Ministrul Petre Daea: Până la această dată, se întrezăreşte o situaţie bună în anul agricol ce urmează

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea,  a făcut, în cadrul unei conferinţe de presă, câteva previziuni despre anul agricol 2023.

          „Orice agronom este potolit în a dat răspunsuri, iar eu sunt în această postură de agronom. Până la această dată, se întrezăreşte o situaţie bună în anul agricol ce urmează, însă trebuie să aştepţi pentru că eşti sigur pe producţie numai atunci când ai recoltat-o, ai băgat-o în magazine, ai închis lacătul şi cheia e la tine”, a declarat ministrul Daea.

          Ministrul Agriculturii a precizat că în anumite zone din ţară vor fi devansate lucrările agricole, pentru că temperaturile sunt ridicate mai ales în sudul ţării. „Iată de ce e şi interesul meu pentru realizarea sistemului de irigaţii. Nu avem decât să aşteptăm şi iarna, dar trebuie să folosim orice oră bună de lucru. Suntem pe şantierele de executare a lucrărilor de investiţii a sistemelor de irigaţii, să nu pierdem niciun minut bun de lucru, în aşa fel încât să putem da apă. Dacă desprimăvărarea este timpurie şi aşa se profilează a fi, trebuie să începem rapid la sistemul de irigaţii. E o activitate complexă care presupune irigarea culturilor, dar şi lucrările de investiţii, de aceea nu trebuie să pierdem cadenţa”,  a menţionat ministrul Petre Daea.

          În context, acesta s-a referit şi la situaţia din pomicultură, mai ales că unii pomi au muguri, iar un îngheţ ar putea compromite producţia. „De-a lungul vieţii am văzut multe. Toate iernile au specificitatea lor, dar nu cu o asemenea căldură. N-a mai fost aşa, la Bobotează era frigul Bobotezei, iar acum făceai plajă. Sigur că această căldură va scoate din repaus vegetal mugurii şi orice temperatură scăzută sub 3 grade va afecta mugurii de rod şi inflorescenţele. Vom vedea cum evoluează vremea. Nu putem acum să întrezărim pierderi sau să anticipăm un anumit grad de afectare. (...) Au bătut brume şi în luna mai. Să sperăm că lucrurile nu vor merge în această direcţie, aşteptăm, vedem, constatăm şi luăm măsurile care se impun”, a mai menţionat Petre Daea.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a precizat că agricultorii trebuie să aibă în vedere schimbările climatice, astfel că PNS 2023-2027 cuprinde intervenţii şi forme de sprijin şi pentru alte culturi. O astfel de cultură este cea de hamei, în contextul în care România mai are doar trei producători mari. De asemenea, vor exista forme de sprijin şi pentru alte culturi care „aduc azotul în sol” şi nu numai, ca soia, fasolea, mazărea etc. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5