Veşti de pe frontul anticoronavirus. Anca si Alin Barna- Superbe acte şi fapte bistriţene de civism!

Înfruntarea cu pandemia e din ce în ce mai aprigă, se înteţeşte. Perfidul şi diabolicul criminal COVID-19, ce s-a apucat să decimeze populaţia planetei profită din plin de slăbiciunile noastre ale tuturor. Şi cei ce se credeau bogaţi,  ce clamau şi nu  ezitau de multe ori  să-şi etaleze cu emfază bogăţia şi cei  mai modeşti, mai inocenţi, mai amărâţi se dovedesc destul de neputincioşi şi cu puteri limitate, aproape insingifiante în faţa lui. Coronavirusul  profită din plin de lipsa de previziune şi anticipaţie, devine tot mai viguros şi mai vivace, iar rezistenţa ce i se opune tot mai slabă. Se conturează totuşi o soluţie datătoare de speranţe, încredere şi  optimism: solidaritatea şi civismul.

Atitudinea de bun cetăţean, devotamentul faţă de comunitate,   ce constituie o calitate nu numai a noastră a bistriţenilor, a celor din Ţara  lui Coşbuc şi Rebreanu, care se manifestă din plin, ba mai mult e şi  potenţat, în aceste zile grele şi tensionate de luptă crâncenă cu pandemia.  Civismul începe, se manifestă  cu comportamentul în propria  casă, în propria locuinţă. Cum noi românii facem parte din ţara europeană cu cei mai mulţi proprietari de case, iar potrivit testamentului antecesorilor  casa părintească, nu se vinde, ci trebuie întreţinută, apărată pentru a putea fi lăsată urmaşilor, îl regăsim pretutindeni la nivelul întregii ţări atât la sat cât şi la oraş.

Nu odată fiind surprins de frumuseţi şi imagini tonifiante  de la Suseni, de la Joseni şi din alte sate bârgăuane m-am întrebat dacă  din civism n-ar trebui să le surprind şi prezint pe facebook ori în mass-media scrisă împreună cu întrebarea: de unde credeţi că sunt aceste imagini ? a) dintr-un canton din Elveţia; b) dintr-o conurbaţie urbană, c) dintr-un sat bârgăuan.

În urbea noastră sunt multe zone, unde de multe ori nu cutez să   trec de teamă ca nu cumva prezenţa mea să tulbure şi impieteze rezultatele celor ce ostenesc pentru înfrumuseţarea lor. Un bun exemplu în acest sens l-ar putea constitui  chiar  şi blocul în care locuiesc, unul dintre primele blocuri proprietate personală edificate în municipiul Bistriţa proiectate şi executate de Cooperativa Meşteşugărescă "Constructorul". Aici tânăra familie Călin Urs a preluat de mai mulţi ani sarcini şi desfăşoară lucrări de voluntariat pentru întreţinerea spaţiilor verzi pe latura de vest. Partea de nord,  cea mai expusă la necaz şi poluare  ca urmare a amplasamentului, a fost preluată în grijă de un brav oştean al armatei române, Domnul Răzvan  Zegleanu, om cu un comportament etic de excepţie,  ofiţer superior în cadrul Brigăzii 81 Mecanizată  "General Grigore Bălan",  care  după ce a participat la numeroase şi importante misiuni de menţinerea păcii în zone de conflict,  din dorinţa de ne face viaţa mai frumoasă şi a ne apăra împotriva viruşilor, bacteriilor, fungiilor patogeni, insectelor dăunătoare şi altor necazuri de câtăva vreme face voluntariat nezitând   să investească în acest scop chiar sume importante  din bugetul familial sau al Cabinetului stomatologic al soţiei - Doamna Dr. Florentina Zegleanu - pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică, de protejare împotriva infiltraţiilor, de înfrumuseţare şi înnobilare a zonei.

O surpriză deosebit de plăcută ne-a făcut recent Familia Anca si Alin Barna, stabilită de mai bine de două decenii la Phõenix, Arizona, USA, revenită  în septembrie 2019, în ţara de origine,  trimisă probabil de Dumnezeu  să ne fie sprijin în aceste vremuri grele de urgie şi năpastă, care a ajuns la concluzia că trebuie să făcă  ceva pentru noi. Agasată probabil de starea nu tocmai corespunzătoare a treptelor de la intrarea în bloc a angajat şi finanţat din banii personali lucrările de refacere şi de placare a lor cu marmură.

După intrarea în stadiul 3 al stării de urgenţă s-a oferit să ajute locatarii în vârstă de peste 65 de ani la efectuarea cumpărăturilor pentru a nu mai fi nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. Tot la iniţiativa inimoasei familii şi cu aportul tuturor ce locuiesc aici vom întâmpina Sfintele Paşti cu casa scării zugrăvită, pentru că aşa e cuntuma bistriţeană şi românească: ca totul să fie împrospătat şi înnobilat. 

Sunt acte şi fapte superbe de civism bistriţean în faţa cărora diabolicul Covid-19 va fi nevoit în cele din urmă să se declare  învins cum a făcut-o pandemia de ciumă ce a lovit Bistriţa în timpul generalului Basta şi multe alte rele ce s-au abătut în vremuri de restrişte asupra noastră, iar bucuriiile, optimisul  şi voia buna vor putea reveni în vieţile şi inimile noastre.

Exprimăm întreaga gratitudine tuturor celor implicaţi. Poate n-ar fi rău ca municipalitatea să le acorde fie  on-line pentru a evita contactul direct Diploma de excelenţă "Drag de Bistriţa mea".

Foto: 1-3. ANCA şi ALIN BARNA. Ancuţa, micuţa şi făinuţa, unica fiică a familiei Aurel şi Paulina Oniga, părinţii a şase copii, toţi unul şi unul: Remus Oniga, directorul Liceului Creştin Logos cu promovabilitate în prima sesiune de bacalaureat de 100 %, Oliver sau Lucian, cel de-al doilea se remarcă în calitate de organizator a unor importante actiuni educative inclusiv în desfăşurarea impecabilă a Marşului pentru viaţă şi a actiunilor de sprijinire a familiei Bodnariu. Un alt fecior al familiei PAUL a anihilat in USA chiar şi un terorist, care a luat ostatic un copil pe care a amenintat că-l va ucide, dar în timp ce autoritătile ingrozite concepeau măsurile de neutralizare a intervenit cu un curaj nebun şi a eliberat copilul spre costernarea celor prezenti si a părintilor, care au înlemnit când a fost prezentat la televizor. Exemplele le-aş putea continua. Ancuţa n-a vrut să rămână mai prejos.

 

 

 

Comentarii

31/03/20 19:30
Elena

Felicitari!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5