Modernizarea Centrului Cultural - Cinematograful Dacia, estimată la peste 3 milioane lei
Consiliul Judeţean va dezbate luni, în şedinţă ordinară, proiectul privind aprobarea documentaţiei tehnice (documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie) pentru lucrările de modernizare a Cinematografului Dacia, pentru crearea centrului cultural multifuncţional.
Potrivit documentaţiei elaborate de firma Arhi-Struct din Bistriţa, valoarea totală a investiţiei (calculată la cursul euro de luna trecută) este de 3,375 milioane lei, durata de execuţie fiind prevăzută pentru 12 luni.
Investiţia presupune înlocuirea parţială a şarpantei din lemn existente cu forme metalice, realizarea de reparaţii a şarpantei, înlocuirea învelitorii de tablă, refacerea instalaţiilor electrice, temice, sanitare şi de ventilaţii, realizarea pe exterior a unui termosistem. De asemenea, Sala A (de proiecţii) va fi transformată în sală de spectacole, prin mărirea scenei, iar Sala C-în sală de repetiţii. Documentaţia prevede şi recompeartimentări, atât la parter, cât şi la etaj (birouri, grupuri sanitare, depozite etc.), realizarea unui corp nou d elegătură între holul de acces şi scenă, scări şi rampe de acces în clădire etc.
Dacă proiectul va trece de plen, ceea ce este foarte probabil, Consiliul Judeţean va demara procedura de achiziţii publice pentru execuţie. “Zilele trecute am discutat şi cu cei de la RADEF, le-am spus că documentaţia este aproape de final, lucrurile se conturează. În momentul când noi demarăm lucrările, şi ei vor veni pentru a modeniza Sala B, care va funcţiona ca cinematograf”, ne-a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna.
***
“În prezent, Cinematograful Dacia funcţionează într-o clădire construită în a adoua jumătate a anilio ’70 special pentru această funcţiune, fiind gândit ca un complex de trei săli de proiecţie cu anexele aferente.
Deoarece pe tot parcursul funcţionării de la darea lui în folosinţă şi până azi nu s-au mai realizat lucrări d emodernizare, iar în ultimii ani nici măcar d eîntreţenire, cinematograful este într-o stare ce indică un anumit stadiu de degradare: mobilier învechit şi parţial degradat, finisajele la pereţi şi pardoseli degradate, izolaţia fonică învechită şi în mare m,ăsută ineficientă, instalaţiile funcţionale, dar învechite. Având în vedere faptul că spaţiile ocupate de Compexul Cinematografic Dacia sunt neutilizate de mult timp, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a făcut demersurile necesare în vederea preluării acestora, cu destinaţia de a crea un centru cultural multifuncţional destinat populaţiei judeţului şi care să fie administrat de Centrul Judeţean pentru Cultură”, argumentează vicepreşedintele Alexandru Pugna, necesitatea implementării acestui proiect.
Citiţi şi:
- Preşedintele Moldovan: În scurt timp, începe modernizarea Cinematografului Dacia
- Cinematograful Dacia este închis în luna martie! Din mai ar putea începe modernizarea sălilor
- Consiliul Judeţean preia şi Sala B a Cinematografului Dacia. Destinaţia – sală de cinematograf
- “România Film” va inaugura Caffe Cinema 3D
- Cinematograful Dacia se transformă în Centrul Cultural “Valeria Peter Predescu”
Comentarii
Lucru romanesc: doi incarca, doi descarca. La Bistrita lipseste un cinematograf modern, dar ei transforma sala mare de la “Dacia” in sala de spectacole, desi aceasta nu are scena. In schimb, la Bistrita a existat sala festiva de la Casa Tineretului, prevazuta cu scena multifunctionala pe care au transformat-o in sala de curs pentru o sectie a UBB. Este adevarat ca sala B de la Dacia, e prevazuta sa ramana cu destinatia de cinema, numai ca de modernizarea ei ar urma sa se ocupe RADEF. Nici un cuvant insa despre sala OMNIA de pe Bulevardul Republicii (fostul Cinema 23 August) care anul acesta a implinit 100 de ani de existenta, fiind construita cam deodata cu Gimnaziul Sasesc (actualmente liceul Liviu Rebreanu). Din pacate atat Gimnaziul, cat mai cu seama sala Omnia se afla in paragina. Ce aveti de gand cu cladirile istorice?
Adaugă comentariu nou