Mitropolitul Andrei şi Mitropolitul Innocentios de Rwanda şi Burundi au resfinţit Biserica din Chiraleş. Preotul Horaţiu Mureşan – iconom stavrofor. Primarul Romeo Florian – Crucea Transilvană
Sâmbătă, 17 august 2019, în zi de lucru, satul Chiraleş s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. După 20 de ani, Biserica cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi, deopotrivă, credincioşii parohiei s-au bucurat de prezenţa, în mijlocul lor, a unor înalţi ierarhi şi oaspeţi de seamă.
La ora 8.30, Mitropolitul Clujului, Andrei, şi Mitropolitul de Rwanda şi Burundi, Innocentios Byakatonda, din Patriarhia Alexandriei şi a Întregii Africi, au fost întâmpinaţi în faţa sfântului locaş de sute de credincioşi, de un sobor de peste 20 de preoţi, în frunte cu protopopul de Beclean, Doru Zinveliu, de primarul comunei Lechinţa, Romeo Florian. Biserica din Chiraleş, de la târnosirea ei, în anul 1934, a fost resfinţită, ca urmare a unor importante lucrări de către episcopii Teofil Herineanu, în 1970, şi Irineu Pop Bistriţeanul, în 1999. Din anul 2005, preot paroh al Bisericii este Horaţiu Mureşan, fiul regretatului preot Ioan Mureşan. În toţi aceşti ani, biserica s-a înfrumuseţat, modernizat, a primit o altă înfăţişare, devenind, cum spunea cineva, o adevărată bijuterie ortodoxă. Urmare a acestor lucrări, sfântul locaş a fost resfinţit de înalţii ierarhi, Mitropolitul Andrei şi Mitropolitul Innocentios, prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir.
În curtea bisericii, pe o scenă special amenajată, s-a oficiat, în prezenţa a peste 1000 de credincioşi din parohie şi din satele învecinate, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. După citirea Pericopei Evanghelice, Mitropolitul Andrei şi-a intitulat cuvântul de învăţătură: „Popor flămând şi anemic din punct de vedere spiritual”, subliniind că o lume întrega flămândă, necăjită poate reveni la o stare foarte bună dacă se apropie de Hristos. Părintele mitropolit i-a îndemnat pe enoriaşi să se apropie de Sfintele Taine şi să se împărtăşească mai des, 30-40 în fiecare duminică, să se cuminice, aşa cum spune şi Evanghelia de astăzi că altfel suntem anemici din punct de vedere spiritual.
Mitropolitul Innocentios şi-a exprimat, în cuvântul duhovnicesc adresat credincioşilor, bucuria imensă de a participa, la Chiraleş, la un eveniment istoric, de a se afla în această minunată comunitate ortodoxă, spunând că, de acolo de unde vine, din lipsa bisericilor, slujbele se ţin în aer liber, sub copaci. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către studenţi au Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
În Pisania scrisă de pictorul bisericesc Simion Seserman, din Gura Humorului, cel care i-a pictat magistral şi pe ocrotitorii bisericii, Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil, sunt evidenţiate câteva date din trecutul acestei biserici. Astfel, Biserica din Chiraleş a fost ridicată prin jertfelnicia celor de aici între anii 1929-1934, în vremea preotului Virgil Baciu. De-a lungul anilor, aici au păstorit vrednici slujitori ai altarului care, fiecare în parte, şi-a lăsat amprenta asupra comunităţii din Chiraleş. Sunt amintiţi preoţii: Alexandru Anca, Virgil Baciu, Ioan Moldovan, Eugen Trifu, Ioan Mureşan, iar din anul 2005, actualul preot Horaţiu Mureşan. De la numirea acestuia în Parohia Chiraleş, biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare, modernizare şi înfrumuseţare. An de an, s-au adăugat noi elemente care au transformat-o într-o adevărată catedrală. S-a înlocuit iconostasul cu unul sculptat din lemn de tei, s-a confecţionat mobilier nou, curtea bisericii a devenit de nerecunoscut, pavată, înierbată, s-a ridicat o anexă cu toate utilităţile, s-a revopsit acoperişul bisericii şi s-a împrejmuit cu un gard din fier, s-au cumpărat covoare noi etc. Un efort financiar consistent al enoriaşilor şi al unor binevoitori sponsori. Meritul principal îl are preotul Horaţiu, căruia i se potriveşte zicerea: Ora et labora, cel care a muncit cu timp şi fără timp în ogorul credinţei ortodoxe. Pentru aceasta, preotul Horaţiu a fost hirotesit de către Mitropolitul Andrei întru iconom stavrofor cu dreptul de a purta Crucea. Primarul comunei, Romeo Florian, a primit cea mai înaltă distincţie a Eparhiei, Crucea Transilvană. De asemenea, au primit diplome de aleasă cinstire credincioşi ce s-au implicat mai mult în lucrările de înfrumuseţare a bisericii. În faţa bisericii a fost înălţată o impunătoare troiţă, sfinţită în dimineaţa zilei de sâmbătă, troiţă ridicată prin jertfelnicia familiei Lavinia şi Gabriel Rusu şi a celor doi copii – Alexandru şi Alexandra. De asemenea, în faţa monumentului eroilor, consilierul local Ionuţ Retegan a înălţat două troiţe din lemn spre cinstirea Sfintei Cruci.
La sărbătoarea comunităţii din Chiraleş au răspuns invitaţiei preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, ministrul Apelor şi Pădurilor – Ioan Deneş, secretarul de stat Alexandru Pugna de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale – care a interpretat şi pricesne -, vicepreşedintele CJ – Vasile Puica, administratorul judeţului – Florin Moldovan, primarul comunei Mărişelu – Horia Petruţ.
Agapa, ce a avut loc la Căminul Cultural, a încheiat o zi de sărbătoare şi de înălţare duhovnicească.
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou