Nasaudeni in vizită la Palatul Parlamentului din statul Washington
Ne găsim în statul Washington, în patria calculatoarelor, unde încercăm să vizităm cât mai multe obiective pentru a ne face o imagine clară asupra acestei zone în care muncesc şi trăiesc un număr mare de români. Statul Washington are o populaţie de 7.800.000 de locuitori, este situat în partea de nord a Statelor Unite ale Americii, care prin privelişti încântătoare ce-ţi apar în fata ochilor îl putem numi pe drept cuvânt un „Stat Staţiune”. Într-una din zilele de weekend, împreună cu clujenii Gheorghe şi Elena, care ne-au ţinut compania, am vizitat Palatul Parlamentului din Olympia, capitala statului. La intrare pe poarta principală a Palatului am urcat pe 42 de trepte ce reprezintă al 42-lea stat adăugat la Statele Unite. La intrare am fost întâmpinaţi de o doamna foarte comunicativă, încântată de prezenţa noastră, care vorbea clar şi cursiv, care a slujit în această instituţie şi activează în prezent pe bază de voluntariat ca şi ghid în zilele de repaus. Pe piept avea 15 insigne ce reprezentau cei 15 ani de activitate voluntară în acest domeniu. Fiecare an de voluntariat este stimulată printr-o insignă sau un ecuson. Ghidul avea vaste cunoştinţe din viaţa administrativă a Statelor Unite şi din sistemul legislativ al statului Washington. Palatul s-a construit între anii 1922-1928 şi are o cupolă de 87m înălţime, a patra cea mai înaltă din lume. Palatul s-a construit cu materiale aduse şi din Europa, ca de exemplu marmura a fost transportată din Franţa şi Italia. Pe holul de la intrare este un candelabru impunător cu diferite ornamente ce cântăreşte 5 tone. Numai lanţul de susţinere cântăreşte o tonă. Pe marmura de la intrarea în cele două săli ale Parlamentului sunt imprimate flori de Rododendron de Coasta, floarea simbol al statului Washington.
Parlamentul statului este bicameral, având 49 de districte legislative, fiecare alege un senator şi doi reprezentanţi, în total 49 de senatori şi 98 reprezentanţi. Reprezentanţii se aleg la 2 ani iar senatorii la 4 ani. Discursul din şedinţele în plen este cronometrat la maxim 3 minute, după care se întrerupe microfonul. Toate şedinţele sunt publice, fără oameni de ordine sau pază militarizată. Parlamentarii nu sunt salariaţii instituţiei, sunt pensionari sau au diferite joburi, fiind plătiţi numai pentru timpul prestat în mod efectiv în Parlament, la început de an 30 de zile şi pe parcurs când este nevoie de a aborda diferite probleme de urgenţă. Palatul a fost zdruncinat de cutremure în anul 1949, 1965 şi în 2001. În urma cutremurului din anul 1949 cupola s-a refăcut complet. Pe holul de jos al palatului, pe marmură se afla imprimată stema statului. Un lucru deosebit am sesizat aici, şi anume: în adâncul peretelui de pe holul de la intrarea din spate se află o casetă metalică în care s-a pus ceva fără să ştie nimeni ce. A fost sigilată în 11 noiembrie 1989 şi urmează a se deschide doar după 400 de ani, respectiv în 11 noiembrie 2389. Porţiunea respectivă este închisă ermetic printr-un geam de sticlă. Pe platoul din faţa Parlamentului se afla un monument dedicat tuturor oamenilor de ordine, a poliţiştilor căzuţi la datorie. Ultimul scris aici este poliţistul american de origine română Tony Rădulescu, ucis în 23 februarie 2012 în timpul serviciului. Ghidul ne spune multe din viaţa şi activitatea Parlamentului, spunând că se respectă legislaţia generală a Statelor Unite, dar aprobă şi legi specifice statului Washington, care de multe ori sunt mai presus decât cele generale. Vizavi de Palat se afla Templul Justiţiei, cu 9 juraţi aleşi pe 6 ani, cât şi casa guvernatorului, singurul obiectiv păzit de militari, dar care nu îşi pun nicio piedica în vizitarea Palatului, dar şi a împrejurimilor. Spaţiile verzi din împrejurimile Palatului, covorul floral şi mai ales grădina cufundată şi lacul din apropiere îţi încântă privirea şi te simţi într-adevăr într-o ţară de basm.
Comentarii
Nu este "Palatul Parlamentului". Este vorba de Capitoliul Statului Washington situat in orasul Olympia, care este capitala statului, desi cel mai mare oras este Seatle. Capitoliul unui stat este in primul rand sediul guvernului statului respectiv. El adaposteste intr-adevar si legislativul (in acest caz bicameral), dar si biroul guvernatorului, al loctiitorului, al secretarului statului, si al trezorierului. Cladirea capitoliului face parte dintr-un campus care mai cuprinde si alte cladiri precum Curtea Suprema a statului, Cladirea agentiilor executivului, resedinta guvernatorului.
Adaugă comentariu nou