Respect și memorie eternă eroilor români! Ziua Eroilor, marcată la Bistriţa printr-un ceremonial militar şi religios

Astăzi, România își împletește simbolic ființa creștină și cea istorică, marcând în același timp două mari sărbători: Ziua Înălţării Domnului și Ziua Eroilor.

La Bistriţa, manifestările au fost organizate de către Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud în colaborare Brigada 81 Mecanizată ”G-ral Grigore Bălan”, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița.

După acordarea onorului miliar pentru colonel Cornel Traian Scurt  - comandatul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan’’,  prefectul Mica Oprea, primarul municipiului Bistriţa - Ioan Turc şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud – Camelia Tabără, a fost intonat Imnul Naţional.  Preoţii Cristian Marţian (preotul garnizoanei Bistriţa) şi Emanuel Vidican au oficiat o slujbă de comemorare a eroilor neamului românesc.

„Această zi specială, în care celebrăm, deopotrivă, Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului, are o încărcătură puternică pentru poporul român. Cu acest prilej, aducem un omagiu martirilor neamului românesc, cei care și-au dat viața pentru noi, pentru existența și devenirea noastră.

Dicționarul limbii române spune că un erou este o persoană care se distinge prin vitejie și prin curaj excepțional în războaie, prin abnegație în  împrejurările grele. În mitologia greco-romană, erou, era sinonim cu semizeu adică persoana născută dintr-o zeitate și o ființă pământeană, înzestrată cu puteri supraomenești sau care a devenit celebră prin faptele sale deosebite.

Eroii noștri rămân de-a lungul timpului adevărate simboluri ale curajului, patriotismului și a simțului datoriei. Prin sacrificiul lor ei servesc drept modele de urmat pentru generațiile tinere, lăsând în urmă o lecție a dăruirii de sine pentru un ideal suprem. Crezul lor primordial a fost acela de a servi patria, de a gândi și acționa pentru țară și neam.

Datoria noastră, a tuturor, este de a demonstra că am înțeles sensul luptei și jertfei lor supreme obligându-ne să menținem vie memoria acestora. Prin manifestările organizate la ceas de sărbătoare, ne exprimăm recunoștința și gândurile de prețurie și invocăm profundele versuri ale lui Lucian Blaga: Sub stele de ieri,/Sub trecutele,/Caut lumina stinsă pe care-o tot laud”.

În aceste momente dificile, cu un conflict armat absurd în imediata vecinătate a granițelor noastre conștientizăm ce înseamnă războiul: sacrificii, traume sufletești, pierderi materiale și multă, multă durere. Trăim vremuri în care  este mai important ca oricând să ne inspirăm din victoriile trecutului și să ne lăsăm ghidați de rațiune, responsabilitate, altruism și curaj.

Glorie veșnică eroilor noștri! Dumnezeu să îi odihnească în pace!”, a transmis vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prof. Cameşlia Tabără.

         A fost depusă o coroană de flori, la Monumentul Eroilor, iar evenimentul s-a încheiat cu parada militară.

La activitate au participat cadre militare în activitate, rezervă și retragere, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai asociaților de veterani din județ. Alături de militari, jandarmi, pompieri, au fost şefii instituţiilor militarizate din subordinea MAI, viceprimarul municipiului Bistriţa – Sorin Hangan, directorii instituţiilor deconcentrate, elevi şi cadre didactice.

         Manifestările dedicate Zilei Eroilor au debutat la Blăjenii de Sus, comuna Șintereag, cu depunerea unei jerbe de flori la Bustul Generalului erou Grigore Bălan. Ulterior, la cimitirul din Șintereag, a fost depusă o  jerbă de flori la mormântul SLT (p.m.) Marius Florin SFECHEȘ. După ceremonialul de la Bistriţa, din Piaţa Petru Rareş, la Cimitirul Municipal Bistrița, de pe str. Tărpiului, a fost depusă o jerbă de flori la mormântul slt. (p.m.) Cristian-Petru FILIP. Nu în ultimul rând, la Monumentul Cavalerilor/ Ferma Cavalerilor a fost depusă o coroană de flori la Monumentul Cavalerilor Ordinul Militar ”Mihai Viteazul”.

Chiar dacă respectul nostru este egal față de toți eroii, un gând aparte spre îndreaptă spre eroii români, bărbați și femei, cărora le datorăm independența, unitatea și statutul din prezent al țării noastre în lume. Dacă avem limba noastră, casa noastră, credința noastră, dacă nu avem temeri de securitate, dacă începem să devenim lideri regionali în sectoare importante de activitate, dacă tinerii noștri pot merge la studii oriunde în lume, pe scurt, dacă avem identitate și viitor, acest lucru se datorează celor care au murit cu arma în mână, apărându-ne identitatea și viitorul.

