Spațiul –ultima frontieră și Micul Prinț –învățare prin joacă, la şcoala din Salva
Elevi și preșcolari din cadrul Școlii Profesionale Tiberiu Morariu Salva îmbină joaca cu elementele de programare dar și lectura știintifică cu aplicațiile digitale referitoare la spațiul cosmic prin intermediul a două granturi de 1000 de euro câștigate prin programul Start Ong finanțat de Kaufland și implementat de Asociația Act for Tommorow.
Crearea în cadrul școlii a unor spații deschise pentru încurajarea lecturii și a comunicării orale între elevii de diferite vârste, părinți/bunici și elevi, membrii ai comunității și elevi precum și dezvoltarea unui hub digital care să faciliteze achiziția de competențele cheie științifice prin participarea la ateliere Lego We do 2.0 education, Lego Boost, Lego Early simple machines , elemente de programare primare, code.org.
Atelierele s-au desfășurat voluntar, săptămânal parcurgandu-se pas cu pas cu ajutorul aplicațiilor digitale etapele de construire ale roboțeilor și programarea acestora pentru efectuarea diverselor acțiuni. Prin joacă elevii și –au însușit primele noțiuni de codare dar și- au dezvoltat abilitățile de muncă în echipă. Cărțile și lecturile despre spațiu, inginerie, matematică au contribuit la creșterea atractivității noțiunilor știintifice și întelegerea unor concepte de mecanică primară.
Am avut invitați echipa de robotică a Colegiului Național George Coșbuc Năsăud care ne-au realizat o demonstrație a roboțelului pe care îl construiesc și ne-au introdus în atmosfera competițiilor naționale de profil. Formarea cadrelor didactice este unul dintre pilonii pe care se va sprijini sustenatibilitatea proiectului și în cel de-al doilea semestru al anului școlar astfel în acest sens cadrele didactice participă la cursul de formare Abordarea jocurilor logice și a elementelor de programare pentru școlari oferite de Societatea Profesorilor de Informatică din Romania.
Pentru împărtășirea activităților noastre și prezentarea produselor realizate de către elevi vom organiza în data de 18 decembrie 2019 la Casa de Cultură Năsăud o conferință pe științe având ca titlu numele proiectelor , o manifestare județeană în care se vor disemina bune practici la toate nivelurile de educație, se va prezenta auxiliarul didactic cu materiale educaționale și vor participa reprezentanți din școlile județului, Casei Corpului Didactic și Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăsud. În acest sens se va prezenta noului apel european Erasmus+2020 a cărui prioritate este accesibilizarea conținuturilor știintifice la vărstele timpurii.
Învăţarea pe bază de proiecte este un model de instruire care îi implică pe elevi în activităţi de investigare a unor probleme obligatorii şi au drept rezultat obţinerea unor produse autentice și recomandăm continuarea activităților și după încheierea ciclului financiar al proiectului.
Citiţi şi:
- 5 motive pentru care copilul tău ar trebui să învețe robotică
- Prof. Iulia Istrate: La palat... explorăm, programăm, învățăm
- LOGISCOOL BISTRITA, parte a rețelei internaționale de școli de programare pentru copii și adolescenți împlinește 2 ani de activitate!
- Palatul Copiilor Bistrița și-a redeschis porțile!
- Prof. Ionela Camelia Lazea, Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 Bistrița: Code4EU – proiect eTwinning de promovare a programării și valorilor europene
Adaugă comentariu nou