Alin Cândea de la Beclean, un preot al tinerilor
De la ,,descălecatul” lor în parohia greco-catolică ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Beclean, am intuit că cei doi preoți, pr. protopop Felician Neagoș și pr. Alin Cîndea sunt slujitorii ai Domnului de excepție. Pe părintele Felician Neagoș l-a cunoscut bine și tatăl meu, Monseniorul Grigore Zăgrean. L-a apreciat, ar fi dorit să-l aibă în preajma sa, la Bistrița. Nu a fost să fie. Am avut noroc noi beclenarii greco-catolici și preotul Felician Neagoș a rămas în orașul ,,șarpelui albastru”. Păstrând proporțiile, în laboratorul meu de echivalări, i-am comparat mereu pe preoții noștri cu cei doi mari înaintași, episcopii martiri, Iuliu Hossu și Ioan Suciu. Cei doi preoți se completează reciproc, perfect. Pe experiența, înțelepciunea și tăria în credință a pr. Felician Neagoș, s-au altoit avântul, abnegația și tinerețea pr. Alin Cîndea și în mod special preocupările sale legate de tineri, de înțelegerea lor, de îndrumarea lor și nu de multe ori de salvarea lor. De aceea l-am asemănat pe pr. Alin Cîndea cu episcopul Ioan Suciu, episcopul tinerilor.
Sincer să fiu, la început am fost puțin sceptic că va reuși în demersul său de a câștiga inimile tinerilor. Nu prevedeam că va fi atât de iubit, ascultat și respectat de tinerii din preajma sa. În jurul său ,,au roit” tineri de diverse confesiuni. Pe lângă greco-catolici, în aria lui de îndrumare sufletească, au venit tineri ortodocși și de alte confesiuni. Pr. Alin Cândea i-a primit pe toți, i-a considerat copiii lui, a știut să se apropie de ei, i-a înțeles și a avut o enormă răbdare pe care a întărit-o prin multă rugăciune.
În postura mea de profesor, vroiam să-i prind ,,șpilul”, să mă conving cum reușește atât de bine să se facă ascultat și iubit de tineri. Țin minte, că la ediția aII-a a taberei pentru tineri și părinți de la Vima Mică, satul natal al pr. Alin Cândea, m-a uimit modul direct și simplu de adresare al copiilor către mentorul lor, adresându-i-se simplu, Alin. Mi se părea puțin exagerat. Participând la activitățile desfășurate cu tinerii la Vima Mică, am acceptat și eu această modalitate de adresare. Pentru tinerii de acolo, preotul lor nu era urcat pe un piedestal de unde el să-i cheme pe discipolii lui spre Dumnezeu. El era printre ei și Dumnezeu era alături de tineri, parcă participa la rugăciunile și activitățile lor. Dumnezeu era printre ei, cu ei. Acesta este marele tact pedagogic al pr. Alin Cândea. Dintr-o dată tinerii trăiau revelația că Dumnezeu nu este o abstracțiune cosmică, că el poate fi identificat în prietenul, în colegul tău, în cerșetorul de pe stradă, în omul bolnav, bătrân și singur. Deși aveam mulți ani de carieră didactică, modelul de răbdare al pr. Alin și permanenta lui încurajarea a fiecărui tânăr în parte, m-au contaminat.
Mulți copii și tineri au trecut pe sub îndrumările lui, i-au ascultat sau nu sfaturile. Unii tineri au venit spre el, alții au plecat, unii l-au trădat, alții l-au adulat, dar preotul tinerilor a rămas mereu în așteptarea lor, gata să-i primească în sufletul lui, convingându-i că nu este greu să-l cauți pe Dumnezeu, că importantă este înălțarea din căderi.
Roadele acestei munci cu tinerii au început să se vadă. ,,Antrenorul”, astăzi doar lansează datele despre viitoarea întâlnire, momentul și locația și ,,echipa” se regrupează pentru a încăleca pe o rază și a călători spre împărăția binelui, a frumosului și a credinței.
Și (folosesc acest și al narațiunii) tinerii își propun ei, singuri, să participe mai des la liturghiile duminicale, în fiecare duminică unul dintre ei ține predica lui, explicând ce a înțeles din evanghelia citită, în trei minute. Tinerii sunt ingenioși, surprind aspecte din evanghelia zilei, la care noi maturii, nici nu ne gândeam. Prezența lor la biserică nu mai este o corvoadă amenințată de ochiul rece al unui preot. Nu enumer aici multiplele activități cu tinerii pe care părintele Alin le desfășoară.
Dacă ai fi pus în situația de a evalua o parte însemnată din activitatea pr. Alin Cîndea, ar fi suficient să tragi cu ochiul la valul de tineri care îl colindă cu ocazia Crăciunului sau să-i numeri pe cei care pleacă împreună cu el la Vima Mică, în tabăra pentru tineri și părinți. I-ai acorda punctajul maxim.
Citiţi şi:
- Scrisoare la plecarea preotului Alin Cândea, din Beclean, într-o nouă misiune pastorală la Paris
- A treia ediţie a taberei parohiale de vară- PĂRINŢI ŞI COPII- de la Vima Mică
- Momente de emoţie în prezenţa Preasfințitului Claudiu, la Beclean. Părintele Alin Cândea, într-o nouă misiune, la Paris. Cosmin Moldovan, noul preot din oraşul de pe Someş
- Inaugurarea Oratoriului bisericii greco-catolice din Beclean. Părintele Alin Cîndea: Visul a devenit realitate
- În sanctuarul celor patru cruci
Adaugă comentariu nou