Niculae Vrăsmaş – Anuarul bârgăuan 2014

Bucuria pe care o simţim, atunci când citim o publicaţie de ştiinţă, cultură, arte şi literatură de înaltă ţinută aşa cum este Anuarul bârgăuan, este un balsam al sufletului şi minţii.
Când ai în mâinile tale aşa o publicaţie voluminoasă, mai întâi mergi la cuprins să alegi ce să citeşti mai întâi. Parcurgi titlurile şi eşti tentat să citeşti fiecare text.
Dacă ai opera în biblioteca ta şi nu trebuie să o restitui, alegi pentru început ceva ce nu suferă amânare, şi laşi pentru mai târziu ceea ce ştii că e acolo în raft, ca o comoară.
Spun asta, pentru că am vorbit despre cărţile citite doar la finalul lecturii în integralitate, dar în acest caz, scriu impresii după o lectură în prima etapă.
Din structura bogată şi clară a acestui volum de 300 pagini format A4, intitulat: „Bârgaiele între istorie şi prezent”, apărut la Editura Eikon, am parcurs câteva texte.
În impresionanta şi lămuritoarea Prefaţă, scriitorul Niculae Vrăsmaş trece în revistă, cu talent de sociolog şi lingvist, cele mai importante idei şi filozofii ale lucrării, din care cităm:
„Strâmba este considerată a fi una din cele mai vechi aşezări bârgăuane, situată între râul Tiha şi valea Bistricioara, ambele cu denumiri latine, prima provenind de la „Ticha” („tăcere” în italiană), localitate existentă în Sicilia, dar preluată de slavi, prin traducere, sub forma „tiho”, însemnând linişte, iar cea de a doua cu numele de la izvoare „Repedea”, păstrat şi astăzi, provenind din latinescul „Rapidus”, a fost preluat de slavi tot prin traducere ca „Bâstro”, însemnâd „Repede”.”.
Am citit cu mult interes primul material scris de regretatul Teo Vrăsmaş intitulat: „Reţeaua hidrografică a Ţării Bârgăului (Restituiri)” pentru că prin locurile descrise am fost şi m-am bucurat de ceea ce am văzut şi am fotografiat.
În Capitolul: „Alexandru Misiuga” am citit zece pagini fără să las cartea din mână.
Capitolul: „Comunele bârgăuane între istorie şi prezent” este, de asemeni, un text pe care
l-am citit cu drag, în mod special interviurile realizate de distinsa ziaristă Gabriela Ciornei.
Anuarul bârgăuan 2014 cuprinde un subcapitol intitulat: „Casa Regală între istorie şi prezent” în care, pe parcursul a 19 pagini de text şi fotografii, ne mută într-o lume de speranţă.
Privind o frumoasă fotografie a Reginei Maria, pe pagina 134 citim:
„Transilvania sau Ardealul frumoasă zonă aşezată în interiorul arcului carpatic, vechi pământ românesc, centrul regatului dac este una din provinciile istorice româneşti care a fost recuperată datorită monarhiei române.
Secole de-a rândul a fost sub stăpânire străină, însă locuitorii săi greu încercaţi, nu au renunţat la originea, religia, limba, tradiţiile şi obiceiurile lor.
Când Dumnezeu a vrut ei s-au unit cu patria-mamă scăpând de lanţurile supunerii străine.”
Cu bucurie am mai citit textele: „Principele Nicolae în vizită la Tăşuleasa Social”, autoare Carmen Bulz şi „Octavian Goga şi bârgăuanii” , de Ioan Sărăţean, „Radu Petrescu – desprinderea de lume, desprinderea de sine”, autor Olimpiu Nuşfelean.
Recomand cu căldură această operă, apărută cu sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (Preşedinte Emil Radu Moldovan) prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud (Director Gavril Ţărmure), operă ce sper că se găseşte în biblioteci.
Anuarul bârgăuan este o lucrare din care ai multe de învăţat.
Mulţumesc scriitorului cu suflet de aur, Niculae Vrăsmaş că mi-a dăruit acest semn concret al muncii sale cu rezultate splendide şi de folos semenilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5