Deputatul Cristina Iurişniţi: Pensiile speciale, o formă de populism selectiv care trebuie înlăturat
Șapte legi, cu modificări ulterioare, apărute de-a lungul anilor după 2001, prevăd acordarea de pensii speciale pentru mai multe categorii profesionale. Rând pe rând, pe lângă cadrele militare, s-au abonat la pensii speciale magistrații (procurori și judecători), membrii corpului diplomatic și consular, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist, funcționarii Curții de Conturi și personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor.
Peste două miliarde de euro se cheltuie anual doar cu pensiile speciale, în condițiile în care deficitul bugetar pe anul 2020 este de circa 11 miliarde de euro. Conform datelor Casei Naționale de Pensii Publice, numărul de beneficiari de pensii de serviciu era la finele anului 2019 de 9.359 de persoane.
Cea mai mare pensie este de 18.716 lei și este primită de un magistrat. Cei mai mulți pensionari beneficiari de pensie specială vin din categoria magistraților, 3.878 de persoane, în baza Legii 303/2004. Tot din rândul instanțelor judecătorești și al Parchetelor, respectiv 1.800 de pensionari, sunt foștii funcționari „auxiliari de specialitate”, cu o pensie medie de 4.439 de lei.
O altă categorie de privilegiați, în urma adoptării noului Cod Administrativ, au devenit, de la 1 ianuarie 2020, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene.
Deși Guvernul a acceptat amendamentul USR care amâna intrarea în vigoare a prevederilor din Codul administrativ privind pensiile speciale pentru primari, viceprimari şi aleşi locali, PSD a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu modificarea OUG 114 prin asumarea răspunderii Guvernului, astfel încât efectele ordonanţei de urgenţă emise de guvernul Orban vor fi suspendate până la decizia Curţii.
Prin urmare, începând cu 1 ianuarie, încă o categorie de pensionari privilegiați vor mări deficitul bugetar al României, sfidându-i practic pe ceilalți cetățeni care i-au pus prin votul lor pe funcții pentru a administra comunitățile, și nu pentru a deveni niște „favorizați ai sorții”. Mai concret, edilii şi şefii consiliilor judeţene care au deţinut astfel de funcţii începând cu anul 1992 şi s-au pensionat deja pot depune până în primăvară cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună.
Cuantumul unei pensii speciale nu ține cont de contribuția plătită. În multe cazuri, suma plătită de stat ajunge să depășească salariul pe care îl primea beneficiarul înainte de a se pensiona.
Diferența de bani între pensia calculată în funcție de contribuția plătită la bugetul asigurărilor sociale și cuantumul efectiv al pensiei speciale este suportată din bugetul de stat.
Numai din economia rezultată din tăierea pensiilor speciale, guvernul ar avea resurse financiare suficiente pentru a plătii alocaţiile pentru copii majorate.
Specialiști în domeniul financiar spun că, pe lângă povara bugetară imensă, pensiile speciale au și un efect social negativ pe termen lung, datorită aplicării discriminatorii între diferitele clase profesionale de contribuabili. E vorba de o formă de populism selectiv, ale cărui rezultate negative se repară foarte greu, chiar mai greu decât remedierea efectelor deficitelor gemene din economie, provocate și amplificate de fosta guvernare PSD.
Votul de astăzi din Camera Deputaților trebuie să ducă la eliminarea pensiilor speciale. Așa cum am mai declarat, USR susține orice demers politic care va avea ca finalitate eliminarea pensiilor speciale. S-a demonstrat deja, de nenumărate ori, că acestea reprezintă o nedreptate, o inechitate și o sfidare la adresa milioanelor de pensionari care primesc pensii pe principiul contributivității.
De peste doi ani, Uniunea Salvați România depune toate eforturile în Parlament pentru eliminarea pensiilor speciale, dovadă stând și cele două proiecte de lege depuse în septembrie 2017, respectiv octombrie 2017. Primul vizează pensiile speciale ale parlamentarilor, al doilea prevede eliminarea a șapte categorii de pensii
Deputat
Cristina Iurișniți
Membru în Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse
Citiţi şi:
- În judeţ, au fost recalculate 50 de pensii de serviciu
- USR BN: Abrogarea Legii recursului compensatoriu, respectiv eliminarea unor pensii speciale și plafonarea celorlalte
- Botiş pledează pentru eliminarea pensiilor speciale
- Liderii Dreapta Unită au depus la Cotroceni solicitarea oficială prin care îi cer președintelui Iohannis să convoace referendum pentru eliminarea pensiilor speciale
- Proiect depus de 2 ani, vot amânat!
Comentarii
Inafara de pensii speciale mai exista o serie de „indemnizatii” acordate pentru membrii unor „academii” care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, precum Academia de Stiinte Medicale, Academia de Stiinte Tehnice , Academia de Stiinte Agricole, Academia de Știinţe ale Securităţii Naţionale, ai caror membrii sai primesc salarii pe viata, asemenea Academiei Romane. Dintre acestea, cea mai controversata este Academia de Știinţe ale Securităţii Naţionale, denumita „academia lui Gabriel Oprea”, fostul ministru de Interne fiind unul dintre initiatorii legii in baza careia a fost infiintata, iar printre acestia ii regasim alaturi de fosti sau actuali sefi din politie, de vicepremierul Vasile Dancu si de fostul director SRI George Maior, in prezent ambasador in SUA, pe Dan Mihalache, fostul sef al cancelariei presedintelui Iohannis, in prezent ambasador la Londra, dar si pe Sorin Campeanu, Adrian Curaj si Remus Pricopie, toti trei fosti ministri ai Educatiei. Cu atat mai ciudat este cum a ajuns Remus Pricopie, rector la SNSPA, intre membrii acestei academii si chiar presedintele ei, cata vreme acesta este profesor universitar si, conform site-ului ASSN, „unicul criteriu pentru primirea de membri in Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale il constituie caracterul de excelenta al contributiei candidatului in domeniul stiintelor militare, informatiilor si ordinii publice”. Dupa ce a fost numit ambasador la Londra, Dan Mihalache a declarat, intrebat de jurnalisti: „Voi ramane la Academia de Stiinte ale Securitatii, nu vad de ce n-as pastra indemnizatia”.
Cu cativa ani in urma, academicianul Eugen Simon, fost presedinte al Academiei Romane atragea atentia asupra acestei puzderii de academii care au aparut ca ciupercile dupa ploaie: ” Parlamentul Romaniei a infiintat academii in care intra de-a valma oamenii de stiinta alaturi de altii care n-au nimic de-a face cu ei si îi onoreaza financiar. Este un lux pe care nu cred ca societatea romaneasca si-l poate permite”.
Adaugă comentariu nou