 

 

 

Comentarii

02/06/22 14:17
Iuliu

Motto:
„Ziua aceasta e consacrată Eroilor. […] Azi să nu-i insultăm cu pompe vane! De așa ceva n-au nevoie sufletele celor cari nu mai sunt și ale celor cari, vii, nu cer altceva decât să fie lăsați în pacea amintirilor sfinte. Azi, când, prin ceața altor necazuri și mai ales a lipsurilor morale în care e adevărata noastră nenorocire, trec umbrele îndurerate că nu suntem fericiți cum au vrut ei murind, să-i onorăm cu clipa de adâncă tăcere a reculegerii noastre și prezentând sufletește arma acelora cari străbat văzduhul românesc, să șoptim în fundul conștiinții noastre: Morților, pentru onor!”
(Nicolae Iorga- DISCURS DE ZIUA EROILOR; în Neamul Românesc, 11 iunie 1932)

Cu toate că Bistrita dispune de un CIMITIR AL ERIOLOR foarte bine ralizat, Este o mare prostie organizarea ceremoniei dedicate cinstirii memoriei eroilor lângă controversatul monument in formă de sulă de lângă prefectură, care a fost instalat in anul 2009 in Piata Petru pentru a satisface comoditatea politicienilor de astazi de a nu se mai deplasa la locul unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. După cum se stie din presa vremii, cu prilejul sfintirii Cimitirului Eroilor din Bistrita pe data de 28 august 1938, după Sfânta Liturghie săvârsită la Catedrala ortodoxă, de pe strada Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au străbătut pe jos distanta de la Catedrală până la Cimitirul Eroilor. După 1989, tot in Cimitirul Municipal de pe str. Tarpiului, in apropiere de CIMITIRUL EROILOR a fost amplasat si monumentul Eroilor din Dealul Crucii. De asemenea, tot aici isi doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care si-a pierdut viata in Afganistan.
De aceea, ar trebui ca politrucii de astazi sa lase comoditatea de-o parte, si ceremoniile militar-religioase dedicate zilei eroilor la Bistrita să fie organizate doar la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului.

02/06/22 15:10
Silviu

Astăzi e sfânta zi a Înălţării Domnului , la 40 de zile după Înviere, când Domnul Iisus Hristos s-a înălţat al cer de pe Muntele Măslinilor. Înălţării Domnului se prăznuieste în fiecare an în a 6-a zi de joi după Duminica Paștilor. Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate, consacrată prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920, când s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, dată la data de 24 august 1920 și promulgată prin decretul regal 3530 din 2 sept 1920. Data aceasta a sărbătorii a fost reconfirmată si în 1940, într-un moment tragic pentru țară. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, reconfirmată prin Decretul 117/1977, dar după revolutia din 1989 s-a revenit la data inițială, ce coincide cu sărbătoarea religioasă de Înălțarea Domnului.
In această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.
Dar, ca la Bistrita la nimeni din momentul in care pe fostul primar Ovidiu Cretu incă de la inceputul primului său mandat l-a apucat nebunia mutării statuilor după mintea lui cea proastă. Asa se face că in anul 2009 acesta a mutat bustul lui Petru Rares de lângă prefectură pentru a face loc controversatului „monument al eroilor” astfel incât politicienii locali să nu se mai deplaseze nici măcar odată pe an la Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. De atunci prostul obicei a rămas la Bistrita desi intre timp administratia locală s-a schimbat, ceea ce demonstrează că prostia nu are culoare politică.
Ar fi cazul ca si la Bistrita politrucii de astazi sa lase lenea de-o parte, si de măcar de ziua eroilor să se deplaseze până la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului asa cum se intâmplă in lumea civilizată. Spre exemplu la Cluj, ceremoniile prilejuite de Ziua Eroilor se desfăsoară la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii , iar la Bucuresti ceremonialul militar si reigios dedicat zilei eroilor are loc in Parcul Carol, langa „Mormantul Ostasului Necunoscut”. Ca să nu mai vorbim de tări civilizate precum Statele Unite, unde cu prilejul ceremoniilor de instalare a presedintilor americani la Casa Albă, un punct aparte este rezervat vizitei la Cimitirul National Arlington unde se află si mormântul eroului necunoscut.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5