MIRCEA DAROȘI, OMUL CU APTITUDINI DE INVESTIGATOR ISTORIC

Neposul și-a prezentat povestea sa ca o acțiune cu o lume fermecată, plină de basm și feerie, printr-o confruntare cu realitatea, o poveste scrisă pe 500 de pagini de scriitorul Mircea Daroși, carte ce a depășit orice așteptare. O carte plină de culoare și sensibilitate, în care a pus foarte mult talent și o bucățică din sufletul său.
Cartea “NEPOS, vatră de legendă“ este hrană pentru suflet, într-o lume din basme cu prinți și prințese, o carte mult așteptată de toți cei care se dovedesc interesați de istoria și cultura acestei localități minunate, care a dat țării o armată de cărturari cu preocupări umaniste de mare calitate, în toate sferele vieții economice, militare și culturale. De fapt, cărturarii satului, printre care 15 condeieri ce împrăștie un aer de seninătate prin creațiile lor, au copilărit în satul dintre dealuri, cu teren puțin pe Lunca Someșului lărgindu-și punctele de confluență cu trei afluenți mai mari: Valea Frâuă, Valea Carelor și Tinoasa, părți din hotarul satului pline de inspirație, roadele terapiei prin imagini. Natura ne dă povețe dacă știm să o observăm, s-o prețuim și să o apărăm, idei pentru care se luptă și autorul, model în apărarea mediului și păstrarea cu strictețe a costumului popular purtat cu mândrie de străbunii noștri, adunând sute de poze din viața satului, poze color expuse cu claritate în paginile cărții.
Cercetătorul iscusit Mircea Daroși, lucrează cu sufletul, are o deosebită pasiune pentru viața de la țară, de unde venim toți, dacă nu noi înșine, părinții și străbunicii. Vatra sufletului nostru aici a rămas, în acest loc bogat în înțelesuri, rostit de țăranul vărărean îndreptându-se spre ogorul său, care spune cu claritate: “mă duc la loc”, neavând nevoie de alte cuvinte lămuritoare, este unic în graiul local și se identifică cu omul, deci cu durata.
Avem la îndemână o carte cu fapte mărturisitoare, o carte cu multe exemple din viața sătenilor, cu un spor de originalitate, prin care autorul redă frumusețea și farmecul unui sat de pe Valea Someșului cu darul de a zămisli frumusețea tradițiilor străbune.
Autorul cărții cu nr.17, redă cititorilor o nouă lume care prinde viață numai atunci când devine bun de consum în ceasul lansării, adică la 8 noiembrie, când într-un cadru academic a fost sărbătorită ca o mireasă, la care prezentatorul cărții și vorbitorii i-au dat consistență prin povestiri adevărate, carte ce poartă profilul autorului, care este un explorator în căutarea unui sâmbure de adevăr în, lupta de secole cu sașii, confruntări ce s-au soldat cu victime. Totuși, Vărarea a fost un sat norocos sub aspectul istoric, făcând parte dintr-o aură de legendă intrată în nemurire: “SALVE PARVA NEPOS ROMULI”, expresie rostită de Iosif al-II-lea, devenită emblema veacurilor care au fost și vor dăinui peste ființa acestui neam.
Cartea Neposului este scrisă sub blazonul unui spirit elevat, care în cele 13 capitole înalță sătenii până la victoria asupra lor înșiși, spre înălțarea înțelepciunii prin fapte esențiale de viață rurală prin cuvinte din bătrâni pline de înțelesuri.
Autorul comunică și se comunică prin selecția evenimentelor din capitolele: Aspecte geografice, Repere istorice, Viața socială, Ocupația locuitorilor, Organizarea administrativă, Aspecte etnografice, Obiceiuri și datini, Oameni și locuri, Legende despre Nepos, Instituțiile publice, Medalioane culturale, Viața culturală și Puncte de interes turistic, capitole prin care autorul scoate la lumină dimensiunea umană, un omagiu cald strămoșilor, sacralității acestui neam coborâtor din zei cu ambianța casei părintești, a cultului frumosului și adevărului și dorința dăruirii pentru semeni într-o lume mai altfel dimensionată - satul transilvan, cu oamenii lui înghițiţi de vremuri, cu ulițe asfaltate dar triste, cu bătrâni uitați și tineri nepăsători care nu răspund la chemarea străbună. Un mare noroc are satul ce găzduiește cărturari de talia lui Mircea Daroși, care scoate în față însemnele satului - casa părintească, tinda, camera din față, ograda, livada, fluierul însoțit de joc, casa berii, șezătoarea, claca, secera, plugul, coasa, turmele de oi ce derulează o întreagă istorie trăită, ce actualizează evenimente, oameni și locuri cu un cald parfum de dăruire, prospețime și poezie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5