Frumusețe și continuitate în tradiția locală a Sărbătorii Sânpetrului la Rebra

Anul acesta s-a împlinit un deceniu de când la Rebra s-a statornicit tradiția ca în 29 iunie, întreaga comunitate, împreună cu satele învecinate  să participe la sărbătoarea care marchează mijlocul verii agrare și îi cinstește pe cei doi propovăduitori ai Bisericii lui Cristos, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Momentul sărbătoresc este prilejuit de praznicul Mănăstirii din aceeași localitate, care poartă hramul celor doi apostoli, oferind de fiecare dată clipe de mare bucurie și înălțare sufletească tuturor celor care se îndreaptă spre acest sfânt lăcaș. Așezată pe aceeași frumoasă colină, unde cu mulți ani în urmă se afla vechea mănăstire cu hramul "Buna Vestire”, dar părăsită în vremea  generalului austriac Bukow, a fost reclădită, începând cu anul 1993, devenind o adevărată ,,bijuterie a Ardealului ”, cum spunea odinioară Mitropolitul Clujului, Bartolomeu Anania. Sprijinită de streașina înaltă de deal, ea pare să cuprindă cu privirea întreaga Tară a Năsăudului. De acolo de sus, satele se văd ca în palmă, unele fiind botezate după o veche și legendară expresie a împăratului Iosif al II-lea : "Salve parva nepos Romuli!”.

Sâmbătă, s-a adunat aici o mare de oameni, din toate părțile județului nostru să participle la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Nicanor, Episcopul ortodox al Banatului Sârbesc. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, protos. Cleopa Stefanovici, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Srem (Serbia), arhid. Igor Stancovici, secretar eparhial al Episcopiei Banatului Sârbesc, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu, starețul mănăstirii, protos. Chiril Zăgrean, precum și alți preoți din împrejurimi. La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, ÎPS Andrei l-a hirotonit întru diacon pe teologul Alin Nicolae.

În după-amiaza zilei, localnicii s-au îndreptat spre locul obișnuit de desfășurare a manifestării culturale, un cadru natural "sub poale de codru verde”, care a concurat cu frumusețea portului, dansului și cântecului popular. Manifestarea a ajuns la cea de-a X-a ediție, fiind organizată de către Consiliul Local Rebra, în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Programul a fost deschis de către primarul comunei Ștefan Danci, care a salutat prezența oaspeților și a tuturor celor veniți la spectacolul folcloric, iar managerul formației, Vasile Călini, a făcut intrarea pe scenă a Ansamblului Folcloric ,,Doina Rebrei”, care a prezentat o suită de dansuri populare sub conducerea instructorului Ioan Rus, bucurându-se de aplauzele spectatorilor. Cântecul a fost susținut de tinerii soliști Jessica Cloșcă, Daniela Nedelea, Ancuța Bârte, Sâia Gavriloaie, Marius Capătă și Cristian Hotea (instrumentiști). Despre acest ansamblu, d-l Vasile Călini a ținut să spună că, din toamnă  va fi reîntinerit, dar n-a uitat să sublinieze succesul obținut în ultimii ani pe plan județean, național și internațional. Istoricul, evoluția și palmaresul ansamblului au fost înveșnicite în cartea  "Doina Rebrei- mesager al valorilor tradiționale”, apărută în 2018.

Pe scenă s-au perindat apoi ansamblurile  "Plaiuri Someșene” din Feldru, "Ciobănașul” din Șieuț, "Țara Arieșului” din Turda, care au cucerit publicul prin arta interpretării dansurilor, prin frumusețea cântecului (Mădălina Marti), portul popular cu specificul zonei din care provin. Invitații de onoare ai Sărbătorii de la Rebra au fost soliștii profesioniști Nelu Șopterean, Aurel Șuteu, Ionuț Suciu și Bianca Crișan. Fiecare a cules aplauzele spectatorilor datorită fiorului și emoției transmise prin cântecele interpretate.

Și de această dată, Sărbătoarea Sânpetrului la Rebra a avut un mare succes, grație organizatorilor, sprijinului deosebit al primarului Ștefan Danci și al Consiliului Local din Rebra.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5