Mitropolitul Andrei, de la Domneşti, la Balul Operei din Cluj
Credincioșii din localitatea bistrițeană Domnești au luat parte sâmbătă, 21 februarie 2015, la Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Clujului. Slujba a fost săvârșită în biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, iar alături de ierarh au slujit numeroși clerici de pe raza protopopiatului Bistrița. Din sobor au făcut parte și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru și protopopul de Bistrița, părintele Alexandru Vidican.
Să postim de bucate, dar și de toată răutatea
Părintele Mitropolit a adresat cu acest prilej un cuvânt duhovnicesc în care le-a prezentat credincioșilor semnificațiile tuturor duminicilor din Postul Mare, îndemnându-i să țină acest post, care are o importanță deosebită pentru creșterea lor spirituală.
„Perioada postului să o începem cu bucurie, să ne curățim sufletul, să ne tămăduim trupul, să postim precum de bucate, așa de toată răutatea. La postul de bucate trebuie neapărat adăugat și postul de răutate, că altfel postul nu are nicio valoare. Mai apoi, la post adăugăm mai multă rugăciune, mai ales că slujbele sunt bogate în Postul Mare. Mai mult, ar trebui să facem și lectură religioasă, în primul rând din Sfânta Scriptură iar mai apoi din cărțile sfinților părinți. La toate acestea se adaugă și o bună spovedanie, pentru primenirea sufletului, și nu în ultimul rând faptele de milostenie, care ne fac plăcuți în fața lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.
Ora de religie, adusă în atenția părinților de Părintele Mitropolit
În cadrul cuvântului de învățătură Înaltpreasfințitul Andrei i-a îndemnat pe părinții bistrițeni să-și înscrie copiii la ora de religie, explicându-le cât de folositoare este aceasta pentru buna creștere a celor mici. Cu acest prilej Înaltpreasfințitul Andrei i-a informat pe părinți că înscrierile se pot face până pe 6 martie la unitățile școlare la care învață copiii, prin completarea de către părinți, tutori sau elevi, în cazul în care aceștia sunt majori, a unui formular tip prin care cer studierea disciplinei religie și în al doilea semestru al anului școlar 2014-2015.
În momentul împărtășirii, mulțime de credincioși și copii au mers în fața sfântului altar de unde au primit din partea preoților slujitori cinstitul trup și sânge al Mântuitorului Hristos. La finalul slujbei Mitropolitul Clujului l-a ridicat pe părintele paroh Ioan Lucian Blaga la rangul de iconom și a oferit crucea transilvană și diplome de aleasă cinstire, ctitorului bisericii și membrilor consiliului și comitetului parohial.
Cu prilejul vizitei sale în localitatea Domnești, Înaltpreasfințitul Andrei a săvârșit și o sfeștanie la casa parohială, care are o vechime de mai bine de 140 de ani, dar care a fost complet reabilitată. La eveniment a participat şi prefectul Ioan Ţintean.
La această oră Mitropolitul se află la Balul Operei din Cluj, aflat la a XX-a ediţie, jubiliară. Printre invitaţii de marcă şi bistriţeanul Ioan Sbârciu.
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei: Postul Mare – vremea performanțelor duhovnicești
- Biserica din Domnești, resfințită de Mitropolitul Andrei. Crucea Transilvană pentru primarul Horea Petruț, distincţii pentru preoţi: Lucian Blaga-iconom stavrofor, Cristian Marțian-Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni, Nicolae Feier-Ordinul Sfântul Pahomie
- Mitropolitul Andrei, la sfinţirea capelei din Domneşti. Preotul Lucian Blaga a primit „Crucea Transilvană”, primarul Horea Petruţ, distins cu Ordinul „Mihai Vodă”
- Mitropolitul Andrei: A preda religie în şcoală este o problemă de conştiinţă
- Mitropolitul Andrei, la consfătuirea profesorilor de religie
Adaugă comentariu nou