Năsăudeni la Catedrala ortodoxă din Seattle "Sfinţii Trei Ierarhi", locul unde comunitatea românească se reuneşte
Printre obiectivele propuse spre vizionare, de pe teritoriul american, s-a situat impunătoarea catedrală ortodoxă din Seattle, o dovadă a succesului de care dispune comunitatea românească de aici, atunci când lucrează la unison în sprijinul unui ideal creștin.
Sfânta Biserică a românilor din Seattle își are originile în anul 1980 când un grup restrâns de emigranți români, dornici să păstreze tradițiile spirituale de acasă, s-au unit sub îndemnul învățăturilor biblice, întâlnindu-se periodic în diferite locații pentru rugăciuni de laudă și preamărire a celui de sus-Mântuitorul Iisus, care încă din fragedă pruncie s-a arătat plin de dar, plin de adevăr, plin de înțelepciune și de putere dumnezeiască cum de fapt s-a și dovedit.
In 27 februarie 1988, părintele misionar Gheorghe Calciu Dumitreasa de la Episcopia Vatra Românească, s-a întâlnit cu comunitatea românească din Seattle și împreună au discutat posibilitatea înființării Misiunii Ortodoxe Române din zona NW Pacific.
Intâlnirea a dat roade; românii s-au dovedit tot mai uniți și interesați, așa că a luat ființă Misiunea Ortodoxă Română "Sființii Trei Ierarhi" în prezența părintelui Constantin Tofan, reprezentant al Episcopiei Ortodoxe Române din America, un moment memorabil, înregistrat oficial ca o organizație non-profit.
Perioada care a urmat s-a caracterizat printr-o continuă creștere a rolului misiunii și a diversificării activităților desfășurate, sub îndrumarea părintelui Marin Oprea, urmat de părintele Petru Voin. Sfânta Liturghie se oficea o dată la două săptămâni în unele locașuri cu o chirie modică la Biserica Ortodoxă Greacă și Rusă din Seattle.
In anul 2006, Misiunea a devenit parohie numărând peste 500 de enoriași, majoritatea abonați la revista creștină "Cuvîntul". Venirea în anul 1998 a părintelui IOAN CĂTANĂ originar din județul Mureș, a reușit să atragă din ce în ce mai mulți români astfel că la slujba de înviere din anul 2000 au participat peste 700 de enoriași.
S-au făcut mari eforturi pentru adunarea de fonduri spre înâlțarea unui Sfânt Locaș. S-au făcut donații, s-au sponsorizat diferite evenimente sociale, picnicuri cu tradiționalii mititei, Balul Mărțișorului, Balul Toamnei, Ziua Internațională a României, revelioane și alte manifestări artistice, iar banii încasați s-au virat în contul bisericii. La început s-a cumpărat o casă cu grădină, în care s-a amenajat un muzeu creștin-istoric, cu imagini din România.
In vara anului 2001, am participat pe acest teren la un picnic organizat în onoarea Sființirii locului de Înălțare a Sfintei Biserici.
După cinci ani, visul comunității ortodoxe române din zona Seattle de a avea un lăcaș de cult a devenit realitate pe 31 octombrie 2015, când s-a săvârșit prima slujbă în noua biserică din Mountlake Terrace. Proiectul a fost inspirat din arhitectura a două biserici reprezentative pentru cultura și istoria românească: Biserica Mănăstirii Putna, ctitorie și vatră de veci a lui Ștefan cel Mare și Biserica Mănăstirii Sâmbăta de Sus, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu. In vara anului 2018, în acest locaș s-a prezentat cartea "Predicile" din duminicile de peste an a năsădencei Lucreția Mititean despre care a vorbit slujitorul domnului, preotul Ioan Cătană care spune că frumusețea trăirii unei cărți cu conținut biblic este un ideal mai prețios precum aurul lumii.
Comitetul de Doamne al bisericii funcționează sub egida Asociției Reuniunii Femeilor Ortodoxe din America (ARFORA) și se implică și în acțiuni de caritate, de cooperare în activități spre consolidarea bazei bisericii.
Biserica are o capacitate de 400 persoane și 102 locuri de parcare, o sală de mese cu 250 locuri, un foaier cu un spațiu românesc autentic și unitar, birou pentru preot, două săli de conferințe, o bucătărie spațioasă cu acces din parcare, două săli de clasă pentru Școala de duminică, Traista cu icoane - program duminical pentru copii și multe alte dotări ca un adevărat palat al culturii.
Biserica din Seattle este un așezământ cu dublă dimensiune cerească și pământeană, este viața nouă a adevărului cu Hristos și în Hristos condusă de Duhul Sfânt care este stâlp și temelie a adevărului.
Ioan și Lucrreția Mititean
Adaugă comentariu nou