Managerul SCJU Bistriţa, Gabriel Lazany: Trebuie regândit modul în care vor fi finanţate spitalele! Dezvoltarea spitalului atrage costuri suplimentare!

Ec. Gabriel Lazany, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa,   consideră că trebuie regândit modul în care vor fi finanţate spitalele, asta pentru că modernizarea unei instituţii sanitare, noile dotări impun şi costuri de întreţinere mai mari.

         „Finanţarea spitalelor a fost un punct care s-a dezbătut într-unul din panelurile workshopului de la Bistriţa. Am atras atenţia autorităţilor centrale că modernizarea spitalelor nu poate fi suprapusă cu o eficientizare a costurilor acestora. Nu e ca la o reabilitare energetică a unui bloc, l-ai îmbrăcat în scârţ şi îţi vine factura la gaz cu 3 lei mai puţin. Orice investiţie în spital şi dezvoltarea spitalului atrage costuri suplimentare”, a explicat managerul SCJU Bistriţa.

         Acesta a dat ca exemplu noul pavilion ce va fi construit lângă spital, care are o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 16.000 mp, iar numai pentru a face curăţenie va fi nevoie de 64 de îngrijitori, costurile salarizării fiind de câteva sute de milioane lunar.

         „Construim spitale noi ca să creştem calitatea şi să menţinem într-un anumit standard. Degeaba facem un bloc operator super performant, dacă nu suntem în stare să-l întreţinem, să-l menţinem în parametrii de funcţionare proiectaţi. Am spus că trebuie regândit modul în care vor fi finanţate spitalele, costurile sunt diferite între un spital modern şi unul nemodernizat, altfel riscăm ca acele spitale noi care se vor construi să nu poată fi întreţinute”, a adăugat ec. Lazany.

         Acesta s-a referit şi la faptul că, deşi prin Legea 88/2023 privind modificarea Codului Fiscal au fost prevăzute scutiri de TVA pentru construire, reabilitare, modernizare de spitale, pentru livrări de echipamente medicale etc., nu au fost încă publicate normele metodologice, o astfel de adresă fiind transmisă şi ministrului Finanţelor.

         În context, managerul SCJU Bistriţa şi-a reexprimat opinia cu privire la „melanjul” dintre public şi privat. „Din punctul meu de vedere medicii ar trebui să lucreze ori la public, ori la privat”, a mai spus managerul Lazany.

 

 

Comentarii

21/07/23 15:09
Leon

Unde-i lege nu-i tocmeală. Pentru finanţarea spitalelor publice există Lege 95/2006, actualizată in 2023. In Capitolul IV, la articolul 190, aliniatul (1) se spune: Spitalele publice sunt instituţii publice finanţate integral din venituri proprii şi funcţionează pe principiul autonomiei financiare. Veniturile proprii ale spitalelor publice provin din sumele încasate pentru serviciile medicale, alte prestaţii efectuate pe bază de contract, precum şi din alte surse, conform legii. In aliniatul (2) se precizează că prin autonomie financiară se înţelege: a) organizarea activităţii spitalului pe baza bugetului de venituri şi cheltuieli propriu, aprobat de conducerea unităţii şi cu acordul ordonatorului de credite ierarhic superior; b) elaborarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli, pe baza evaluării veniturilor proprii din anul bugetar şi a repartizării cheltuielilor pe baza propunerilor fundamentate ale secţiilor şi compartimentelor din structura spitalului. Prin definitie, spitalele de urgenţă sunt unităţi spitalicesti publice care dispun de o structură complexă de specialităţi, dotare cu aparatură medicală corespunzătoare, personal specializat, având amplasament şi accesibilitate pentru teritorii extinse. În structura spitalului de urgenţă funcţionează obligatoriu o structură de urgenţă (Unitate de Primiri Urgenţe sau Centre de Primiri Urgenţe) care, în funcţie de necesităţi, poate avea şi un serviciu mobil de urgenţă reanimare şi transport medicalizat. Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița este in primul rând un spital public. Referitor la statutul de spitalul clinic, presupune că are în componenţă secţii clinice universitare care asigură asistenţă medicală, desfăşoară activitate de învăţământ, cercetare ştiinţifică medicală şi de educaţie continuă, având relaţii contractuale cu o instituţie de învăţământ medical superior acreditată. Asadar si aici finanţarea este asigurată prin contracte directe de învăţământ si cercetare medicală. Cheltuielile de întreţinere sunt si ele incluse în contractele de finanţare. In plus, legea permite ca în spitale publice să funcţioneaze şi secţii private. Prin urmare, nu există riscul ca noile spatii spitalicesti aflate în constructie să nu poată fi întretinute.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5