Cum sa iti pregatesti masina de iarna

Chiar daca in ultimii ani iernile au fost destul de blande, temperaturile tot scad frecvent sub limita de inghet, astfel ca poleiul si episoadele de ninsoare nu sunt excluse. Daca nu vrei sa te angajezi in goana stresanta de a gasi un taxi la prima fulguiala, iata cum trebuie sa iti pregatesti masina pentru anotimpul rece.

 

Schimba cauciucurile!

Cauciucirile de iarna au o alta aderenta, datorita modului diferit in care reactioneaza la temperaturi scazute. Specialistii sustin ca numeroasele sisteme si tehnologii de siguranta pe care le incorporeaza masina ta devin inutile in absenta cauciucurilor de iarna.

Cauciucurile de iarna garanteaza o distanta mai mica de franare, o aderenta superioara pentru un mai bun control al directiei de mers si un nivel superior de tractiune, chiar si pe substraturi dificile.

Odata montate cauciucurile de iarna, ai grija sa le rotesti periodic pentru a preveni aparitia zonelor de uzura exagerata.

 

Pneuri la presiunea corecta

Temperaturile scazute din timpul iernii fac dificila mentinerea unei presiuni adecvate in interiorul cauciucurilor. Este motivul pentru care specialistii recomanda verificarea saptamanala a presiunii.

Presiunea scazuta creste consumul si accelereaza uzura pneurilor - inca doua argumente, daca mai avea nevoie, pentru a fi atent la acest aspect.

 

Verifica bateria

Bateriile de masina au tendinta de a ceda pe perioada iernii; de altfel, si motoarele muncesc din greu, caci temperaturile scazute cresc densitatea fluidelor, inclusiv a uleiului de motor.

Bateria auto ar trebui testata si pentru a te asigura ca nu exista urme de coroziune pe borne. Un specialist poate masura tensiunea si iti poate spune daca momentul inlocuirii se apropie. Nu e deloc placut sa vrei sa pleci la serviciu si masina pur si simplu sa nu mai porneasca.

 

Fa o verificare la frane

In timpul iernii, sistemul de franare este supus unui stres suplimentar, asadar e intelept sa faci o verificare la final de toamna, pentru a te asigura ca totul e in ordine. Daca esti o persoana prudenta si foarte meticuloasa, poti cere o verificare suplimentara la mijlocul sezonului rece.

Zapada, umezeala, sarea si materialele antiderapante accelereaza formarea petelor de rugina, ceea ce scade eficienta sistemului de franare. Alternanta intre temperaturile pozitive si negative, apa, zapada, noroiul sunt cele care trebuie sa te ingrijoreze.

 

Inlocuieste fluidele cu variantele pentru iarna

Ne referim in special la lichidul de frana si la lichidul de parbriz. Precipitatiile, umezeala si mizeria afecteaza franele - am vazut asta deja - si te fac sa ai nevoie frecvent sa iti cureti parbrizul in timpul deplasarii.

In plus, lichidul de parbriz de vara poate sa inghete in sezonul rece, ceea ce iti va crea probleme suplimentare.

 

Completeaza lichidul de racire cu antigel

Lichidul de racire ar trebui sa fie un amestec de 50% apa si 50% antigel. In timp, el se poate dilua, de aceea e bine sa il completezi cu antigel. Multa lume este tentata sa adauge, peste vara, apa, astfel ca la inceputul iernii lichidul e diluat si expus inghetului.

 

Investeste in stergatoare noi

Stergatoarele nu sunt foarte scumpe, in schimb un set uzat iti creaza o multime de neplaceri. Pe timp de iarna, sunt unele dintre piesele care se strica cel mai repede: gheata si zapada distrug cauciucul, ce nu se mai aseaza bine pe sticla parbrizului. Urmarea fireasca? Geamul nu mai e curatat corespunzator, vizibilitatea scade, riscul de accidente creste iar disconfortul e semnificativ.

 

Nu lasa sa scada nivelul de combustibil mai jos de jumatate

Atunci cand rezervorul este gol, in el se acumuleaza umezeala provenita din condens. Apa dilueaza combustibilul, ceea ce suprasolicita diverse componente ale motorului. Iar daca apa ingheata, problemele care apar pot fi cu atat mai mari.

Cu cat rezervorul e mai plin, cu atat e mai putin loc pentru apa. Mai ales in cazul masinilor care sunt conduse rar, un rezervor plin poate preveni o multime de pagube.

 

Curata farurile

In timp, farurile se zgarie si se matifiaza, deci e important sa le inspectezi periodic. Poti merge la un polish sau poti folosi chiar tu o solutie speciala pentru a le readuce in buna stare. Nu uita sa verifici daca sistemul de lumini functioneaza in parametri normali: pozitii, faza scurta, faza lunga, proiectoare de ceata, stopuri, becuri de semnalizare.

 

Adauga in portbagaj o geanta de urgenta

Pe timp de iarna, din portbagaj nu ar trebui sa lipseasca lopata, lanterna, o patura, o vesta reflectorizanta, lichid de parbriz, racleta pentru gheata, lichid degivrant si un set de lanturi.

Poti adauga alimente si apa, mai ales daca stii ca pornesti la un drum mai lung. Nu pleca in calatorie fara sa alimentezi generos - in cazul in care ramai blocat in viscol, e important sa poti incalzi masina. Calculeaza corect timpii de calatorie, pentru ca sa te poti deplasa cu prudenta, adaptand viteza conditiilor meteo.

 

Daca doresti mai multe sfaturi despre ingrijirea masinii tale, poti apela la prietenii nostri de la https://acceleratie.ro/ ; echipa lor de specialisti te asteapta cu recomandari si raspunsuri avizate.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5