lucrările acestea ușoare, mai cu seamă că avem o relaxare în folosirea acestor resurse. Altul este regimul pluviometric aici, altul în altă parte, este mai bogat în zona aceasta, astfel că intervențiile plin aplicare de norme de irigare sunt mai rare și în cantități mai mici. Ne dă posibilitatea să facem investiții mai puțin costisitoare, dar extreme de valoroase prin rezultatele pe care le putem obține”, a explicat oficialul guvernamental.

Ministrul Agriculturii a punctat faptul că seceta nu este un fenomen pasager, ci unul care poate să dăinuie. Petre Daea a adăugat că seceta nu poate fi învinsă doar cu apa, ci şi cu tehnologie, printr-o lucrare corespunzătoare a solului, cultivarea de soiuri și culturi adecvate, cu un „comportament conservativ” în lucraerea pământului. La Ministerul Agriculturii, există un ghid de bune practici care va fi pus la dispoziția fermierilor mai mici, care sunt la început, tocmai pentru se se adapta noilor condiţii climatice.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5