Nepos, file de ziar. Un nou volum al scriitorului Mircea Daroși
Scriitorul Mircea Daroși cercetează satul botezat de Iosif al II-lea în urma exclamației „Vă salut mici nepoți ai Romei” și scoate la lumină pagini de istorie privitoare la locul unde trăiește, dând curs unor activități diversificate pe plan literar, având darul de a comunica prin scris, ce a devenit pentru el un proces continuu.
Cartea cu file de istorie este plină de farmec, place tuturor, atrage, captivează și încântă, autorul fiind mereu cu gândul la origini, la tăria sufletească a sătenilor, prin care ne-a adus acasă la început de lume.
În cartea de față găsim rolul presei în educația cultural-istorică a cititorilor, fiind cuprinse articole din ziarul local „Răsunetul”, prin care descoperim sămânța neamului, iubirea de locul natal, de oameni care au călcat acest pământ, iubirea de frumos și de autentic.
În pagina de început, autorul motivează apariția acestei cărți ca o modalitate de a scoate din anonimat satul, alături de alte patru cărți dedicate celor care sute de ani s-au luptat cu sașii, apărându-și neamul și moșia.
Cartea simbolizează prețuirea scriitorului pentru arta cuvântului, frumusețea și înțelepciunea, un dar pentru obștea satului și performanțele obținute spre a crea conexiuni durabile.
Cartea apărută la Editura Pim din Iași, are cinci capitole: „Nepos, vatră de istorie și spiritualitate”, „Portrete din lumea de ieri și de azi”, „Obiceiuri și tradiții neposene”, „Oameni ai școlii din Nepos trecuți în lumea umbrelor”, „Neposul în actualitate”, capitole din care extragem învățături din lumea satului, ce merită să dăinuiască, dacă nu în sine, măcar în povești.
Autorul este mesagerul obștei în care trăiește și nu-i scapă nimic din istoria satului, obiceiuri, datini strămoșești, bucurii, necazuri, informații și gânduri de suflet privind spațiul și spiritualitatea românească. Îngrădit numai de brazda sa de gânduri, Neposul ce se află printre satele de unde s-au ridicat un mare număr de cărturari, a ajuns de se poate mișca în natură cu cea mai desăvârșită libertate, reprezentând o simplă prelungire a firii.
Eroii cărții sunt descendenții familiilor neposenilor, rudele, vecinii într-un cuvânt, întregul sat, având drept modele dascălii și preoții. Autorul, cu măiestria cuvântului, a adus în paginile cotidianului nostru istoria satului, devenind pagini de carte, rezemându-se în vâltoarea vieții pe credința străbună, ce reprezintă o împăcare cu toți vărărenii indiferent de credința religioasă.
Cartea de față, născută în paginile ziarului nostru Răsunetul, este ca o arcă poetică ce poartă în ea sâmburele neamului, a unei lumi întregi cu iarbă și cu flori, cu păsări și cu stele, dar și cu OMUL în mijlocul tuturor.
Ioan Mititean
Comentarii
Un Laudatio pt. această acribie jurnalistică,
DOMNULE PROFESOR,
Prin ceea ce faceți dovediți că sunteți un ... adevărat cronicar al satului!”.
Ce bine ar fi ca în fiecare sat să fie un asemenea om, pentru că atunci s-ar adeveri spusele istoricului N. Iorga ... „Numai atunci când fiecare localitate, fiecare colț de țară vor avea scrisă istoria lor, vom avea scrisă în întregime istoria națională !”.
Sunt convins că mai aveți multe de scris. Cu stimă și respect
Sașii au construit Bistrița, mititenii Mititeiul. Vorba cronicarului: Non minus in populi Romani patrimonio nepos quamin suo.
Adaugă comentariu nou